NO GRAVEN ELS ÀUDIOS

Jutges de Granada deixen lliures diversos detinguts perquè no funcionen els aparells de videoconferències

Asseguren que la situació «no és nova», i ja es va denunciar fa un any, però s'ha vist «agreujada» per l'estat d'alarma

GRAF6180. MOTRIL (GRANADA), 05/04/2020.- La Guardia Civil hace un control hoy Motril, durante el vigésimo segundo día del estado de alarma decretado en todo el país para frenar la propagación del coronavirus. EFE/Paquet

GRAF6180. MOTRIL (GRANADA), 05/04/2020.- La Guardia Civil hace un control hoy Motril, durante el vigésimo segundo día del estado de alarma decretado en todo el país para frenar la propagación del coronavirus. EFE/Paquet / Paquet (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Diversos jutges de Granada han hagut de deixar en llibertat detinguts en els últims dies perquè els aparells de videoconferència instal·lats al Jutjat de Guàrdia «no funcionen correctament» i «no permeten la gravació vàlida» de les declaracions dels arrestats ni la resta de diligències que s’han practicar, una situació que «no és nova», però que s’«agreuja» en l’estat d’alarma actual.

Arran de l’estat d’alarma decretat per la pandèmia del Covid-19, es va acordar la utilització de la videoconferència com a sistema de declaració de detinguts, de pràctica de diligències i de comunicació amb la Policia Nacional, Guàrdia Civil i presons, per evitar desplaçaments a seu judicial i minimitzar el risc de contagi. No obstant, els aparells de videoconferència «no funcionen correctament».

En un escrit remès a la comissió de seguiment constituïda pel TSJA i on també està integrada la Junta, al qual ha tingut accés Europa Press, s’exposa que diumenge passat es van presentar set detinguts que haurien d’haver prestat declaració al Jutjat d’Instrucció núm. 3, en aquell moment, en funcions de guàrdia.

Posats en llibertat

Es va intentar la declaració per videoconferència amb tres d’ells, en què es va haver d’anar repetint el que «pel que sembla» deia el detingut perquè no «se sentia de cap manera». En vista d’això, la resta van ser posats en llibertat.

La segona incidència comunicada a la comissió de seguiment es va produir aquest dilluns passat, quan es va traslladar al jutjat que en aquell moment estava de guàrdia l’existència d’un detingut a la seu de la Comandància de Guàrdia Civil per delicte de maltractaments i amenaces en l’àmbit familiar i ús d’arma blanca.

Es va intentar la declaració per videoconferència però no va ser possible, «perquè no se sentia ni s’entenia el que deia de cap manera», motiu pel qual va ser posat en llibertat per la impossibilitat de rebre la seva declaració.

Això, «no només amb el risc afegit que suposa per a víctimes i altres implicats en el procediment sinó per a la seguretat col·lectiva», segons explica en l’escrit el magistrat del Jutjat d’Instrucció núm. 4, que afegeix que això no s’ha produït exclusivament aquests dies sinó que «passa des que es va acordar la declaració de detinguts per videoconferència».

Notícies relacionades

Amb motiu d’aquesta incidències, que avança el diari ‘Ideal’, els jutges exposen que han denunciat el defectuós funcionament d’aquests aparells des del 25 d’abril de l’any passat i, a través del TSJA, es va traslladar a la Junta, que es «va comprometre a l’adjudicació» d’uns aparells nous, sense que s’hagi produït «cap avenç» gairebé un any després malgrat els diversos requeriments que s’han fet sobre això.

En la incidència es trasllada que el fet que no sigui possible una gravació vàlida de la declaració del detingut per videoconferència i de la resta de diligències per aquest mateix mitjà, «pot donar lloc a nul·litat d’actuacions per falta de constància de la declaració», a més de la impossibilitat material d’utilitzar aquest mitjà, amb el risc actual que això suposa, i incompliment dels protocols i normes acordades sobre això pel Ministeri de Justícia, CGPJ i la mateixa Conselleria de Justícia, que recomanen l’ús d’aquests mitjans telemàtics».

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions