REBUTJA EL SEU RECURS DE CASSACIÓ

El Tribunal Suprem confirma la condemna de ‘La manada’ pel seu atac a una noia a Pozoblanco (Còrdova)

Dona validesa com a prova als vídeos en els quals quatre membres del grup es van gravar abusant sexualment d’una noia mentre estava «inconscient»

El Tribunal Suprem confirma la condemna de ‘La manada’ pel seu atac a una noia a Pozoblanco (Còrdova)

EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Quatre dels cinc integrants de ‘La manada’ ja tenen una altra condemna ferma i definitiva. Tal com ha sabut CASO ABIERTO, el canal d’investigació i successos de Prensa Ibérica, el Tribunal Suprem ha rebutjat el recurs de cassació que havien interposat demanant que s’anul·lés la condemna que els va imposar l’Audiència de Còrdova per abusos sexuals i delicte contra la intimitat contra una noia a la qual van atacar a Pozoblanco (Còrdova) l’1 de maig del 2016.

En una providència dictada el 24 de juny i el ponent de la qual ha sigut el jutge Manuel Marchena, la Sala Penal de l’Alt Tribunal rebutja el recurs dels agressors i explica que no es pot «interposar cap recurs ordinari» contra aquesta decisió.

El Suprem dona plena validesa, així, a la condemna primer del Jutjat Penal número 1 de Còrdova i després de l’Audiència Provincial, que van declarar provat que José Ángel Prenda, Antonio Manuel Guerrero, Alfonso Cabezuelo i Jesús Escudero van abusar sexualment d’una noia quan ella estava «inconscient» dins d’un cotxe i, a més, la van gravar en dos vídeos de 46 i 27 segons de durada.

Els vídeos van ser trobats al telèfon de Guerrero després que cometessin les violacions de Pamplona i aportats com a prova en el cas de Pozoblanco. La defensa de ‘La manada’ havia demanat que s’anul·lessin, una cosa que el Suprem ha rebutjat perquè «el Tribunal d’apel·lació va estimar la licitud de la prova» i recorda que els acusats van consentir expressament a cedir els seus telèfons quan van ser detinguts.

«Marta del Castillo»

Tres integrants de ‘La manada’ van ser condemnats en primera i segona instància a dos anys i deu mesos de presó, segons la sentència perquè «tots posen i col·laboren en la gravació» dels vídeos, a més de ser responsables dels abusos. Un quart membre, José Ángel Prenda, va ser condemnat a quatre anys i mig perquè, a més de gravar els vídeos, els va difondre gairebé immediatament per dos grups de WhatsApp anomenats «Peligro» i «Manada».

Els vídeos amb els abusos van ser vistos per 24 homes més, que van escriure comentaris com: «¿Està morta o què?» «Mare meva, ¿què li heu donat a la xavala, burundanga?, «És un altre cas Marta del Castillo, hahaha», «Quina habilitat conduint amb una mà i amb l’altra agafant una teta».

És la segona condemna ferma per a quatre dels cinc integrants de ‘La manada’, que ja compleixen 15 anys de presó per l’agressió a la víctima de Pamplona. En l’atac de Pozoblanco no hi va ser Ángel Boza, condemnat com la resta per les agressions sexuals a una noia de 18 anys durant els Sanfermines del 2016, dos mesos després de l’atac a la jove de Còrdova.

Dijous, 7 d’octubre, CASO ABIERTO va revelar que Prenda havia escrit una carta a la víctima de Pamplona en què li demanava disculpes, reconeixia el delicte i sol·licitava que es tingués en compte el seu penediment «total» al seu expedient penitenciari, de cara a obtenir possibles permisos. De moment, no ho ha aconseguit i les seves dues peticions de sortida de la presó de Puerto 3 han sigut rebutjades.

Sense perdó

La noia de Pozoblanco no ha rebut cap petició de perdó ni reconeixement del delicte per part de Prenda ni de cap altre membre de ‘La manada’. Va haver de rebre tractament psicològic i va marxar a viure fora del seu poble.

Notícies relacionades

El Tribunal Suprem també ha rebutjat el recurs que va presentar l’Associació Clara Campoamor, que exerceix l’acusació popular en el cas, i que demanava que s’agreugessin les penes de presó per a ‘La manada’, a l’entendre que els quatre sevillans van cometre «abús de confiança» sobre la noia, que estava «inconscient» i «vulnerable». L’Alt Tribunal també rebutja que Guerrero, el guàrdia civil del grup, aprofités la seva condició de funcionari públic per enganyar la jove, com demanava l’acusació popular.

Fonts jurídiques consultades per CASO ABIERTO han explicat que els integrants de ‘La manada’ ja només podrien al·legar que els seus drets fonamentals han sigut vulnerats durant el procés i presentar un recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional, una cosa que, segons ha sabut aquest mitjà de fonts del cas, no s’ha produït.