Terratrèmols amb magnituds 4,1; 4,3 i 4 sacsegen l’àrea metropolitana de Granada

No hi ha constància de danys personals ni materials després de les tremolors

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Tres terratrèmols pràcticament consecutius, de magnitud 4,3, 4,2 i 4 i epicentre en municipis de l’àrea metropolitana de Granada, s’han deixat sentir aquesta nit a les zones afectades tres dies després de la tremolor de 4,4 graus que va fer tremolar, amb danys materials, Atarfe i Santa Fe.

El primer, de 4,3 graus i epicentre a Santa Fe, es va registrar a les 22.36 hores (hora local) i, poc després, a les 22.44 hores, se’n va detectar un altre de 4,2 i epicentre a Cúllar Vega, també a l’àrea metropolitana de Granada, tots dos molt superficials –zero quilòmetres de profunditat–, cosa que va contribuir que la tremolor fos sentida amb intensitat per la població.

El tercer, amb epicentre a Santa Fe, va ser registrat a les 22.54 hores i, com els anteriors, amb una profunditat de zero quilòmetres, mentre que ja a les 23.09 hores es va detectar un quart sisme a Santa Fe però de menor magnitud –2,7–.

A Granada capital, on també es va notar, la Policia Local ha informat a EFE que no hi ha constància de danys personals ni materials, tot i que sí gent espantada que ha sortit al carrer, mentre que l’alcalde, Luis Salvador, ha demanat al seu compte de Twitter precaució amb les xemeneies dels edificis o qualsevol objecte que pugui caure al carrer.

A Santa Fe, segons ha indicat a EFE la Policia Local, només hi ha constància de moment de la caiguda de part de la façana d’una vivenda desocupada del centre històric que estava en estat ruïnós, cosa que ha obligat a desallotjar, per precaució, els inquilins de la vivenda de davant.

Igual com a Granada, hi ha gent que ha optat per sortir al carrer a la recerca d’espais oberts, mentre que en altres municipis, com Atarfe, tampoc hi ha constància de danys personals ni materials.

Segons la Junta d’Andalusia, Granada ha passat a fase de preemergència del Pla d’emergència contra el risc sísmic, nivell que es caracteritza pel seguiment instrumental i estudi del fenomen, a més de per mesures d’informació a òrgans, autoritats i població.

Dissabte passat va ser quan es va produir el sisme de més magnitud, amb 4,4 graus a l’escala Richter i epicentre a Santa Fe (Granada), i des d’aleshores s’han succeït fins a prop de 200 rèpliques, tot i que de menor intensitat, excepte els d’aquesta nit.

El de dissabte passat, considerat de moment el de més magnitud d’aquesta sèrie sísmica, va arribar a sumar més de mig miler d’incidències menors a Atarfe i Santa Fe, fonamentalment per caiguda de runa i rajoles en vivendes i carrers, i un ferit lleu.

L’Institut Andalús de Geofísica i Prevenció de Desastres Sísmics de la Universitat de Granada ha atribuït els terratrèmols dels últims dies a l’enfonsament que pateix la Conca de Granada, a la vora de la qual es troben les falles que els causen, i els ha inclòs en una sèrie que va començar «fa temps».

Els experts consideren aquests terratrèmols «petits», ni tan sols moderats, tot i que reconeixen que causen una gran alarma social, ja que són molt superficials i es produeixen a prop de localitats que estan densament poblades.

Per la seva banda, investigadors del departament de Geodinàmica de la Universitat de Granada i de l’Institut Andalús de Ciències de la Terra els van atribuir aquest dimarts a l’aproximació contínua de 4 a 5 mil·límetres a l’any entre les plaques eurasiàtica i africana.

Pedro Sánchez

El president del Govern, Pedro Sánchez, va fer aquesta nit, a través del seu compte oficial a Twitter, una crida a mantenir la serenitat i a seguir les indicacions dels serveis d’emergències, davant els successius terratrèmols que s’han produït a Granada.

El president va afirmar en un tuit: «Diversos terratrèmols fan tremolar Granada de nou aquesta nit. Em faig càrrec de la preocupació de milers de persones. És moment de mantenir la serenitat i seguir les indicacions dels serveis d’emergències. Confiem que aviat recuperin la normalitat».

L’alcalde demana tranquil·litat

L’alcalde de Granada, Luis Salvador, ha enviat un «missatge de confiança i tranquil·litat» a la població després de la sèrie de terratrèmols registrats aquesta nit, i ha demanat als veïns que es mantinguin a casa.

Aquesta sèrie de moviments sísmics, que es produeixen des del cap de setmana, ha motivat la declaració de preemergència a la província de Granada, ha informat la Junta d’Andalusia.

En declaracions facilitades als mitjans, el regidor ha assenyalat que la població granadina està «passant uns dies complicats», i que només sap el que se sent «qui ho ha patit».

Salvador ha demanat la màxima col·laboració i tranquil·litat a la ciutadania, que s’ha de mantenir als seus domicilis –davant el risc de despreniments que poden produir-se al carrer–, i seguint els canals d’emergència oficials.

Notícies relacionades

L’alcalde, que ha assegurat que les institucions estan coordinades i els dispositius preparats, ha recordat que els experts en sismologia assenyalen que aquest tipus de sèries sísmiques estan «dins d’una normalitat», malgrat l’alarma que genera entre la població.

També s’ha pronunciat en el seu compte oficial de Twitter el president andalús, Juanma Moreno, per informar que està «molt pendent» de l’evolució dels terratrèmols després de les tremolors d’aquesta nit, alguns dels quals, diu, s’han sentit també a Màlaga. Moreno ha recordat que el servei d’Emergències 112 està a disposició de la població per si fos necessari.