Residències

La fiscalia denuncia una residència a Palau Solità i Plegamans per mala gestió durant la primera onada de la covid

  • El centre, privat però que rep subvencions públiques, va registrar més de 40 defuncions de març a abril del 2020 a causa de la pandèmia

zentauroepp17700904 barcelona 02 12 2011 tema cambios sociales por la vejez terc170901205105

zentauroepp17700904 barcelona 02 12 2011 tema cambios sociales por la vejez terc170901205105 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un jutge de Sabadell fa una setmana que té en possessió la denúncia de la fiscal de Sabadell on s’acusa la residència Palau, ubicada al municipi de Palau Solità i Plegamans (Vallès Occidental) en què, entre els mesos de març i abril del 2020, la primera onada de la pandèmia, van morir més de 40 avis. L’escrit de denúncia va ser presentat al jutjat número 4 de Sabadell divendres passat, tot i que fonts de la fiscalia no volen revelar més informació fins que el jutge d’instrucció accepti la causa.

De fet, la Fiscalia de Sabadell va ser una de les primeres a obrir diligències per la via penal durant la primera onada del coronavirus. La denúncia arriba pràcticament dos anys després, i amb quatre volums de fins a 8.000 folis i una investigació dels Mossos, segons va informar dimarts la ràdio municipal de Palau Solità i Plegamans, que va avançar la notícia. Es tracta d’una investigació iniciada per la via penal, que tot i que el ministeri públic no ha volgut revelar de què se’ls acusa, sí que explica que atén a motius de «mala gestió».

Notícies relacionades

Aquest geriàtric és un centre privat amb més de 160 places de residència, i que durant la pandèmia atenia més d’un centenar d’avis. Segons els càlculs de familiars van morir més del 30% dels interns. És un centre privat que gestiona un nombre important de places per a persones beneficiàries de la llei de dependència, finançades per la Generalitat.

El cas de la residència Palau és el segon que pot arribar a judici després de la mala gestió per la crisi del coronavirus en un geriàtric. La setmana passada el fiscal de Lleida també va denunciar els responsables de la residència Fiella de Tremp (Pallars Jussà) per homicidi imprudent. Les primeres indagacions dels Mossos van demostrar un autèntic caos en la gestió, entre d’altres, que en els registres del centre consten pautes de medicació per a avis que ja havien mort. En aquest cas, entre novembre i desembre del 2020 van morir més de la meitat dels interns.