Junta de seguretat

Cent lladres arrestats 800 vegades a Barcelona aquest 2022

  • Les denúncies per agressions sexuals i els abusos sexuals augmenten a la capital catalana en un 31% i un 11%, respectivament

  • L’alcaldessa Ada Colau i el conseller Elena afirmen que la ciutat està preparada per a un estiu amb tant turisme com abans de la pandèmia

Cent lladres arrestats 800 vegades a Barcelona aquest 2022

MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona han detingut aquest 2022 109 lladres reincidents en 800 ocasions per la comissió de 1.700 delictes, sobretot, furts i robatoris amb violència i intimidació. Cinc dels quals, a més, encapçalen de forma destacada aquest llistat. Dos d’aquests cinc, remarquen fonts policials, ja han entrat a la presó.

El perfil d’aquests lladres tan reincidents es correspon amb el d’homes joves, que cometen tant furts com robatoris violents. En realitat, ha remarcat la comissària de Barcelona, Marta Fernández, per la seva falta de perícia, sovint els furts acaben convertint-se en robatoris amb violència. Malgrat la forta afectació que tenen sobre la percepció de seguretat ciutadana, només un 2% dels robatoris violents que cometen aquests delinqüents acaben provocant lesions en les víctimes. En un 75% dels assalts, que gairebé sempre pateixen turistes, no utilitzen cap tipus d’arma. I en més d’un 50% dels delictes actuen sols, no en manada.

Els rellotges, la sostracció violenta del qual ha deixat imatges que comencen a ser conegudes a la ciutat –la de joves arrencant per la força rellotges del canell dels turistes–, signifiquen només un 7% dels delictes que comet aquest grup. La seva peça predilecta, no obstant, és el telèfon mòbil, artefacte que els ocupa en la meitat dels casos.

La delinqüència es desperta

Aquest dijous al migdia l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, han presidit l’anual junta de seguretat local de Barcelona. Colau ha celebrat la plena i total reactivació de Barcelona, que torna a estar plena de vida, de festivals i de congressos internacionals i registra un creixement de l’ocupació. Un efecte secundari d’aquest creixement, tanmateix, és la recuperació de l’activitat delinqüencial en paral·lel a l’econòmica.

El conseller Elena, per la seva banda, ha defensat que si es comparen els períodes de gener a maig del 2022 amb els mateixos mesos del 2019, quan a Barcelona es va viure l’any més negre quan a dades delinqüencials, el descens és del 23%. Preguntat sobre com aguanta aquesta comparativa amb anys anteriors al 2019, quan la ciutat estava tan normalitzada com ara i no es registraven rècords negatius, ha explicat que són xifres similars a les d’anys com el 2017.

Els Mossos incrementaran en un 9% la plantilla disponible aquest estiu per a la ciutat de Barcelona i la Guàrdia Urbana creixerà en un percentatge una mica superior. La policia autonòmica, a més, mantindrà activades unitats d’antiavalots durant tota la nit. Colau ha celebrat la bona coordinació existent entre les dues institucions, a diferència d’èpoques anteriors, ha remarcat, en al·lusió no explícita possiblement al conseller d’Interior, Miquel Buch, que li va negar públicament en una junta com la d’aquest dijous els reforços que l’alcaldessa li havia sol·licitat. El 2019, ha remarcat Colau, la dotació dels Mossos a la ciutat era una «infradotació». «Estem preparats per a aquest estiu», han promès tant Elena com Colau.

Més agressions sexuals i abusos sexuals

Notícies relacionades

«Quan vaig participar en la primera junta de seguretat local, el 2015, tot eren homes i els delictes sexuals no formaven part de les dades que s’abordaven en la junta de seguretat local. Vaig sol·licitar que s’incorporessin i ara és una cosa habitual», s’ha reivindicat Colau. Les dades que aquest 7 de juliol han presentat sobre els atacs contra la llibertat sexual de les persones no són bones: han augmentat les denúncies per agressions sexuals en un 31% i les denúncies per abusos sexuals, un 11%. A més, les denúncies per maltractament a la llar s’han disparat en un 66%. Aquests percentatges també han sigut presos en relació amb el 2019, any prepandèmic. Tant Colau com Elena han remarcat que la lluita contra la violència que pateixen les dones és una prioritat tant de l’Ajuntament com del Govern.

Les previsions turístiques són que aquest estiu s’arribi a una densitat com l’anterior a la pandèmia. Aquesta recuperació coincidirà amb una manera d’ocupar l’espai públic que encara s’arrossega dels mesos de restriccions –amb festes o botellons–. Però això últim és un problema de convivència més que de seguretat, tot i que Colau ha raonat que els preocupa perquè incideix notablement en la percepció de seguretat del ciutadà.