Investigació

L’ERAT reconstrueix l’accident de Pontevedra amb drons, escàners i simulacions

La unitat especialitzada de la Guàrdia Civil que ha arribat des de Madrid treballa durant quatre hores a l’N-541, tallada al trànsit una altra vegada | Les pluges incrementen la bossa d’aigua que es forma en l’encreuament de Serrapio

L’ERAT reconstrueix l’accident de Pontevedra amb drons, escàners i simulacions
4
Es llegeix en minuts

Els experts de la Guàrdia Civil desplaçats a Galícia des de Madrid van fer al llarg del matí d’aquest dimecres l’anàlisi de la zona on es va produir l’accident d’autobús que va causar set morts a Pedre, al municipi de Cerdedo-Cotobade. Ja a la tarda es van desplaçar a la nau de Monbus a Pontevedra on es guarden les restes del vehicle per completar la reconstrucció del sinistre, informació a què s’ afegirà la declaració dels dos únics supervivents, que s’espera per a aquest dijous o aquest divendres.

Els treballs al tram de la carretera N-541 on va tenir lloc el tràgic sinistre la nit de Nadal es van donar per acabats sobre dos quarts de dues de la tarda, unes quatre hores després d’iniciar-se, segons ha confirmat en declaracions als mitjans el tinent del subsector de Trànsit de la Guàrdia Civil de Pontevedra, Roberto Prado.

Per aclarir els motius pels quals l’autocar va sortir de la carretera, membres de l’Equip de Reconstrucció d’Accidents de Trànsit (ERAT) van desplegar els seus mitjans al revolt de l’N-541 en sentit Pontevedra que precedeix el viaducte de Pedre. Per fer-ho va ser necessari tallar de nou al trànsit aquesta zona de la nacional.

Els experts van fer servir un làser escàner per fer un estudi tridimensional de la zona, on es van portar a terme diferents proves per mesurar l’adherència de l’asfalt. A més, un equip de drons de la Guàrdia Civil que va arribar des d’Astúries també va sobrevolar el lloc del sinistre per extreure’n dades que serveixin per tenir una reproducció 3D del viaducte.

Roberto Prado ha sigut l’encarregat d’anar informant sobre aquests treballs, i ha incidit que l’objectiu és reconstruir totalment l’accident, per a la qual cosa també es va utilitzar un vehicle de característiques semblants al sinistrat, que va ser sotmès a proves en condicions similars que hi havia a Cerdedo-Cotobade la nit del 24 de desembre.

Al revolt d’entrada al viaducte, a l’encreuament de Serrapio, s’hi podia observar ahir al matí una bossa d’aigua. Fonts del sector apunten que hi ha «consens» entre els conductors sobre el fet que un dels motius de l’accident devia ser la presència d’una concentració d’aigua sobre l’asfalt. Això s’uniria a un petit excés de velocitat per part del conductor i les males condicions meteorològiques que hi havia aquella jornada, amb fortes pluges i vent.

També ahir, l’alcalde de Cerdedo-Cotobade, Jorge Cubela, va manifestar que, a més de tractar-se d’una carretera amb l’asfalt en mal estat, el punt presenta problemes de drenatge i acumula aigua quan hi ha precipitacions com les de dissabte passat, una cosa que passa amb més freqüència des d’una actuació duta a terme fa quatre anys.

Ahir i després de la informació publicada per Faro de Vigo, del grup Prensa Ibérica, també es va generar un debat pels sistemes de contenció que té el pont de Pedre, que no van ser capaços de frenar la caiguda de l’autobús. Aquesta mena de barreres ja no estan permeses en un pont així en noves construccions des del 2014, però sí que són legals aquests sistemes tipus barrera de seguretat en construccions anteriors a aquesta data. En aquesta zona, però, aquestes barreres s’han renovat recentment, moment en què, segons apunten persones del sector, es van haver de canviar per d’altres de més efectives, com els ampits de nivell H2 i H3 que es poden veure en les vies més modernes i que podien haver aguantat l’impacte.

Funeral a Lalín

L’accident va tenir lloc cap a les 21.20 de dissabte passat, la nit de Nadal, quan un autobús de l’empresa Monbus, de la línia regular entre Lugo i Vigo, es va precipitar al riu a l’altura del quilòmetre 67,5 de l’N-541, a la parròquia de Pedre, en un pont a uns 30 metres d’alçada. Dos dels morts van ser rescatats la mateixa nit del succés, amb un fort temporal i a través d’una línia de vida, ja que era molt difícil i perillós arribar a l’autobús. Quatre víctimes més van ser localitzades durant la jornada de diumenge i la setena morta, dilluns. Només van sobreviure, miraculosament, el conductor i una passatgera.

Notícies relacionades

D’altra banda, el funeral per les víctimes que se celebra demà a l’església parroquial de Lalín serà a les set de la tarda, tal com va informar ahir la diòcesi de Lugo, una hora abans del que havia anunciat el dia anterior. Estarà presidit pel bisbe, Alfonso Carrasco Rouco.

«Des de Madrid ens veuen a molta distància»

Jorge Cubela espera que aquest accident serveixi per canviar alguna cosa a l’N-541. «Per respecte a les famílies de les víctimes crec que encara no és el moment de fer retrets ni de buscar culpables però quant a l’N-541, l’hemeroteca és allà i no menteix. En l’última dècada dec haver sigut l’alcalde que més vegades ha sortit a la premsa reclamant millores d’una carrera». «Espero que aquest accident sigui un punt zero. Des de Madrid ens veuen com un ‘concello’ molt petit, que queda a molta distància. Les inversions que fan sempre van dirigides a les grans ciutats però haurien de tenir més sensibilitat. Quan un alcalde reclama tant una cosa ho fa perquè coneix la situació i en aquest cas perquè veiem les constants sortides de vehicles i els problemes amb la pluja. Ens haurien de fer més cas. Un alcalde sol no aconseguirà que l’escoltin a Madrid però si s’uneixen diversos alcaldes, fins i tot de diferents colors polítics, estic segur que podríem aconseguir que atenguessin les nostres demandes», va afirmar.