SENSE UNA GOTA DE COMBUSTIBLE

Èxit del primer vol nocturn d'un avió solar

El president del projecte, Bertrand Piccard, va ser el primer home a fer una volta al món en globus sense escales

El seu pròxim repte serà fer la volta al món amb el seu avió solar

El ’Solar Impulse’ aterra a l’aeroport de Payerne a Suïssa, després de 26 hores de vol.

El ’Solar Impulse’ aterra a l’aeroport de Payerne a Suïssa, després de 26 hores de vol. / Denis Balibouse (AP)

2
Es llegeix en minuts
EFE

ElSolar Impulse ha marcat avui una fita en l'aviació solar al completar un vol de més de 26 hores durant les quals s'ha pogut mantenir en l'aire de nit gràcies exclusivament a l'energia obtinguda del Sol que havia captat de dia. L'avió solar promogut per Bertrand Piccard també ha aconseguit amb el seu viatge dues marques més d'aparells de la seva naturalesa: el vol més llarg, amb 26 hores i 9 minuts exactament, i el de més altitud, a l'haver arribat als 8.564 metres sobre el nivell del mar.

Aquest projecte, que ha requerit cinc anys de treball, entre simulacions i la seva construcció, busca demostrar el potencial de les energies renovables, promoure la seva utilització i provar l'estalvi d'energia que pot aconseguir-se gràcies a les noves tecnologies. "Les tecnologies netes ens permeten acostar-nos al vol perpetu sense ni una gota de combustible", ha pregonat Piccard, president del projecte.

Energia aconseguida amb cèl·lules fotovoltaiques

El prototip d'avió, amb una envergadura de 63,4 metres (similar a la d'un Airbus 340) i 1.600 quilos, ha nodrit les seves reserves energètiques gràcies a 12.000 cèl·lules fotovoltaiques encarregades d'omplir les seves bateries des del seu enlairament dimecres a les 06.51 del matí.

En la seva llarga travessia nocturna, i enmig d'unes ideals condicions meteorològiques, l'avió ha fet diversos trajectes d'anada i tornada a una velocitat de 50 quilòmetres per hora a fi de preservar al màxim l'energia que havia acumulat. En les hores sense llum, el prototip ha solcat el cel a una altitud de creuer de 1.500 metres, després que durant el dia s'hagués desplaçat a uns 3.300 metres, amb el pic de més de 8.500 metres ben entrada la tarda.

"Ha estat el vol més increïble de la meva vida en els 40 anys que fa que piloto, només veient com els nivells de la bateria pujaven i pujaven gràcies al sol", ha detallat André Borschberg, cofundador del projecte. Amb 26 hores sense tocar terrra, elSolar Impulse ha superat a l'anterior marca d'avions d'aquesta naturalesa, aconseguida el 1981, quan un altre avió solar ultralleuger amb un pilot a bord, denominatSolar Challenger, va aconseguir volar de França a Anglaterra en cinc hores.

Un cost de 70 milions d'euros

Notícies relacionades

ElSolar Impulsi, amb què Piccard planeja primer realitzar un vol transatlàntic i després donar la vuelta al món el 2013, va tenir un cost de 70 milions d'euros.

Piccard, un aventurer de poc més de 50 anys i nét de l'inventor del batiscaf, Auguste Piccard, es va convertir el 1999 en el primer home que va fer la volta al món en globus sense escales.