Actuació dels Mossos

Vídeo | Detinguts uns violents atracadors de botigues a Barcelona

Una vegada dins dels comerços no dubtaven a donar cops als treballadors i clients i exhibir una arma de foc, que van arribar a utilitzar

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Mossos han detingut a Barcelona cinc membres d’un grup d’atracadors multireincidents d’establiments comercials que actuaven de manera molt violenta. Els investigadors els atribueixen nou robatoris violents amb arma de foc a diferents joieries i establiments, dels quals es van emportar diners, joies i altres objectes per valor de més de 75.000 euros. Van arribar a amenaçar les víctimes amb una arma de foc real que van utilitzar en quatre ocasions –en una van disparar contra una de les víctimes, tot i que van errar el tret–.

La investigació va arrencar quan els Mossos van detectar robatoris violents amb el mateix mètode: entre tres i quatre persones s’aproximaven en un vehicle a la botiga, i mentre el conductor es quedava a fora per assegurar la fuga i vigilar el perímetre, els altres accedien a l’interior. Una vegada a dins no dubtaven a donar cops als treballadors i clients, exhibir una arma de foc i fins i tot utilitzar-la disparant contra les parets o sostre per augmentar exponencialment el nivell d’intimidació de les víctimes.

A finals de gener

El repartiment de tasques era també el mateix en tots els atracaments. La persona que portava l’arma era la que donava les ordres, mentre que l’altre o altres autors eren els que accedien a la caixa enregistradora i magatzems de les botigues per emportar-se el material.

La investigació es va iniciar a finals de gener amb un atracament a un establiment de compravenda d’or en què els autors van utilitzar violència sobre una de les empleades del local fins a obligar-la a obrir la caixa forta.

A mitjans de febrer es van produir quatre atracaments el mateix dia, un dels quals, en grau de temptativa, a quatre joieries de Barcelona. En aquest cas, tot i que el modus operandi era similar, els autors es desplaçaven en ciclomotors. Posteriorment, els investigadors van observar que els autors eren els mateixos que en el primer robatori.

En un d’aquests atracaments, un dels autors va esgrimir una arma de foc, va apuntar a una de les persones que treballava a l’establiment, va disparar amb la intenció de neutralitzar-la en el seu intent de demanar ajuda, tot i que que finalment el tret va impactar en una paret.

Una joieria de Badalona

Una joieria de BadalonaParal·lelament al transcurs de la investigació, el 21 de febrer es va produir un altre robatori violent amb arma de foc en una joieria de Badalona.

Els agents de la DIC a Barcelona van iniciar una investigació el 31 de desembre arran d’un robatori violent en una botiga de tecnologia. Els investigats van accedir-hi i van amenaçar amb una arma de foc real, amb què van disparar en una de les parets de l’establiment per emportar-se diners en efectiu i material informàtic.

Les diferents gestions practicades van permetre identificar dues de les persones que van cometre l’atracament, i a partir d’allà van obtenir prou indicis per relacionar-los amb dos fets més: un en una altra botiga de tecnologia, on van tornar a exhibir la pistola semiautomàtica, i l’altre en un establiment d’alimentació.

Notícies relacionades

Anteriorment als atracaments, els membres del grup havien sostret dos vehicles de gamma mitjana-alta hores abans de la comissió del fet, amb la intenció de dificultar l’acció policial. Una vegada executat el robatori, fugien i abandonaven aquest mitjà de fuga en altres poblacions.

La coordinació entre les unitats d’investigació centrals, regionals i unitats investigadores de les comissaries afectades va permetre detectar l’acció del grup, i les coincidències entre els autors en tots els fets investigats. Així doncs, van poder identificar cinc dels seus membres i obtenir prou indicis per atribuir-los l’autoria de set robatoris violents a Barcelona, un a Cerdanyola i un altre a Badalona.