Secció recomanada per

IGNORÀNCIA dels riscos del ciberespai

Els escolars admeten que naveguen sense control

L'error més comú entre els menors és la difusió de dades entre desconeguts

2
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE
BARCELONA

Internet està ple de nens incauts que accepten els caramels que els ofereix qualsevol estrany. La immensa majoria dels menors ignoren els riscos que amaga la xarxa i milers es relacionen en el món virtual amb gent a qui no coneixen. En una enquesta efectuada el curs passat pels Mossos entre 6.000 escolars de 8 a 16 anys, només el 30% van assegurar que coneixien els perills del ciberespai, mentre que el 44% van admetre que xatejaven amb desconeguts.

«El principal error que acostumen a cometre els adolescents és la difusió de dades personals i familiars sense tenir en compte qui hi pot accedir», explica el sergent Rafael Carmona, cap de la unitat central de Proximitat i Atenció al Ciutadà de la policia autonòmica. Els xavals no són conscients del mal ús que una altra persona pot fer de frases del tipus «no serem a casa durant dues setmanes» o de fotografies en què apareixen en banyador amb uns amics.

ELS 'AMICS' DE TUENTI / L'eclosió de les xarxes socials ha disparat aquests comportaments imprudents. Els joves competeixen entre ells per veure qui té mésamicsa Tuenti (majoritàriament) o Facebook. Un de cada quatre afirma que té més de 100 amistats en aquestes webs, cosa que demostra que molts perfils estan oberts de bat a bat a qui s'hi vulgui infiltrar.

La conseqüència d'això, sosté el fiscal de delictes tecnològics de la Fiscalia de Barcelona, Roberto Álvarez, és que «s'han disparat els casos d'assetjament per internet». Afloren els subjectes que es guanyen la confiança d'un menor per demanar-li que li enviï fotos o vídeos cada vegada més íntims i acabar finalment extorsionant-lo a ell o als seus pares amb l'amenaça de difondre els continguts si no li passen més imatges o li paguen una certa quantitat de diners.

Per descomptat que l'anomenadasextorsió,així com la pornografia infantil i la pederàstia són els mals majors -això explica que la utilització incorrecta de laweb camsigui un altre dels riscos més perillosos-, però la difusió de dades i fins i tot de contrasenyes de correu electrònic també pot donar peu a suplantacions d'identitat, a l'accés a comptes bancaris i al lliure albir de virus i troians.

Notícies relacionades

CONTINGUTS INADEQUATS / A tot això s'han d'afegir dos problemes més. Un d'ells són els casos deciberbullying,en què les víctimes reben tota mena d'insults i burles per part de joves del seu entorn (des de començament d'any, els Mossos han rebut 30 denúncies per aquest motiu).

L'altre són els continguts inapropiats per a la seva edat que un menor es pot trobar només d'entrar a Google i teclejar una paraula aparentment inofensiva que ni els controls parentals detecten. «Es poden evitar o minimitzar molts riscos, però no pas tots -admet el sergent Carmona-. Per això és molt important dialogar amb els nens. Explicar-los que quan es trobin amb aquests continguts ho han d'explicar als pares sense por». De la mateixa manera que se suposa que ho farien si un estrany els oferís uns caramels.