Una dotzena de detencions

Quatre policies locals de Llinars del Vallès arrestats en un cop contra una màfia de la marihuana

  • Els Mossos escorcollen des de les 4.00 hores domicilis i locals, entre els quals es troba la seu policial de la població

  • Un dels agents investigats, cap del cos municipal, va rebre un tret en un tiroteig del 2019 en el qual va morir un confident

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La penetració del crim organitzat de la marihuana en la societat catalana ha fet saltar una altra alarma aquest dimarts. Els Mossos d’Esquadra han activat a les quatre de la matinada una operació policial contra una organització criminal establerta a Catalunya i dedicada al cultiu i tràfic de marihuana. Tal com ha avançat EL PERIÓDICO, entre els detinguts hi ha alguns membres de la policia local de Llinars del Vallès. Es tracta de tres agents i un cap del cos municipal. L’Ajuntament de Llinars, que ha rebutjat fer declaracions, ha emès un comunicat en el qual s’ha mostrat «consternat» per la suposada implicació de la seva policia en un cas de tràfic de drogues. Els veïns, no obstant, expliquen que els rumors sobre la corrupció d’algun dels investigats eren intensos. El consistori, que es compromet a «arribar fins al final» de l’assumpte, ha d’afrontar ara un capítol delicat: el cop ha recaigut sobre un terç de la seva policia local.

Els Mossos han registrat 28 locals i domicilis durant l’operació i es tancarà amb almenys una dotzena d’arrestats: els quatre agents i integrants de l’estructura criminal que els hauria corromput. No es descarten noves detencions i la investigació segueix oberta i sota secret de sumari.

Llinars del Vallès, un municipi que no arriba als 10.000 habitants, era en el centre d’una indagacions extenses de l’Àrea d’Investigació Criminal (AIC) de la Regió Policial Metropolitana Nord que han acumulat indicis contra els sospitosos al llarg de gairebé dos anys. Aquesta matinada, finalment, els policies han pogut desmantellar l’organització. Amb el seu desembarcament, el poble s’ha despertat atònit davant la presència d’unitats antiavalots custodiant portes i accessos de diferents llocs, el més inquietant ha sigut el de la comissaria de la policia local. Als bars no es parlava de cap altra cosa.

La presumpta xarxa cultivava i traficava amb marihuana però també havia creat un entramat per blanquejar el diner negre obtingut amb el narcotràfic. Els Mossos han buidat naus industrials ubicades en un polígon de Llinars en les quals la banda, integrada també per homes de nacionalitat dominicana, amagava plantacions. Els investigadors sospiten que, entre altres coses, els quatre agents arrestats coneixien i protegien l’existència d’aquests cultius il·legals.

Tiroteig el 2019

El cas va arrencar després d’un homicidi ocorregut a Llinars del Vallès a finals del 2019. Es tracta d’un crim encara no resolt. El 12 de desembre d’aquell any, el cap ara arrestat pels Mossos es trobava prop d’un àrea de servei parlant amb un home, possiblement un confident. Tots dos van ser atacats per un pistoler que va obrir foc, va fugir i continua desaparegut. El presumpte confident va morir a causa dels trets rebuts, el cap va resultar ferit de poca gravetat perquè el tret que va rebre va impactar contra l’armilla antibales.

No és la primera vegada que en les investigacions d’organitzacions criminals vinculades al cultiu i tràfic de cànnabis hi apareixen implicats agents de policia. El cas més recent i sonat a Catalunya el van protagonitzar tres mossos de la comissaria de Santa Coloma de Farners arrestats fa un any. En aquesta ocasió, i al tractar-se de policies del mateix cos, va ser la Divisió d’Afers Interns (DAI) la que es va fer càrrec de les indagacions.

Pla d’Acció Marihuana

Els Mossos van activar el 2018 el Pla d’Acció Marihuana per lluitar contra el ‘boom’ d’aquesta droga a Catalunya. Dins d’aquest pla, la Comissaria General d’Investigació Criminal (CGIC) va encarregar a l’Àrea Central d’Anàlisi de la Criminalitat (ACAC) l’informe ‘El mercat de la marihuana a Catalunya’, que analitza les causes i els riscos d’aquest fenomen i que aquest mes de juliol ha sigut entregat a la Fiscalia de Catalunya. Les conclusions de l’estudi, avançades per EL PERIÓDICO, alertaven d’un escenari preocupant per a la pau social: la dimensió d’algunes estructures criminals –la majoria, d’origen estranger– establertes a Catalunya i dedicades a la producció i exportació de marihuana fa témer a la policia catalana que en un futur pròxim aquestes puguin mirar de corrompre els poders públics per continuar creixent. Com ha passat a la Policia Local de Llinars.

Tal com va advertir el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, divendres passat en l’acte central de les Esquadres, a Catalunya, a causa de l’expansió del cànnabis, «s’ha instal·lat de manera alarmant el crim organitzat, una font d’una economia submergida amb capacitat de corrupció i derivades greus de violència». Trapero va instar de nou a actuar de manera «urgent» contra l’«abús i tràfic» de la marihuana si es vol protegir «una societat segura i integrada per persones sanes i lliures».

Fase parasitària

Notícies relacionades

L’anàlisi de l’ACAC divideix el procés d’assentament de les organitzacions criminals estrangeres en dues fases diferents. La primera és la «depredadora», i detalla com aquests grups procedents –sobretot– del centre del continent o dels països de l’Est s’han fet un lloc al mercat criminal. «Com que el pastís és el que és i cada vegada hi ha més delinqüents que se’l disputen, el risc de conflictes entre bandes creix». Entre el 2018 i el 2020 hi ha hagut sis morts violentes connectades amb aquest problema.

La segona fase, advertia ja aquest informe, és la «parasitària». És la que, si es compleixen els pitjors pronòstics, pot acabar atemptant seriosament contra els pilars fonamentals de la societat. L’informe augura que les organitzacions miraran d’infiltrar-se als mecanismes de poder, és a dir, de corrompre institucions com les polítiques o les policials per protegir i expandir els seus negocis.