L'EXPERIÈNCIA D'UNA FAMÍLIA

Vigilància davant el desconeixement

Uns pares van contractar el servei al veure que la seva filla tenia una amiga anorèxica enganxada als fòrums

2
Es llegeix en minuts
R. M.
LLEIDA

Cristina Martín és mare d'una nena de 16 anys, un nen de 12 i una nena de 7. Viuen a Majadahonda (Madrid). Quan una companya de la seva filla va ingressar en un hospital per anorèxia, la seva família va saber que feia temps que es connectava a un fòrum on les noies s'ensenyen trucs per no menjar, un tema que va sorprendre fins i tot les seves companyes. Martín no vol que li passi. Per això va entrar amb la seva filla a la pàgina i després va decidir amb el seu marit contractar un servei de control parental d'internet.

«Si un dels meus fills es troba en aquesta situació, vull saber-ho. Saber el problema no el fa desaparèixer, però ajuda a resoldre'l»,diu Cristina. Als fills, els va explicar que el seu ordinador tindria des d'aleshores una espècie d'antivirus capaç de detectar les visites compromeses. Assegura que no vol ficar-se en la seva intimitat, que no llegeix converses com certes mares, però admet que pot canviar d'actitud.

Quan els seus fills consulten webs seleccionades, el telèfon del marit rep un missatge. Hi ha hagut algun ensurt. Amb final feliç. Un dia el seu marit va rebre una alerta sobre droga.«La meva filla m'havia dit que feia un treball de classe. Sense acostar-me a l'ordinador, li vaig preguntar sobre què treballava i em va respondre que sobre opiacis»,explica.

Sobretot, prudència

Cristina, que ha elegit sexe, drogues, anorèxia i bulímia entre les seves preocupacions, recomana prudència davant qualsevol avís per les nombroses curiositats adolescents relacionades amb el sexe i molts altres temes. Per a ella era molt complicat saber els itineraris a la xarxa de la seva filla, perquè els adolescents arriben a una edat en què saben esborrar historials.

El control sistemàtic li ha servit per descobrir alguns enganys. L'adolescent estava castigada sense usar internet per les males notes, i en el comunicat de l'empresa va detectar que hi havia 10 hores de connexió a Tuenti en què parlava amb un veí. La família va descobrir que la noia«s'aixecava a la nit per connectar-se»a la xarxa. Cristina suposa que la nena va arribar a posar el despertador per engegar l'ordinador.

Notícies relacionades

A casa seva, la utilització d'internet està limitada a 18 hores setmanals, dues cada dia i una mica més durant els caps de setmana. Per vacances l'ús va ser més ampli, i per això la mare va rebre el corresponent avís. El control, com esperava, també li ha donat alguna alegria. El seu fill Pablo, que està començant a connectar-se i presenta un problema de dèficit d'atenció, mostra un gran interès pel disseny de cotxes tenint en compte les preferències quan entra a internet.

Solucionat el circuit que recorren els seus fills, la seva preocupació ara és la immensitat d'imatges de sexe que poden aparèixer en qualsevol pàgina de jocs infantils.«Quan la nena petita em diu 'mare, surten culs i pits', jo li dic que cliqui l'aspa»,diu resignada. Insisteix que hi hauria d'haver una manera d'evitar aquestes escenes en llocs de la xarxa dissenyats expressament per a menors.