SENTÈNCIA A BARCELONA

Condemnats els pares d’un nen de 9 anys que va ferir una amiga d’una perdigonada

  • La sentència afirma que els progenitors van infringir «el deure

Condemnats els pares d’un nen de 9 anys que va ferir una amiga d’una perdigonada

ACN

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

I. C. tenia nou anys el juny del 2018 quan va disparar amb una carrabina d’aire comprimit un balí a la seva amiga C. M., de la mateixa edat, que va ferir al tòrax. Tots dos estaven jugant amb altres nens en una habitació al produir-se el succés que, per sort, no va tenir un final més tràgic. La jutge de Barcelona Beatriz García-Valdecasas ha condemnat ara, per un delicte de lesions imprudents els pares del nen que va disparar, a sis mesos de presó i al pagament de 24.000 euros la família de la ferida. La sentència, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, afirma que els progenitors del menor «van infringir el deure de cura exigible a tots els pares» per no guardar l’arma en un lloc segur.

L’incident va passar el 24 de juny del 2018 al domicili d’I. a Piera (Anoia). A la vivenda havia acudit la família de C. juntament amb altres famílies més a sopar. De matinada, cap a la 1.15 hores, els dos nanos jugaven amb la resta de nens en una habitació de la planta superior de la casa. En aquell moment, I. C. va treure d’un armari una carrabina d’aire comprimit i va disparar a la seva amiga a una distància escassíssima, uns 10 centímetres. El balí va entrar per l’omòplat esquerre i es va incrustar en la base del pulmó. Va patir la fractura d’una costella i un hemotòrax lleu. Les ferides van requerir tractament mèdic i van tardar a curar uns 90 dies després de passar hospitalitzada 48 hores.

La resolució detalla que els acusats, pares d’I. C., eren amos de la carrabina i, a més, «coneixedors de la seva potencial lesivitat», alhora que sabien que el fill hi havia jugat en anteriors ocasions. La guardaven carregada en un armari sense forrellat. A l’entendre de la jutge, no van adoptar «cap tipus de precaució mínima exigible», cosa que va comportar que el fill, «en un context de joc i presumint davant els menors», disparés a la nena. 

Nena ensangonada

Les fonts jurídiques consultades per aquest diari asseguren que els adults que es trobaven aquella nit a la vivenda van testificar que van sentir el tret i que ràpidament van acudir a l’habitació on van trobar la petita ensangonada. Al principi, els testimonis van assenyalar que no sabien realment el que havia passat. Va ser la declaració d’un mosso, pròxim als propietaris de la vivenda, que, pressionat per les preguntes de l’acusació particular, va reconèixer que ell havia parlat amb els nens que eren al domicili i aquests li van explicar que va ser I. qui va disparar.

Notícies relacionades

A l’inici del judici, la fiscalia va modificar les conclusions provisionals, després d’un previ acord entre la defensa dels dos implicats i l’acusació particular, exercida per l’advocat Javier de Benito, del despatx Vosseler Abogados. En la vista, per tant, els lletrats van expressar la seva conformitat amb els fets i la pena. La jutge va dictar llavors sentència de viva veu, declarant-la ferma.

Pagament a terminis

Posteriorment, la jutge va acceptar la petició de la defensa de suspensió de l’execució dels sis mesos de presó durant un mínim de dos anys, sempre que «els pares no tornin a delinquir durant aquell termini». Un altre dels requisits era que es pagués a la família de la nena ferida la indemnització. Els primers 5.000 euros ja van ser desemborsats el setembre passat i resta es pagarà a terminis fins al 2023. Malgrat el pacte, la petició de la fiscalia és a la franja més alta del delicte de lesions per imprudència, que castiga els que causin una lesió per imprudència que «menyscabi» la integritat corporal o la salut física i mental i requereixi assistència mèdica, com és el cas.