PRESCRIU UN CRIM

Els assassins d’un guàrdia civil a Madrid queden impunes 20 anys després

  • Dos dels quatre agressors han admès davant la policia que van participar en la baralla en què Juan Carlos Sanz va ser assassinat el 3 de febrer del 2001

  • La investigació ha localitzat fins i tot el vehicle amb què es van escapar, però el jutge rebutja reobrir el cas, que es tanca sense culpables

Els assassins d’un guàrdia civil a Madrid queden impunes 20 anys després
2
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Si un assassí aconsegueix amagar-se durant 20 anys, el seu crim quedarà impune. Així ho han aconseguit, des d’avui, els que van matar Juan Carlos Sanz Cancelas, un guàrdia civil de 25 anys destinat a Sant Sebastià. La matinada del 3 de febrer del 2001, després d’haver estat en un pub del barri de Carabanchel (Madrid) amb un altre agent, el van apunyalar al coll i li van disparar al cap, a boca de canó, després d’una discussió. El seu company va rebre dues punyalades. Els quatre agressors van fugir en un tot terreny sense deixar rastre. El cas va ser investigat per la Guàrdia Civil i la Policia Nacional durant anys, sense resultat.

Tot va canviar el febrer del 2019. Un home va explicar als investigadors de l’UDEV Central de la Policia que volia explicar-los el que sabia d’un vell assassinat al barri de Carabanchel. Es va convertir en testimoni protegit. I els agents van reprendre el cas amb l’amenaça de la prescripció. Un assassinat sense resoldre caduca, prescriu, a Espanya quan passen vint anys sense notícies, sense noves investigacions judicials.

Li van treure la pistola

Durant aquest últim any, els policies van continuar investigant i finalment en van informar la família del guàrdia civil assassinat, com recorda a EL PERIÓDICO, Óscar Sanz, el germà de la víctima. Així, van explicar que havien aconseguit localitzar els quatre implicats en la baralla (un d’ells va morir l’any 2009). I van aconseguir que dos d’ells, dos veterans delinqüents de barri, els confessessin que van participar en l’incident mortal. Un d’ells, que també es va convertir en testimoni protegit, va declarar que va ser present en la baralla i que el seu amic va ser qui va treure la pistola al guàrdia civil i el va matar. Les investigacions han portat fins i tot a localitzar el tot terreny, un Nissan Patrol, en el qual els participants en la baralla i el crim van fugir del lloc.

Notícies relacionades

Amb totes les dades obtingudes, els investigadors van entregar diversos informes al jutge encarregat de l’operació Olea, el titular del jutjat número 6 de Madrid. Consideraven que tenien prou indicis per reobrir la causa i acusar tres persones de participar en el crim del guàrdia civil. Però el temps corria en contra seu, també en contra de la família de la víctima. El 26 de gener, el jutge va rebutjar la petició de la policia per reobrir la causa i citar els presumptes agressors. Óscar Sanz, el germà de la víctima, explica: «Si demà passat els assassins es presenten en un jutjat i expliquen com van matar el meu germà, al cap de poca estona surten lliures per la porta principal».

Gairebé dos mesos abans, al desembre, un altre dels implicats en el crim va ser citat en una comissaria. Abans de ser assistit pel seu advocat, va parlar de manera espontània amb els policies, segons van confirmar a EL PERIÓDICO fonts de la família de la víctima. El veterà delinqüent es va desfogar, tot i que amb matisos, com recorda el germà del guàrdia civil: «Va dir que esperaria que li truqués el jutge per explicar-li tot el que sap de la mort del meu germà. Que n’estava molt penedit i que no podia dormir ni descansar tranquil». Però, de moment, el jutge ha decidit no escoltar el que li ha d’explicar.