Indignació de les famílies

El pederasta de la piscina de Sant Vicenç de Castellet va cometre els mateixos abusos a Terrassa

  • Les famílies denuncien que ningú va alertar que Carles Sallés, en llibertat condicional, es distingia pel municipi

  • L’individu feia tocaments a les nenes, de 7 a 9 anys, i les amenaçava d’ofegar-les si ho explicaven a algú

El pederasta de la piscina de Sant Vicenç de Castellet va cometre els mateixos abusos a Terrassa
6
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sis famílies han denunciat als Mossos d’Esquadra un home per abusar sexualment de les seves filles a la piscina municipal de Sant Vicenç de Castellet (Bages). El sospitós va ser arrestat dimarts passat per la policia catalana en un operatiu per localitzar-lo que hauria pogut acabar en un linxament per part dels pares de les nenes, d’entre 7 i 9 anys. Segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO, el detingut és Carles Sallés, un pederasta condemnat el 2016 que es trobava en llibertat condicional i que va desembarcar sigil·losament a Sant Vicenç a la primavera, després de sortir de la presó. Les famílies no comprenen per què ningú les va avisar del risc que corrien les menors.

L’última setmana ha sigut «molt dura», remarca Xavier. «La meva dona plora cada nit i jo m’he de contenir per no anar a buscar-lo: ha fet mal a les nostres nenes. Tot té un límit i ell l’ha creuat», lamenta el pare d’una de les sis noies que ha patit les manipulacions i tocaments de Sallés a la piscina municipal. «Ha passat davant de la nostra cara, i no hem pogut evitar-ho», es culpabilitza.

«Venia a la piscina amb la seva mare, que va en cadira de rodes. Deixava la dona al bar i ell, que es va comprar l’abonament, entrava a la piscina. Després, es quedava assegut en un racó, al costat de la seva motxilla, sense desplegar la tovallola: observant. I tan bon punt et despistaves, es posava ràpid a l’aigua on eren les nenes», detalla la dona de l’home que va descobrir què passava dissabte 27 d’agost.

La mà sota el banyador

«El meu marit se’n va anar a saludar el socorrista, li va donar la mà i, al girar-se, va veure l’home agafant pel cul la nostra filla per llançar-la. Li va preguntar què feia i ell es va disculpar i se’n va anar nedant», relata. La situació va ser violenta i el marit va comentar el que havia passat a casa. «L’endemà jo no li treia l’ull de sobre però hi va haver un moment que em vaig despistar i ell el va aprofitar per posar-se a l’aigua amb les nenes», assegura. Va ser la gota que va fer vessar el vas. La mare li va demanar que s’allunyés i va començar a preguntar a la piscina qui era l’home de la motxilla. El socorrista va explicar que els havia arribat el rumor que es tractava d’un pederasta. «Vaig trucar al meu marit, que va venir corrent i el va fer fora de la piscina a crits».

Aquesta família va contactar amb cinc més que també tenen filles petites –d’entre 7 i 9 anys– i que s’han passat l’estiu a la piscina a l’abast del pederasta. El diumenge 28 d’agost, als seus respectius domicilis, els pares van preguntar a les nenes sobre l’home de la piscina. Així van anar emergint els tocaments que els feia fingint que jugava amb elles, alguns per dins del banyador. També van esbrinar com les manipulava, amenaçant-les d’ofegar-les si ho explicaven a algú. Les peces del seu relat, obtingudes per separat, encaixaven. «Ens vam tornar bojos», expliquen, encara consternats, quan van comprendre que havien exposat les seves filles a un depredador que n’havia abusat «impunement». «Ha sigut davant dels nostres ulls i no hem pogut fer-hi res», lamenten.

