ATAC A MADRID

La granada llançada contra el centre de menes és de Polònia i costa 40 euros

La Policia investiga grups ultradretans, bandes llatines i alguns joves del centre. Creuen que el mòbil va ser «acovardir» els educadors

Es ven per Internet, estava inutilitzada i no tenia espoleta, però portava 200 grams de TNT i va ser trobada al costat d'un paquet amb cinta aïllant, claus i cargols

granada-menas

granada-menas

2
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

La granada de mà que algú va llançar dins del Centre de Menors d’Hortaleza a Madrid és un model d’entrenament «molt antic» utilitzat per l’exèrcit de Polònia fins fa 65 anys i actualment pot comprar-se fàcilment per internet a un preu d’uns 40 euros, segons van explicar a EL PERIÓDICO fonts de la investigació. Avui mateix, un artefacte igual estava a la venda per 35,90 euros en una pàgina web espanyola, segons ha comprovat aquest diari.

Es tracta d’una G-42, que va ser creada per a l’exèrcit soviètic aquell any del segle XX i que va ser utilitzada per a l’entrenament de les tropes de l’URSS i, després de la segona guerra mundial, també als països del Pacte de Varsòvia. El 1954 va ser reemplaçada i als anys vuitanta es van destruir les que quedaven en aquests països perquè el deteriorament de la seva càrrega explosiva les havia tornat inestables.

Dos-cents grams de TNT

La granada que algú va llançar al Centre de Primera Acollida d’Hortaleza anava unida a un paquet embolicat amb plàstic i cinta aïllant amb claus i cargols. Tenia una càrrega explosivad’uns 200 grams de TNT, però mancava d’espoleta. Pesa menys de mig quilo i tot indica que la intenció de qui la va llançar allà era «acovardir» els inquilins i els educadors. Un treballador del centre la va trobar dimecres al matí al pati.

Les investigacions obertes per la Policia Nacional contemplen diverses hipòtesis. Entre aquestes, la d’un atac comès per individus neonazis o simpatitzants de la ultradreta, tot i que, també, la d’una possible acció de membres de bandes llatines. S’investiga també si algun intern o exintern del centre pot estar-hi implicat. En aquest sentit, un jove magribí que havia viscut allà i va acudir dimecres al matí de visita també ha sigut investigat. Fonts de la Brigada d’Informació de Madrid, responsable de les indagacions, van indicar que «no hi ha una sola dada objectiva» que apunti que aquesta persona hi va poder deixar l’explosiu.

El Centre de Menors d’Hortaleza està preparat per acollir uns 50 joves espanyols (víctimes d’abusos, maltractaments) i estrangers migrants, però les seves instal·lacions i els seus treballadors estan desbordats. Actualment acull gairebé 10 menors. Els anomenats menes (menors estrangers no acompanyats) són majoria.

El 2018 van arribar a la Comunitat de Madrid 1.570 menors estrangers sols i s’espera que aquesta xifra es dupliqui a l’acabar aquest any. Una minoria d’aquests joves són problemàtics i la policia els ha identificat consumint goma d’enganxar i cometent furts o robatoris, especialment al districte centre de Madrid.

Escalada de violència

Notícies relacionades

El llançament d’una granada de mà a l’interior del centre de menors migrants ha sigut l’últim episodi violent que pateix. L’escalada va començar l’octubre, quan més de trenta persones suposadament vinculades amb bandes llatines van assaltar l’edifici en venjança per un suposat robatori comès per algun dels joves que viuen al centre.

Al novembre, el grup neonazi Hogar Social va convocar concentracions de protesta a les portes del centre per denunciar que alguns interns eren responsables de delictes al barri. Posteriorment, dos líders de Vox, Rocío Monasterio i Javier Ortega Smithvan fer campanya electoral contra la delinqüència i la immigració il·legal a les portes del centre.

Temes:

Racisme Menas