Durant la matinada

Roben 500.000 euros en oli d’oliva d’un trull de Còrdova

L’alcalde confia que la falta de document de traçabilitat faciliti la localització dels autors

Aquestes són les marques que més han apujat el preu de l’oli d’oliva, segons l’OCU

Roben 500.000 euros en oli d’oliva d’un trull de Còrdova
3
Es llegeix en minuts

La Guàrdia Civil investiga el robatori, aquesta matinada passada, de 56.000 litres d’oli d’oliva verge extra del trull Marín Serrano El Lagar, de Carcabuey, que poden tenir un valor estimat en el mercat de 500.000 euros.

Segons ha indicat a ‘Diario Córdoba’, del grup Prensa Ibérica, el gerent de l’empresa, Martín Parra, «el robatori s’ha produït entre les 00.00 i les 5.00 hores», ja que «quan ens disposàvem a entrar a les instal·lacions, cap a les 6.40 hores, vam veure coses estranyes, perquè havien trencat el pany de la porta principal, que havia quedat tancada», quan van abandonar les instal·lacions al final de la jornada.

Segons Parra, «dels quatre cellers amb què comptem, es van dirigir a l’últim, on actualment tenim l’oli, i en van sostreure uns 56.000 quilos». El gerent del trull es mostra convençut que amb tota probabilitat els lladres van utilitzar dues cisternes de gran tonatge, que «es triga entre 45 minuts i una hora a omplir, i per això creiem que van ser aquí diverses hores».

En aquest sentit, Martín Parra ha explicat que, malgrat que l’accés a les instal·lacions es fa pel nucli urbà de Carcabuey, «hem preguntat a diversos veïns i ningú va sentir ni va veure-hi res, i per això dos camions de gran tonatge hi van entrar i en van sortir sense que ningú els veiés».

Igualment, el gerent destaca que es tracta de la sostracció d’un important nombre de quilos, «i per aquest motiu hi ha d’haver un comprador on sigui, ja que no estem parlant de petites quantitats, que són fàcils de posar al mercat». Parra ha incidit en l’alt valor de l’oli sostret, de la millor qualitat i que, segons l’actual preu de mercat, arriba al mig milió d’euros.

Una vegada posats en coneixement de la Guàrdia Civil els fets, des de primeres hores del matí agents de l’institut armat es van personar a les dependències on s’ha produït la sostracció, i han iniciat la investigació.

Una actuació ben preparada

Les reaccions després de conèixer-se la notícia no s’han fet esperar. Així, l’alcalde de Carcabuey, Juan Miguel Sánchez, assenyalava que, segons la informació que obra en el seu poder, «tot apunta que es tracta d’una actuació premeditada i ben preparada, ja que han anat directes als dipòsits que tenien oli i tenien coneixements en procediments d’extracció i ompliment de cisternes, una cosa que no és tan fàcil».

Igualment, el primer regidor de Carcabuey assenyalava que l’arribada de camions en horari nocturn a aquesta empresa és una pràctica comuna, i per això, si algun veí va sentir alguna cosa, malgrat l’existència de vivendes molt pròximes a la zona d’accés, «ho veuria com una cosa normal», i va recordar que és la primera vegada que en una empresa oleícola de la localitat s’ha produït un robatori d’oli d’aquesta envergadura.

Per això Juan Miguel Sánchez va traslladar a l’empresa el suport a escala institucional, «tant del consistori com el meu propi, en qualsevol cosa que puguem ser-li d’utilitat», confiant en la tasca de les forces i cossos de seguretat de l’Estat per a la ràpida resolució de la investigació ja iniciada aquest mateix matí, i que «es capturin els malfactors i es recuperi la càrrega, perquè està en joc la feina de moltes famílies i d’un trull important per al nostre municipi».

Sense document de traçabilitat

Finalment, i atesa l’elevada quantitat de quilos d’oli sostrets, Sánchez recordava que la falta d’un document de traçabilitat del producte, una cosa que segons normativa s’exigeix a l’hora de comprar qualsevol lot d’oli, gran o petit, «pot ser un dels factors que facilitin la localització dels presumptes autors del furt».

Notícies relacionades

Per la seva banda, el president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida Priego de Córdoba, Rafael Muela, ha expressat la seva preocupació pel robatori en un trull emparat pel distintiu de qualitat.

Segons Muela, «lamentablement portem dues collites dolentes, cosa que ha provocat que el preu de l’oli arribi a màxims històrics, i s’hagi convertit en un producte atractiu per als amics de les coses alienes». Per això, ha mostrat el seu suport a les forces d’ordre públic per a la resolució del cas i ha brindat al trull afectat tot el suport i col·laboració del distintiu de qualitat.