AVAL DEL JUTGE

Un hospital de Reus haurà de pagar una indemnització per una mort després d'un error de diagnòstic

El centre sanitari no va detectar que el pacient patia un aneurisma d'aorta i el va enviar a casa, on va morir

La família de la víctima rep 95.000 euros pels danys morals produïts per la pèrdua

ciudad-de-la-justicia

ciudad-de-la-justicia

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La companyia Zuric, en nom del Servei Català de la Salut, ha indemnitzat amb 95.000 euros per danys morals la família d’un home de 33 anys que va morir a l’Hospital Universitari de Sant Joan de Reus al no detectar-li un aneurisma (dilatació anormal de les parets d’una artèria o una vena). El desemborsament d’aquesta quantitat s’ha produït després de l’acord a què han arribat els pares i el germà del mort amb la companyia d’assegurances i amb l’autoritat sanitària. El pacte va ser avalat el febrer passat per un jutjat de primera instància de Barcelona.

F. L. P. va anar al servei d’urgències de l’hospital de Reus el 13 de juny del 2017. Li costava respirar (dispnea) i deglutir (odinofàgia), alhora que presentava un dolor al coll que irradiava cap a la zona anterior del tòrax, uns signes que indicaven l’existència d’una aneurisma d’aorta, segons la demanda presentada per l’advocat de la família, José Aznar Cortijo.

Notícies relacionades

A urgències li van fer una radiografia del tòrax, que va evidenciar l’existència d’un engruiximent de l’aorta ascendent, causant dels símptomes que patia quan va arribar a l’hospital. Els sanitaris també li van fer un electrocardiograma que, en aquest cas, no donava signes d’anormalitat, cosa que indicava que l’atac d’aorta no era cardíac, sinó aorticovenós, delimitant, per tant, la malaltia que presentava F. L. P., afirma el lletrat. No obstant, el centre sanitari no es va plantejar la possibilitat d’investigar altres línies de diagnòstic com seria, per exemple, l’aneurisma o la tumoració, o practicar-li més proves complementàries,

Falta d’atenció i tractament

Malgrat presentar aquests símptomes, els facultatius van decidir enviar el malalt a casa i li van prescriure uns fàrmacs per una «possible faringitis aguda». El van advertir que si presentava febre, el dolor persistia o apareixien nous símptomes d’alarma, tornés a l’hospital. Sense cap control i sense passar pel servei de cardiologia, F. L. P. va morir dos dies després a casa seva a causa d’un aneurisma. La demanda exposava que «la falta d’atenció diagnòstica i el tractament corresponent», a partir d’«una mala praxi», va causar la mort d’una persona que hagués pogut sobreviure si se li hagués detectat la patologia que realment patia fent-li les proves mèdiques oportunes.