Condemnat a 14 anys de presó

Aquell diumenge a la nit, les famílies van anar a la comissaria dels Mossos a Manresa i van denunciar els fets. Gràcies a la col·laboració ciutadana, van obtenir indicis que l’home havia arribat al març al municipi i van aconseguir algunes imatges d’ell preses per veïns. Una d’aquestes fotos va arribar en mans d’una extreballadora de Power Control Ibérica, una fàbrica de Sant Vicenç que va tancar el 2014 en la qual havia treballat de cap de qualitat. Així el van identificar: Carles Sallés. Introduint aquest nom a internet apareixia un enllaç al reportatge d’abusos en l’esport publicat pel diari ‘Ara’, on s’especificava que Sallés havia sigut condemnat a 14 anys per abusos a quatre menors.

«La planta Power Control Ibérica va tancar el 2014 i poc després ens va arribar la notícia que Sallés havia sigut detingut per abusos», recorda l’extreballadora. Un altre excompany de Sallés a la mateixa empresa aclareix que tenia un càrrec de directiu en aquella empresa i ho descriu com un home seriós, callat i introvertit. Aquest segon extreballador confirma que van saber de la pederàstia després que tanqués la fàbrica. Tots dos confirmen que les fotos que difon aquest diari pertanyen a l’aspecte actual de Sallés.

Vídeos i tocaments al Club Deportiu Terrassa Hockey

Carles Sallés Ballbé (Terrassa, 1967) va ser arrestat el 2015 pels Mossos i condemnat a 14 anys de presó per l’Audiència de Barcelona per abusar sexualment de quatre menors d’entre 8 i 11 anys a les instal·lacions del Club Deportiu Terrassa Hockey.

La sentència va considerar provat que Sallés, aprofitant-se de la confiança que el club tenia en ell –havia pertangut des de sempre a la societat– entrava als vestuaris i tocava els nens fingint que ajudava a dutxar-los. També els filmava utilitzant un programa espia que havia instal·lat al telèfon mòbil. Sallés, amb formació d’informàtic, va admetre els fets als Mossos, que van trobar més de 5.000 fotografies i 60 vídeos que el mateix Sallés havia gravat a les instal·lacions i emmagatzemat en un ordinador personal.

Una de les seves quatre víctimes de Terrassa era una nena que Sallés va atacar també en una piscina. La sentència relata així aquell abús: «L’acusat de forma continuada i successiva, per tal de satisfer els seus desitjos lúbrics, va aprofitar, reiteradament, les ocasions que se li anaven presentant per tocar els genitals a la menor, quan aquesta tenia 9 o 10 anys d’edat, ficant la seva mà per dins del banyador quan es trobava a la piscina». És a dir, exactament el mateix que ha tornat a fer aquest estiu a la piscina municipal de Sant Vicenç de Castellet.

Conat de linxament

El dimarts 30 d’agost, quan algunes de les famílies de Sant Vicenç de Castellet sabien que Sallés era un pederasta condemnat que havia reincidit amb menors de la localitat, els Mossos van muntar un dispositiu amb agents de paisà per localitzar-lo. Per contra, van ser tres mares les que a última hora de la tarda, i seguint les instruccions d’una veïna, es van dirigir a un parc pel qual Sallés acostumava a passejar la seva mare i van trobar-lo.

Mentre una va baixar del cotxe per entretenir-lo, les altres dues van avisar els policies i els seus marits. «Van arribar dos minuts abans els agents de paisà, que el van envoltar amb els cotxes i el van arrestar», aclareixen les dones. Quan van arribar els homes, la tensió va augmentar. «Hi va haver crits, cops al cotxe policial en el qual estava detingut i van haver d'emportar-se’l molt de pressa».

Silenci municipal

Notícies relacionades

L’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet, contactat per aquest diari, ha rebutjat respondre a les preguntes d’EL PERIÓDICO sobre si els constava la presència de Carles Sallés a la piscina municipal i la seva condemna anterior per pederàstia o de si consideren que es tracta d’una reincidència que les administracions podrien haver evitat. Des del consistori remeten a un comunicat penjat el 2 de setembre en què es remarca que l’Ajuntament exercirà l’acusació popular contra Sallés i que ha col·laborat amb la investigació i proporcionat atenció psicològica a les famílies afectades.

Sallés, que es troba en llibertat condicional per la condemna del 2016, va passar a disposició judicial l’1 de setembre. Va tornar al carrer aquell mateix dijous.