Els lladres violents, tan actius a Barcelona com abans de la pandèmia

  • La tasca dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana ha aconseguit frenar un repunt que al maig s’havia situat en registres tan negatius com els del 2019, un any negre per a la seguretat de la capital catalana

Els lladres violents, tan actius a Barcelona com abans de la pandèmia
2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els fets delictius denunciats a la ciutat de Barcelona han disminuït en un 23% entre els mesos de gener a maig respecte al mateix període del 2019, any especialment negre per a l’històric de la policia catalana. En la junta de seguretat local que l’Ajuntament de Barcelona i la Conselleria d’Interior han celebrat aquest dijous no hi ha hagut balanç semestral, com habitualment, perquè el mes de juny ha quedat fora del balanç que s’ha publicat. Tampoc s’han donat dades de l’increment dels delictes de robatori amb violència o intimidació, que acostuma a ser un il·lícit que té un impacte notable en la percepció de seguretat del ciutadà.

Notícies relacionades

A petició dels periodistes, un portaveu d’Interior ha facilitat finalment dades de delictes de robatoris amb violència o intimidació dels mesos de maig i juny. Els dos mesos es consideraven necessaris, també per a aquest diari, perquè la recuperació de l’activitat econòmica i l’afluència de turistes dels dos últims mesos havia fet créixer sensiblement la comissió d’aquests delictes, que els lladres cometen pel carrer quan arranquen un rellotge, quan treuen una navalla o quan actuen en grup. Les dades són les següents: els robatoris amb violència i intimidació que es van denunciar el mes de maig del 2022 van ser un 0,5% menys que els comesos el mes de maig del 2019. I els robatoris amb violència i intimidació que es van cometre el mes de maig del 2022 van ser un 6% menys que els comesos el mes de juny del 2019. És a dir, sobrepassada la pandèmia, els lladres violents actuen gairebé tant com ho van fer abans de l’estiu negre del 2019, quan van acabar creixent aquests il·lícits fins gairebé un 30%, el sostre de l’històric dels Mossos.

Les dades confirmen el que els agents, tant de la Guàrdia Urbana com dels Mossos, expliquen en els últims dos mesos. Però també deixen clar una cosa significativa: els esforços policials per contenir-los, dels dos cossos, han aconseguit frenar el repunt. Si al maig la corba ascendent dels lladres violents s’havia posat a l’altura de la tendència més negra, la del juny ja ha perdut manxa. Fonts policials relacionen la contenció d’aquest repunt amb el treball que els policies estan fent dia i nit al carrer, treballant amb més efectius, aplicant la intel·ligència policial per identificar cadascun dels reincidents i entregant a la justícia atestats més elaborats per aconseguir que es dictin més penes preventives de presó.