Cas Koman

Desarticulada una màfia albanesa que traficava amb marihuana des de Tarragona

  • REPORTATGE MULTIMÈDIA | Els amos de la marihuana

Desarticulada una màfia albanesa que traficava amb marihuana des de Tarragona

Mossos d'Esquadra

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

14 persones han sigut detingudes pels Mossos d’Esquadra en una operació en la qual han desarticulat un grup criminal especialitzat en el cultiu i tràfic de marihuana a la zona del Camp de Tarragona, on es van practicar nou escorcolls en naus industrials i domicilis.

Els Mossos informen aquest diumenge en un comunicat que les detencions les va practicar la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la policia catalana el 5 de juliol passat, i que els arrestats, d’entre 20 i 51 anys, estan inculpats de delictes contra la salut pública, pertinença a grup criminal i defraudació de fluid elèctric.

Investigació iniciada el 2021

La investigació d’aquest cas, indiquen, va començar a finals de l’any passat a partir d’una informació obtinguda a la comissaria de Salou sobre un grup de persones que cultivaven i distribuïen grans quantitats de marihuana.

En les indagacions del cas, denominat Koman, es va esbrinar que els caps del grup utilitzaven compatriotes albanesos, segons fonts pròximes al cas, per cuidar i vigilar plantacions intensives en naus industrials o cases unifamiliars situades en zones amb poca mobilitat de veïns.

La policia va localitzar sis edificacions en les quals el grup tenia plantacions de marihuana, de les quals aconseguien recollir quatre o cinc collites a l’any, per a la qual cosa realitzaven connexions fraudulentes al sistema elèctric per evitar el pagament d’alts consum de llum.

En els nou registres i entrades practicats el dia 5 de juliol, els Mossos van detenir dotze persones i, posteriorment, dues més. Entre els detinguts hi havia un home sobre qui constava una ordre europea de detenció d’Itàlia, també per delictes contra la salut pública.

Plantacions repartides per la província de Tarragona

Les plantacions que es van registrar estaven ubicades en els municipis de Tarragona, Querol, Vic, l’Ametlla de Mar, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, i Mont-roig del Camp.

També es van practicar tres entrades en domicilis, una a Vila-seca i dues a Salou. Totes les actuacions es van realitzar tutelades pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 5 de Tarragona.

Notícies relacionades

En total, es van intervenir més de 2.600 plantes de marihuana en diferents estats de creixement i 54 quilos de cabdells preparats per a la seva distribució, a més de 21.000 euros en efectiu i gran quantitat d’aparells utilitzats per al cultiu intensiu de la droga.

Els detinguts van passar a disposició judicial dijous passat, dia en què el jutge va decretar l’ingrés a presó per a cinc d’ells i la llibertat amb càrrecs per a la resta, així com la retirada del passaport i la prohibició de sortir del país.