Protocol activat

Apartat un professor de l’escola Claret de Barcelona per la denúncia d’abusos d’una exalumna

  • La direcció de l’escola ha comunicat els fets a la fiscalia perquè investigui uns possibles tocaments comesos durant el curs 2020-2021 a una menor per part d’un professor sobre qui ja constaven queixes per actituds «inadequades» tot i que «no delictives»

  • En un comunicat, el centre demana que es respecti la presumpció d’innocència i algunes exalumnes assenyalen que, sense haver pogut oblidar com les incomodava amb la seva mirada, no ha sigut cap «sorpresa»

Apartat un professor de l’escola Claret de Barcelona per la denúncia d’abusos d’una exalumna

Jordi Cotrina

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’escola Claret de Barcelona ha apartat un professor d’ESO després de rebre la queixa d’una alumna que assegura haver patit tocaments durant el curs 2020-2021, segons fonts consultades per EL PERIÓDICO. Es tracta d’un docent de més 60 anys, amb les inicials X. M. i que impartia matèries de Tecnologia. La direcció del centre, després d’activar els protocols vigents, li ha prohibit continuar exercint o mantenir cap contacte amb els alumnes d’aquest col·legi religiós concertat. El claustre de professors va ser informat de la decisió de la direcció al tornar de les vacances i les famílies han sabut aquesta setmana, a través d’un comunicat i coincidint amb l’inici del curs escolar 2022-23, que el docent investigat ja no forma part del claustre.

En el comunicat enviat a les famílies, la direcció de l’escola Claret assenyala que va tenir coneixement dels fets aquest estiu. Després dels suposats abusos, l’exalumna va deixar el centre al final del curs 2020-21, però per primera vegada va explicar el que havia passat al rebre atenció psicològica durant el curs passat, quan ja estava escolaritzada en un altre centre. El seu avís va arribar fins al Departament d’Educació, que va activar el protocol de protecció de la infància i va enviar un inspector al Claret. Després de la notificació del funcionari, la direcció va decidir apartar-lo i comunicar els fets a la fiscalia. 

«Observades i repassades»

Exalumnes de l’escola Claret que havien tingut X. M. com a professor de Tecnologia a 1r i 2n de l’ESO recorden, en declaracions a EL PERIÓDICO, que se sentien «observades i repassades» per ell. «Sempre ens mirava els pits. I més si portàvem tirants. Era una situació incòmoda», explica una d’aquestes joves, que afegeix que era tema de conversa entre elles. 

Diu que quan van començar secundària, alumnes més grans ja les van advertir. «Ens havien dit ‘vigileu amb aquest tio’ perquè mirava de manera inapropiada», afegeix.

Una segona jove ho corrobora: «Si portàvem samarretes amb alguna cosa escrita, sempre llegia les frases i les comentava. Quan ens parlava, ens mirava més als pits que als ulls». «No mirava a la cara. Ens mirava les tetes o el cul», afegeix una altra. «En aquesta època teníem 12, 13 i 14 anys. Érem petites i tampoc sabíem com reaccionar, què fer o dir en aquell moment». 

Una, a més, afegeix que tenia mala relació amb ell. «Perquè li plantava cara», recorda. «Deia coses fora de lloc. Comentaris masclistes, es reia de les noies, de la roba o les actituds. I jo l’hi retreia», diu.

«No m’estranya o ja era hora», han sigut expressions que altres exalumnes han fet arribar a aquest diari després de conèixer la decisió de l’escola d’apartar X. M.

Constaven «queixes»

Notícies relacionades

En el comunicat enviat a les famílies s’implora que es respecti la presumpció d’innocència del professor sota sospita, però es remarca el compromís de col·laborar perquè s’aclareixin els fets. Si algú té informació al respecte, l’escola recorda que hi ha el compte de correu prevenim@claretians.cat per poder-la comunicar.

El 2019 tres treballadors claretians van ser acusats per antics alumnes: el sacerdot Francesc Figueres i un bidell –tots dos de l’escola Claret de Barcelona– i un docent laic d’una escola de Sallent (Bages), que va ser claretià fins a 1992. En l’esmentat comunicat, l’escola admet que X. M. ja «havia sigut advertit per la direcció després de rebre queixes per actituds que no s’adeqüen a l’estil educatiu del centre, però mai havia rebut cap denúncia que indiqués una possible actuació delictiva».