recursos DAVANT L'AUDIÈNCIA DE MADRID

Un jutge resol que espiar la víctima de la violació de 'La manada' no és delicte

Dues detectius van vigilar la noia durant tres mesos per desacreditar que hagués patit una agressió sexual: «Fuma, surt de festa i pren cafè amb amics»

El magistrat conclou que les investigadores, que li van fer fotos a la seva piscina, una biblioteca i un restaurant, no van vulnerar la seva intimitat

zentauroepp43084531 pamplona  la manada violacion a una chica de 18 a os180807170613

zentauroepp43084531 pamplona la manada violacion a una chica de 18 a os180807170613

3
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

El Jutjat d’Instrucció número 40 de Madrid ha arxivat la denúncia que la víctima de ‘La manada’ va presentar contra dos detectius privades que van ser contractades per la defensa per vigilar-la i «observar la seva actitud diària» els mesos posteriors a la violació que va denunciar a Pamplona durant els Sanfermines del 2016. 

Segons ha sabut EL PERIÓDICO, el magistrat entén que les dues detectives «van obtenir dades i imatges de la denunciant en llocs públics amb la finalitat d’incloure’ls en un informe aportat a un procediment penal», i conclou que no van cometre cap delicte de revelació de secrets ni contra la intimitat personal, com assegurava la víctima, que ha recorregut la decisió judicial davant l’Audiència de Madrid.

L’informe de l’empresa sevillana Cassol, contractada per la família d’Alfonso Cabezuelo, llavors militar de l’UME i un dels cinc condemnats posteriorment a quinze anys de presó per l’agressió, va ser presentat davant el tribunal que jutjava els fets i va ser utilitzat per mirar de desacreditar la jove madrilenya, perquè portava «una vida normal» després de l’agressió, tot i que finalment els seus advocats van decidir retirar-lo del procediment. Al final, els cinc integrants de ‘La manada’ van ser condemnats a 15 anys de presó cada un per aquella agressió sexual.

El mes de juny passat, tots, excepte Ángel Boza, van sumar dos anys i 10 mesos més a la condemna per abusar sexualment d’una altra jove de Pozoblanco (Còrdova), que anava inconscient a l’interior d’un cotxe i per gravar en vídeo els fets (quatre anys i mig en el cas d’un d’ells, José Ángel Prenda, per difondre les imatges).

Fins a la piscina

Dues detectius van espiar la víctima durant tres mesos aquell estiu en què ella mirava de refer la seva vida i van fer-li fotografies, a ella, la seva família i els seus amics. El document final va ser redactat el 14 de setembre del 2016 i reflecteix els seguiments «intermitents» fets a la denunciant de la violació en grup. S’hi inclouen imatges on la noia apareix amb cinc amics seus a prop de la piscina de la urbanització on viu amb els seus pares.

Les detectives descriuen els moviments de la noia i també d’alguns amics i familiars. Graven fins i tot el pare de la jove al seu garatge, mentre està fent espai perquè pugui aparcar allà un vehicle. En el dossier que van realitzar conclouen que la víctima de ‘La manada’ «fuma, surt de festa i pren cafè amb els amics».

«No ha canviat els seus hàbits»

Una nit d’aquell estiu, les detectives contractades per la família d’un dels agressors de ‘La manada’ segueixen la víctima fins a un restaurant i la graven «sopant còmodament amb la seva família».  Afegeixen que en aquesta reunió la noia «és el centre d’atenció de la taula amb la seva conversa». En una altra ocasió, la segueixen a una biblioteca de Madrid, on va anar a estudiar amb un amic. Relaten que l’amic la grava en vídeo amb el telèfon mòbil mentre ella «mira a càmera».

En les conclusions de l’informe, les detectives de l’agència Cassol apunten que «podem deduir que la noia no ha canviat els seus hàbits posteriorment als fets denunciats: sortir de festa, prendre cafè amb els amics...», i que «porta una vida pròpia d’una persona de la seva edat. Surt i es diverteix amb els amics i manté una actitud normal». Un segon dossier reflecteix l’activitat de la noia a les xarxes socials.

Denúncia

La jove madrilenya va denunciar que el seguiment de les detectives «no es va limitar únicament a l’actitud que pogués adoptar en espais públics, sinó també a la vigilància i captació d’imatges de la seva vida íntima en espais privats d’oci amb la seva família i amics».

Notícies relacionades

Així, segons apunta en el seu escrit l’advocada de la víctima, Teresa Hermida, «es plasmen diverses imatges captades de la denunciant amb els seus amics i família a les instal·lacions de la piscina privada de la comunitat on resideix, en què es poden identificar els seus familiars, en concret, els pares de la denunciant, a part dels amics de la víctima, ja que apareixen els seus rostres sense pixelar en les imatges captades, tot i que aquests no tenien cap relació amb el procediment judicial que s’estava tramitant a Pamplona».

Les investigadores, que també van fotografiar la noia «al vestíbul de l’interior del seu portal», van incloure al seu informe «dadesd’identificació del domicili habitual de la denunciant a Madrid, així com dades referents a la localitat on la víctima i la seva família tenen la segona residència». Cosa que, segons el parer de la noia, resulta «desproporcional, desraonat i innecessari» i «va vulnerar i va alterar la seva intimitat personal i la seva llibertat de moviment». Durant uns mesos, la noia va abandonar Espanya.

Temes:

La Manada