A CADIS

El suposat accident d'una autocaravana va encobrir un assassinat masclista

La Delegació del Govern confirma la mort de la dona francesa de 41 anys com un cas de violència de gènere

zentauroepp55393933 accidente caravana en cadiz201013154059

zentauroepp55393933 accidente caravana en cadiz201013154059

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Semblava un desgraciat accident més. Un conductor despistat que es va ficar en sentit contrari amb la seva autocaravana a l’autovia A-381 a Cadis va circular diversos quilòmetres fins a acabar convertit en un garbuix de ferros després de xocar contra un camió. Dos de morts. No obstant, l’autòpsia d’un dels cossos, el de la dona, va despertar les sospites dels agents de la Guàrdia Civil sobre la possibilitat que l’accident no fos fortuït i encobrís un cas d’assassinat masclista. Després de les proves aportades, aquest dimarts la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere ha inclòs la dona com la víctima número 36 de la violència masclista des de començament d’any.

El succés es va produir a primera hora de la tarda del 25 de setembre passat, però no ha sigut fins ara quan la Guàrdia Civil ha pogut donar carpetada al cas i concloure que es va tractar d’un cas de violecia de gènere.  Les proves forenses van certificar que la dona, de 41 anys i nacionalitat francesa, ja estava morta abans de l’accident. Pel que sembla, hauria patit un fort traumatisme al cap que li va costar la vida.

El succés va tenir una enorme repercussió en el seu moment a la comarca del Camp de Gibraltar, tant per les circumstàncies de l’accident i l’aparatositat, ja que diversos vehicles van alertar de l’autocaravana conduint en sentit contrari i del xoc, com per les nombroses retencions que va causar en els accessos entre Los Barrios i Algesires. L’impacte entre els dos vehicles va ser de tal intensitat que es va necessitar la presència de Consorci de Bombers per excarcerar d’entre els ferros els cossos dels ocupants de l’autocaravana i del conductor del camió d’una cooperativa oleícola, que va resultar ferit de gravetat i va haver de ser traslladat d’urgències a l’hospital Punta de Europa.

Les mirades es van dirigir en aquell moment al conductor del vehicle i parella de la dona morta. Es tractava d’un home d’uns 30 anys, d’origen anglès, que va morir a causa de les ferides causades en el xoc frontal contra el camió. Les hipòtesis de la Guàrdia Civil apunten que l’home, que segons fonts policials citades en aquell moment per l’agència EFE arrossegava problemes mentals, va assassinar la seva companya i posteriorment va provocar l’accident per suïcidar-se i, de passada, mirar d’encobrir el que havia ocorregut.

La Delegació del Govern contra la Violència de Gènere confirma ara que no existien antecedents previs ni denúncies per maltractaments contra l’agressor, i inclou el cas en el seu còmput d’agressions masclistes d’aquest any. Així ho ha donat a conèixer de fet el president del Govern, Pedro Sánchez, amb un missatge a les seves xarxes socials. «Al setembre, una dona de 41 anys va ser assassinada per la seva parella. L’home va fingir que es tractava d’un accident de trànsit. Terrible. La violència de gènere sega una nova vida. Treballem sense parar amb tots els recursos disponibles fins a parar-la. El meu carinyo a la seva família».

Notícies relacionades

En la mateixa línia s’ha pronunciat la responsable d’Igualtat, Irene Montero, després de la celebració del Consell de Ministres. «Cada nova víctima, cada assassinat masclista, és símptoma de tot el que queda per fer encara per combatre de forma eficaç la violència masclista i sabem que la nostra responsabilitat i el nostre objectiu és arribar a temps i estem treballant durament per a això», ha afirmat. I ha destacat a més que l’Executiu «és plenament conscient» que hi ha molta feina per fer «per arribar a temps en tots els casos».

Segons les dades del Govern, 35 dones més han sigut assassinades per les seves parelles o exparelles, i només en sis dels casos (el 16,7%) el presumpte agressor havia sigut denunciat per maltractament. Com a conseqüència d’aquests crims, 17 de menors han quedat orfes.