Drogues i rituals

Desarticulen una altra secta destructiva a Castelló: abusos sexuals, drogues i rituals

La denúncia de persones que havien aconseguit sortir de l’organització, clau

4
Es llegeix en minuts

La Guàrdia Civil, en la denominada ‘operació Avicena’, ha detingut tres persones com a líders d’una secta instal·lada en un xalet a Pobla Tornesa pels presumptes delictes d’associació il·lícita, intrusisme laboral, contra la salut pública, agressió sexual i revelació de secrets, entre d’altres. Entre els detinguts es troba la mestra de la secta i el seu marit.

Els agents han desarticulat una secta destructiva del tipus conegut com a secta psicoterapèutica, la qual s’ocultava com un grup de psicoteràpia convencional. La seva líder s’havia denominat a si mateixa com a mestra i afirmava tenir la veritat absoluta. Es presentava davant els seus presumptes clients i seguidors com l’única persona que podia ajudar-los a solucionar els seus problemes.

Feia anys que els líders del suposat culte feien aquesta activitat i des de fa uns mesos s’havien establert en un xalet de la localitat

Inici de la investigació

Els agents van començar la investigació després de rebre la denúncia dels pares de dues de les víctimes, que informaven sobre l’existència d’un grup de perjudicats que havien aconseguit sortir de la secta i que també estaven disposats a denunciar els fets soferts.

Hi resultava habitual la pràctica de rituals xamànics amb consum de drogues, mescal i substàncies al·lucinògenes per posteriorment practicar nusos col·lectius o tallers relacionats amb els txakres i teràpies sexuals. De vegades aquests actes es feien en contra de la voluntat de les víctimes després d’anul·lar-los la voluntat, rituals que en ocasions eren filmats pels responsables a la vivenda de Pobla Tornesa, on a més s’haurien produït presumptament diversos abusos sexuals.

Hi resultava habitual la pràctica de rituals xamànics amb consum de drogues, mescal i substàncies al·lucinògenes per posteriorment practicar nusos col·lectius o tallers relacionats amb els txakres i teràpies sexuals. De vegades aquests actes es feien en contra de la voluntat de les víctimes després d’anul·lar-los la voluntat, rituals que en ocasions eren filmats pels responsables a la vivenda de Pobla Tornesa, on a més s’haurien produït presumptament diversos abusos sexuals.

Les sessions i rituals havien de ser celebrats quan i com la mestra establia. Per aconseguir els seus objectius, amenaçava les víctimes amb càstigs, humiliacions i fins i tot a ser repudiades quan ja tenien una dependència emocional de la resta de membres.

Manera de captació

Totes les víctimes havien sigut captades a través de persones de confiança dels líders de l’organització, que tenien com a objectiu prioritari joves en situació de vulnerabilitat emocional i a la recerca de solucions als seus problemes.

Les edats de captació i iniciació en les teràpies oscil·laven al voltant dels 20 anys en la majoria dels casos, totes amb un baix estat anímic per problemes personals o emocionals. Algunes d’elles han estat immerses en el col·lectiu durant més de 15 anys, i s’hi haurien fins i tot iniciat quan encara eren menors d’edat.

La situació de les víctimes facilitava a la mestra la seva manipulació mitjançant l’ús de diferents tècniques de control, persuasió, dependència emocional i separació afectiva del seu entorn més pròxim per tal de separar-les d’ells i integrar-los a la ‘família de l’ànima’.

Diners presumptament estafats als adeptes de la secta. GUÀRDIA CIVIL

La líder impartia les teràpies als afectats a canvi d’abonar elevades quantitats de diners, i segons augmentava la fidelitat i dependència emocional de les víctimes, augmentava el preu de les teràpies. Els pagaments es realitzaven mitjançant mètodes de pagament que permetessin ocultar la detecció d’aquestes activitats a les autoritats.

Les persones afectades estan ubicades majoritàriament a les províncies de Tarragona, Castelló i Barcelona i rondarien el centenar segons les que han presentat denúncia i d’altres que ja han pogut ser plenament identificades al llarg del prolongat període d’activitat d’aquest grup.

Proves de confiança i fidelitat

Els responsables de la secta van arribar a fer proves de confiança als adeptes més devots en què se’ls va exigir el pagament de més de 10.000 euros sota la promesa d’accedir al cercle més pròxim de la mestra i, si s’hi negaven, se’ls amenaçava de ser repudiats per la resta de persones de l’únic lloc d’on formaven part després de separar-se de la resta del seu entorn social.

 Així mateix també hi havia un grup més exclusiu i amb més rellevància en la jerarquia de la secta conegut com ‘el Cercle’ o ‘els Veterans’, format per diverses persones, algunes amb més de 15 anys immerses en aquest col·lectiu, i a les quals al seu torn es revelaven intimitats i dades personals de la resta de membres perquè poguessin exercir influència sobre ells.

En el registre practicat al xalet on es feien les sessions grupals i les de suposada psicoteràpia, s’ha trobat una important quantitat de diners en efectiu, repartits en sobres amb anotacions dels noms de les presumptes víctimes; llistats de pagaments per sessions realitzades; substàncies psicotròpiques fetes servir per portar a terme els diferents rituals i provocar en les víctimes un estat d’al·lucinació, alienació mental i una total pèrdua de la voluntat; i una gran quantitat d’agendes i anotacions corresponents a la vida i dades de persones que poguessin ser víctimes de l’entramat sectari.

Notícies relacionades

La investigació ha sigut dirigida pel Jutjat d’Instrucció número 3 de Castelló, a la disposició del qual han sigut posats els tres detinguts, així com tot el material i evidències trobades durant el registre.

L’operació ha sigut portada a terme per agents del Grup d’Informació de la Comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona, de la Direcció d’Informació (UCE-3) i de la Comandància de la Guàrdia Civil de Castelló