Abusos a l’església

L’excardenal McCarrick es declara innocent en el seu primer judici per abusos a menors

  • L’excardenal de Washington era un dels homes més poderosos de l’Església nord-americana

  • Diversos homes l’han acusat per abús sexual, però aquesta ha sigut la primera vegada que se l’ha pogut acusar formalment

L’excardenal McCarrick es declara innocent en el seu primer judici per abusos a menors

Reuters/Brian Snyder

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’excardenal Theodore McCarrick, antic arquebisbe de Washington, s’ha declarat no culpable davant un tribunal, aquest divendres, de tres càrrecs d’agressió sexual a un menor de 16 anys durant la recepció d’un casament a Massachusetts el 1974

L’informe policial recull que el 8 de juny de 1974, quan el nen en tenia 16 i es trobava a la recepció del casament del seu germà, McCarrick se’l va emportar a una habitació, va tancar les cortines i li va dir que «havia de confessar»-se. A continuació, McCarrick li va tocar els genitals mentre «resava per fer-lo sentir sant» i després li va demanar «resar tres parenostres i un avemaria» per «redimir-se dels seus pecats», segons el document. 

Reapareix públicament en caminador

McCarrick, de 91 anys i considerat en el seu moment un dels cardenals més poderosos de l’Episcopat nord-americà, ha aparegut aquest divendres per primera vegada en públic des del 2018 per comparèixer davant de la Cort de Districte de Dedham a Boston, Massachusetts. L’excardenal, que ha arribat a la vista en caminador, s’ha trobat a l’entrada de la cort amb una multitud de persones congregades cridant «t’hauria de fer vergonya».

Durant la vista, no ha parlat en cap moment. Sinó que ha sigut el seu advocat el que ha presentat la declaració de «no culpable» en nom seu. Per la seva banda, el jutge ha ordenat el pagament d’una fiança de 5.000 dòlars (poc més de 4.200 euros), li ha prohibit qualsevol contacte amb la víctima –que ara té més de 60 anys–, amb altres de menors d’edat, i li ha demanat el passaport. La pròxima audiència judicial serà el pròxim 28 d’octubre.

Acusat més d’una vegada

McCarrick és l’únic cardenal catòlic als Estats Units a qui se li han imputat càrrecs penals per abusos sexuals a menors.

Notícies relacionades

Aquesta és la primera vegada que se l’ha acusat formalment en un tribunal penal dels Estats Units, després que diversos homes presentessin demandes en contra seu a Nova York i Nova Jersey i asseguressin que l’excardenal va abusar d’ells en aquests estats quan eren nens. No obstant, els crims denunciats en aquests casos han prescrit segons les lleis d’aquests estats, cosa que va impedir a les autoritats presentar càrrecs contra McCarrick. En el cas de Massachusetts, en canvi, la policia sí que ha pogut presentar càrrecs perquè quan van ocórrer els fets ell no era resident en aquest estat, i les regles de prescripció de delictes van deixar d’aplicar-se quan va tornar a la seva vivenda de llavors, a Nova York.

El febrer del 2019, el Vaticà el va expulsar del sacerdoci, després que la Congregació per a la Doctrina de la Fe el considerés culpable d’abusos a menors i adults amb l’agreujant d’abús de poder.