Operació policial

Detenen un matrimoni que feia rituals amb ayahuasca a Alacant

Els capturats també utilitzaven altres substàncies prohibides, com escames de gripau bufo, i cobraven entre 75 i 150 euros per una sessió

3
Es llegeix en minuts

Capturats per vendre rituals amb substàncies al·lucinògenes a Callosa de Segura. La Guàrdia Civil, en el marc de l’operació Bufox, ha detingut al Baix Segura un matrimoni de 42 i 38 anys que realitzava presumptament rituals amb substàncies psicotròpiques il·legals com l’ayahuasca i les escames de gripau bufo com a pràctica efectuada sota la «medicina ancestral internacional». A tots dos se’ls imputa el presumpte delicte contra la salut pública. Eren el president i la secretària d’una associació que realitzava rituals sota l’efecte de substàncies psicotròpiques, segons ha informat aquest dissabte la Comandància d’Alacant en un comunicat.

Els detinguts van registrar formalment la seva associació el juny de 2019. Des d’aquell moment, es va sospitar que tant les finalitats com les activitats d’aquesta entitat podrien ser perjudicials per a la salut i per a la seguretat pública perquè inclou entre les seves «medecines» ofertes substàncies prohibides pel Conveni de Substàncies Psicotròpiques de 1971 de les Nacions Unides.

Vídeos a internet

En el visionament i anàlisi d’alguns dels vídeos dels rituals que ells mateixos havien publicat a internet i en xarxes socials es veia clients que consumien en forma líquida o inhalada els psicòtrops que ell (el mestre de cerimònies) els aportava, mentre ella els obstruïa la respiració perquè mantinguessin més temps el fum a l’interior. A conseqüència d’aquesta pràctica, solien caure a terra amb algunes convulsions i presentaven una alteració greu de la consciència.

Tot això tenint en compte que el president i director d’aquestes activitats no tenia cap titulació professional o formativa que l’emparés facultativament per a l’ús i subministrament a terceres persones de substàncies psicotròpiques, psicoactives, psicodèliques o al·lucinògenes que poguessin representar una amenaça greu per a la salut.

Els detinguts oferien estades de caps de setmana complets a través d’internet. Quant als clients, a canvi d’una sessió pagaven entre 75 i 150 euros, depenent de la substància que consumirien, i si es quedaven tot el cap de setmana pagaven fins a 350 euros. 

Substàncies trobades

Durant els registres realitzats a la vivenda i seu de l’associació, els agents van trobar efectes i substàncies prohibides repartides per diferents estades. Així mateix, van localitzar l’escama de ‘Bufo alvarius’ guardada en una caixa forta a l’habitació principal per la seva perillositat.

En total, al registre es van confiscar 5 pots amb ayahuasca i una liana d’ayahuasca, 50 grams de ‘Bufo alvarius’, escames de ‘Bufo alvarius’, 2 bosses i 6 pots d’‘Amanita muscaria’, 2 pots grans de yopo (‘Anadenanthera peregrina’), 2 pots grans i 5 de mitjans de tabaquera, 3 bosses petites d’herba de Sant Joan, 1 pot amb chacruna (‘Psychotria viridis’), 1 pot d’harmala; 1 pot petit de ‘Tabernanthe iboga’, 117 trossos i cactus de Sant Pere (‘Echinopsis pachanoi’, 840 quilos aprox.), 3 pots de fulla de coca en pols, 1 pot amb 30 grams de marihuana, 1 pot amb 12 grams de pol·len d’haixix, 6 grams d’haixix, pipetes, pipes inhaladors, provetes, un pes i una bascula de precisió i precursors com glicerina i calci d’hidròxid.

Efectes adversos

Notícies relacionades

El consum d’aquestes substàncies psicotròpiques poden provocar nombrosos efectes adversos. Per exemple, el consum de l’ayahuasca pot provocar un quadro psicòtic agut sobre el còrtex cerebral i en alguns casos pot ser irreversible, arribant a desencadenar esquizofrènia. 

Una sobredosi del fong ‘Amanita muscaria’ pot conduir a una síndrome anticolinèrgica (pell seca, envermellida, hipertèrmia, midriasi, arrítmies cardíaques, risc de fibril·lació ventricular, deliri, convulsions, coma). I l’escorça de l’arrel de l’arbust ‘Tabernanthe iboga’ és un estimulant del sistema nerviós central en petites quantitats, però en dosis majors provoca al·lucinacions.

Temes:

Drogues