Abusos sexuals a l’escola

L’Audiència de Barcelona decidirà aviat el moment en què el pederasta Benítez ha d’ingressar a la presó

  • Arriba al tribunal que va jutjar l’exprofessor dels Maristes la resolució del Suprem que declara ferma la condemna de 21 anys i nou mesos de presó

 

  / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Secció 21 de l’Audiència de Barcelona ja ha rebut la resolució del Tribunal Suprem que declara ferma la condemna de 21 anys i nou mesos de presó imposada a l’exprofessor d’educació física de l’escola dels Maristes de Sans - les Corts de Barcelona Joaquín Benítez per haver abusat sexualment de quatre alumnes quan eren menors d’edat. A partir d’ara, els jutges d’aquesta secció, que van jutjar aquest exdocent, hauran de decidir sobre l’execució de la sentència i el moment en què ha d’ingressar a la presó l’acusat, que, per ara, no ha trepitjat ni un sol dia un centre penitenciari i es manté en llibertat.

A Benítez l’havien denunciat, a més, una vintena d’exalumnes, però només quatre d’aquestes demandes es referien a delictes que la llei encara no considerava prescrits. Els altres 16 professors maristes, la majoria germans religiosos, no van poder ser jutjats, perquè totes les denúncies de les seves respectives víctimes també havien prescrit. Tot i així, la condemna de Benítez és la més severa dictada fins a la data contra un docent per abusos sexuals.

Rebutjat els dos recursos

La sentència del Suprem desestimava en la seva totalitat els dos recursos presentats contra la sentència condemnatòria: l’interposat per Benítez i el formulat per la companyia d’assegurances de l’escola, declarada responsable civil directa de les indemnitzacions a les víctimes, que van ascendir a 120.000 euros. La fundació titular del centre va ser declarada també responsable civil, però amb caràcter subsidiari, és a dir, que només assumirà responsabilitats si no les poden afrontar directament el professor i la companyia d’assegurances.

La resolució de l’Audiència de Barcelona, ara ratificada per l’alt tribunal, condemnava el professor d’educació física del Col·legi Maristes de les Corts per delictes d’abusos sexuals a quatre alumnes menors d’edat durant tres anys, els cursos 2006-2007, 2007-2008 i 2008-2009.

Emparat per la institució

Notícies relacionades

Benítez va admetre haver abusat d’alumnes a l’escola de Sants - les Corts en seu judicial, però abans ho havia fet en dues entrevistes amb aquest diari. Al judici, a més, va declarar que va actuar amb impunitat, perquè es va sentir «emparat» pels Maristes, institució a càrrec de l’escola. Una declaració ignorada per la justícia, que no va voler interessar-se per l’ocultació d’aquests delictes per part de l’orde, i que es va escudar de nou en el règim de prescripció. Benítez va ser l’únic al qual es va estendre una factura per pagar plats que havien trencat entre tots durant dècades.

La condemna que va recaure sobre Benítez va ser per quatre delictes d’abusos sexuals. En el cas més greu, l’exprofessor va practicar una fel·lació a l’alumne, a qui, a més, va demanar que el penetrés. En els altres tres supòsits, el processat va fer una fel·lació a un nen i tocaments a dos més. Va quedar demostrat que sempre utilitzava el mateix patró: amb l’excusa de tractar alguna lesió o molèstia, convencia els estudiants perquè acudissin al seu despatx, els feia estirar a la llitera i abusava d’ells.