Operació Moble

Així amassava la màfia sueca la seva fortuna a la Costa del Sol

  • Es llogaven cases luxoses de Màlaga entre ells per blanquejar els diners que guanyaven traficant amb droga

  • Al febrer van detenir Larg Gunnar Broberg, el marit de l’alcaldessa de Marbella, per la seva presumpta implicació en les operacions

Así amasaba la mafia sueca su fortuna en la Costa del Sol
Una de las mansiones que forman parte del patrimonio investigado.

Así amasaba la mafia sueca su fortuna en la Costa del Sol Una de las mansiones que forman parte del patrimonio investigado.

3
Es llegeix en minuts

Feia anys que l’empresa de mudances sueca Roslagen travessava Europa amb els seus camions carregats de mobles. Un negoci de més de 3.000 quilòmetres d’anada i altres tants de tornada per donar servei tant als compatriotes que tornaven al seu país després d’una temporada vivint a Espanya com als que començaven una nova vida regada de sol i platja. Amb seus a Estocolm i Göteborg, la societat va prosperar fins a obrir petites sucursals a Marbella (Màlaga) i Torrevella (Alacant), dues destinacions en les quals trobaven la majoria dels seus clients.

Era una empresa de transports més fins que una informació de les autoritats sueques va posar en alerta la Policia Nacional i la Guàrdia Civil el 2018. El continu desplaçament al sud d’Espanya de ciutadans suecs va fer pensar que buscaven els mateixos proveïdors de droga. Aquests moviments van portar els agents de la Udyco Central i de l’institut armat a una nau del polígon de San Pedro Alcántara (Màlaga) amb una estranya activitat. Llogada a l’empresa sueca per un espanyol, hi havia dies en què els treballadors es tancaven al local durant moltes hores, com si preparessin enviaments de mobles molt especials. L’encarregat, fill i nebot dels amos de l’empresa que dirigien el negoci des de l’altra punta d’Europa, vivien com reis. 

Sota estreta vigilància i amb l’Europol ja implicada, els agents van deixar treballar els sospitosos fins que van arribar les primeres confiscacions. Una de les més sonades es va realitzar a Estocolm: 55.000 unitats d’un fàrmac opiaci utilitzat com a substitut de l’heroïna transportat fins a la capital sueca per un dels camions de Roslagen. Dies després, a Göteborg, es van interceptar 85 quilos d’haixix que van arribar ocults en uns mobles des de San Pedro Alcántara. I davant la sospita d’un nou enviament, la Policia Nacional va irrompre a la nau i va detenir l’encarregat i un ajudant quan preparaven una mudança de 265 quilos d’haixix, tot i que també van trobar quatre quilos de marihuana a la vivenda d’un d’ells. De forma simultània, a Suècia van ser arrestats els dos propietaris legals de l’empresa i els investigadors van bloquejar 12 immobles a les províncies de Màlaga, Alacant, Àvila i Granada.

Blanqueig de capitals

Aquest patrimoni immobiliari només era la punta de l’iceberg econòmic al qual s’enfrontaven els investigadors, que van comprovar que tant el grup desarticulat com altres que giraven al seu voltant havien creat un vast entramat orientat al blanqueig de capitals. Fonts pròximes al cas expliquen a ‘La Opinión’ que gran part dels beneficis de les drogues transportades tornava a la Costa del Sol en forma d’inversió immobiliària de luxe: «Compraven grans propietats a les zones més exclusives de Marbella, Estepona o Benahavís per posteriorment llogar-les a persones o societats que pertanyien al mateix entramat». Lloguers ficticis perquè els diners passessin d’una butxaca a una altra dels mateixos amos ja rentats.

Notícies relacionades

Vivendes de dos, tres i quatre milions d’euros en zones tan selectes com les urbanitzacions Tropical, Alhambra del Golf o Vega del Jaque. Només a Espanya, els investigadors han analitzat més de 100 empreses i van accedir amb autorització judicial a diverses immobiliàries, entre les quals la de l’empresari suec Lars Gunnar Broberg, marit de l’alcaldessa de Marbella, la detenció del qual per la seva presumpta implicació en aquestes operacions de blanqueig va transcendir al febrer durant l’última fase de la investigació. Broberg ha defensat l’absoluta legalitat de la seva activitat mentre ha col·laborat activament amb els investigadors, que el consideren part de l’entramat per suposadament facilitar els contactes per a les compres de propietats als altres implicats i fer-se càrrec de la posterior gestió de les escriptures i els contractes de lloguer. Entre els nou detinguts a Espanya en aquesta fase també es troba Joakim Broberg, arrestat el juliol al Brasil –on es trobava fugat– i un exescorta de la regidora de Marbella.

Durant l’operació s’han bloquejat 64 immobles de luxe i terrenys i el total d’actius i béns recuperats superaria amb escreix els 55 milions d’euros. La Policia Nacional i la Guàrdia Civil asseguren que aquests grups actuaven com a «veritables màfies» a la província de Màlaga: «Amb la inversió dels ingents beneficis de les seves activitats il·lícites influïen molt negativament en el mercat immobiliari de la zona».