Dos nadons van ser intercanviats per error en un hospital de Logronyo el 2002

  • Una de les afectades reclama ara tres milions d’euros d’indemnització per «danys morals»

  • Les nounades, nascudes amb cinc hores de diferència, van ser intercanviades després de passar per la incubadora

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

Una dona de 19 anys ha denunciat que va ser intercanviada al néixer el 2002 en un hospital de Logronyo i que va ser entregada a una mare que no era la seva. Per això, reclama a la Conselleria de Salut del Govern de La Rioja tres milions d’euros. Un «intercanvi de nadons» que l’actual consellera de Salut, Sara Alba, ha considerat un «error humà». En una trobada informativa, la consellera ha explicat que no s’ha pogut concloure qui va ser l’autor d’aquest error humà ja que «els sistemes d’identificació amb què es comptava abans no estaven amb tant detall com ara».

Aquest cas es remunta al 2002, quan dues nenes van néixer el mateix dia a l’Hospital San Millán de la capital de La Rioja, que ja no existeix. Totes dues van necessitar estar a la incubadora, després de la qual cosa cada una d’elles va ser entregada als pares de l’altra, segons ha avançat aquest dimarts el diari ‘La Rioja’. L’ara demandant mai va viure amb els pares als quals va ser entregada i va ser criada per la seva presumpta àvia, que va aconseguir la seva tutela.  

Una prova de l’ADN destapa el cas

El 2017, l’àvia va interposar una demanda d’aliments contra el pare de la seva neta, a la qual cosa aquest es va negar adduint que no era la seva filla. El Jutjat de Primera Instància número 1 de Logronyo va ordenar llavors una prova de l’ADN, que va confirmar que l’home no era el pare biològic. També es va constatar que aquesta nena, que llavors tenia 15 anys, tampoc tenia una relació genètica amb la que considerava la seva mare, i el 2018 va reclamar l’esbrinament de la seva identificació amb arranjament al principi de veracitat biològica.

Fa tres anys va morir la presumpta mare biològica d’aquesta nena i encara s’està pendent de conèixer el resultat de la prova de l’ADN realitzada, el gener passat, al seu presumpte pare biològic.

A més, va sortir a la llum que el grup sanguini que tenia assignat en la seva història clínica era erroni. «És una cosa que afecta l’àmbit privat i l’ordre públic perquè el registre no pot tenir dades inexactes, com tampoc les històries clíniques per la Llei de Salut de La Rioja», ha ressaltat l’advocat de la demandant, José Saez-Morga.

Aquest va instar que se li atorgués el benefici de la majoria d’edat i, amb aquesta condició, es va dirigir a la Inspecció Mèdica de la Direcció General d’Assistència, Prestacions i Farmàcia de la Conselleria de Salut per demanar la seva identificació. Inspecció va obrir una investigació amb un ventall de nens que va determinar que la confusió només podia haver-se donat amb l’altra nena, que va néixer amb cinc hores de diferència i amb què té el grup sanguini canviat. Una altra «anomalia» que es va trobar va ser el seguiment del pes, que no quadrava.

«El Ministeri Fiscal, que vetlla per l’ordre públic, va iniciar un procediment de filiació i, el gener del 2021, la jutge va tornar a demanar un nou informe genètic però, gairebé nou mesos després, encara no es tenen les proves», ha relatat l’advocat. Alhora, el despatx d’advocats de la demandant ha iniciat una reclamació administrativa de responsabilitat patrimonial per danys morals reclamant una indemnització de més de tres milions d’euros, davant els 215.000 euros que ofereix Salut. Això últim està aturat a expenses de les proves genètiques pendents al Jutjat de Família, una cosa que Saez-Morga ha cregut innecessària quan hi ha «fets eloqüents que demostren que el canvi s’ha produït».

«Danys incommensurables i de per vida»

Des de la Conselleria de Salut, la seva consellera, Sara Alba, ha reconegut que l’intercanvi es va produir, i l’ha qualificat com un «error humà» d’una persona que no s’ha aconseguit identificar, però ha destacat que es tracta d’un cas que es va produir «fa dues dècades i que es va judicialitzar la legislatura passada». No obstant, per a Saez-Morga això últim és irrellevant.

L’advocat, a més, ha indicat que la demanda no és penal ja que consideren que la negligència no ha sigut voluntària i ha cregut que el mal produït a la demandant és «inconmesurable, continuat i de per vida» perquè «aquesta persona no es deslliurarà mai de l’estigma d’aquesta confusió». Es mira d’«enfortir la seva personalitat econòmica amb la finalitat que tingui un futur assegurat» tot i que l’ocorregut «no sigui reparable».

Ara, s’han de rebre les proves genètiques perquè la jutge determini qui són els pares (una cosa davant la qual ha afegit que se suma que el seu client no ha pogut conèixer la seva mare biològica perquè va morir el 2018) perquè l’expedient de responsabilitat patrimonial es decideixi amb dictamen dels Serveis Jurídics de Salut i el Consell Consultiu.

«No pot tornar a passar»

Notícies relacionades

Alba també ha dit que l’actual conselleria està «profundament bolcada a resoldre la reclamació patrimonial» i ofereix la «màxima col·laboració amb la Justícia». «Salut pot garantir que aquesta situació no pot tornar a succeir», ha assegurat explicant que «els sistemes, llavors, no estaven tan informatitzats com ara i han canviat els sistemes d’identificació».

En detall, ha indicat que en aquell moment la identificació del nadó es feia amb empremta digital, que es va modificar amb plantar. A més, ara s’utilitza mostra de sang del cordó umbilical i els procediments actuals fan que «sigui pràcticament impossible que una cosa així un dia com avui tornés a passar».