La competència obliga Spotify a oferir-se gratis per a tauletes i mòbils
Internet es consolida com una distribuïdora massiva en què cada vegada és més difícil trobar a qui exigir drets d'autor

El responsable de Spotify Daniel Ek anuncia la gratuïtat del servei també per a tauletes i mòbils. /
Spotify oferirà gratuïtament el seu servei de música 'on line' també per a les tauletes i telèfons mòbils. L'atomització de l'oferta desdibuixa cada vegada més un negoci que amenaça de deixar de ser-ho. La música gratuïta envaeix internet en tots els fronts. Hi ha serveis de pagament, però les ràdios per internet, les emissions en directe, les ràdios a la carta o els arxius sonors de tot tipus en forma de 'podcast' (o no) obliguen gegants com Spotify a donar gratis el que ja existeix de manera gratuïta per diversos canals. El cedé és un vestigi del passat i el fitxer i la descàrrega són els protagonistes indiscutibles.
Davant aquesta realitat aclaparadora, els autors de les cançons busquen la forma de rendibilitzar la seva feina. La Societat General d'Autors i Editors (SGAE) ha convertit aquesta setmana Madrid en la seu mundial de la lluita pels drets d'autor. La trobada, que reuneix representants de més de tres milions de creadors i editors, de 231 entitats de gestió col·lectiva de 121 països, busca una incerta solució. Ja no s'espera que ningú pugui viure tota la vida gràcies a una composició que va ser l'èxit de l'estiu. Ni milions d'escoltes asseguren res, sols les actuacions en directe i el pagament per treball suposen un ingrés segur per al creador. I no sempre.
"En l'època del CD, el repartiment entre tots els actors del procés estava clar, però en aquest nou escenari d'internet els autors segueixen cobrant el mateix percentatge que percebien llavors, malgrat que ja no hi ha despeses de distribució ni emmagatzematge", ha denunciat l'italià Lorenzo Ferrero, president del Comitè Executiu del Consell Internacional de Creadors de Música (CEAM) a EFE.
Escoltar música a la xarxa
Davant les demandes dels creadors de contingut, el consumidor musical intensiu fa ja temps que va descobrir les noves formes d'escoltar música sense passar per la botiga. Spotify ha vist que a la web molts altres ofereixen un servei similar al seu i busca consolidar les seves aliances i el seu model de negoci. Però el llistat de competidors és avui interminable, encara que a diverses escales. Alguns exemples són Rdio, Lastfm i el temibleiTunesRadio, d'Apple. Enfront dels que clamen contra el pirateig o la còpia il·legal, el cert és que tant Google com Youtube s'han convertit en el principal exponent de la descàrrega massiva de música en format mp4.
La gran revolució de la distribució musical apareix al món a través dels dispositius mòbils. Qualsevol telèfon o tauleta es converteix en el substitut via wi-fi del receptor de ràdio del passat, i sense interferències. Només cal la descàrrega d'alguna de les app especialitzades per a Android o iPhone per accedir a una massiva allau d'anònimes estacions radiofòniques de qualsevol part del món. Ioradio o Tunein són un exemple d'aplicacions que s'anuncien com l'eina perquè "qualsevol persona de forma senzilla pot iniciar-se en el meravellós món de la ràdio per internet". No sols l'accés a la música és gratuït, l'emissió també. El somni de ser locutor de ràdio ja és una realitat per a qui ho vulgui. Un pc, un micro i una connexió a internet d'adsl o similar és el que es necessita.
'Podcast'
Notícies relacionadesUna altra variant de les ràdios 'on line' són els podcast o arxius sonors de programes de ràdio o música empaquetada a gust de l'autor radiofònic. Ivoox és un exemple d'aquest tipus d'aglutinadors massius de contingut. Programes de ràdio residents en emissores convencionals també són accessibles en la web d'aquesta manera.
També des de l'anquilosat PC de sobretaula és possible escoltar la ràdio per internet. Tapin Ràdio és per exemple una eina amb què podem escoltar i gravar milers d'emissores de ràdio d'arreu del món amb un PC. Com en les aplicacions per a tauletes i mòbils s'ofereix un ventall amb més de 10.000 emissores diferents de tots els països imaginables: des del Japó o Camerun, fins a les Illes Fiji i per descomptat Espanya. A més de per localització es pot buscar emissores per gènere o tipus de música que es vulgui en cada moment. Les fronteres han desaparegut. Ja no cal recórrer a la romàntica ona curta per escoltar locutors exòtics. Les emissions ràdio televisives de tot el món es poden portar a la butxaca. Els autors busquen la seva part en un difús negoci.
- Estat dels embassaments avui, 5 de maig, a Catalunya: Sau, Foix, Susqueda i la resta de pantans
- Previsió del Meteocat Catalunya activa avisos grocs i taronges davant les fortes pluges previstes per a aquesta setmana
- Torna el mític Tren Granota
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- BCN reobrirà una casa modernista per a concerts de música clàssica
- TELEVISIÓ I MAS Una espècie en extinció
- Barcelona, protagonista La ciberseguretat creix i busca talent a Catalunya
- Ciclisme Vos obsequia la Vuelta amb un triomf de prestigi a Sant Boi
- TRIOMF A MONTILIVI L’immortal Stuani ressuscita el Girona, que fuig del descens
- El protagonista Marcus Thuram, el nen de la Barça Escola