TOT APUNTA A VIOLÈNCIA MASCLISTA

Detingut el pare d'un nen d'11 anys trobat mort a la Corunya

La mare va denunciar la desaparició del menor després que el progenitor no el retornés

L'home havia sigut denunciat per la seva exparella per amenaces

El detingut té problemes psiquiàtrics. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts

La Policia Nacional ha detingut el pare d’un nen d’11 anys de la Corunya al qual presumptament havia matat d’un cop al cap amb un objecte contundent. El cos del nen va ser trobat dilluns a la nit en una muntanya de la parròquia de Rodeiro, a prop d’Oza-Cesuras, i vinculada a la família del pare. El cadàver, que va ser traslladat al Complex Hospitalari Universitari de la Corunya per fer-li l’autòpsia, estava amagat entre la fullaraca en una zona d’eucaliptus.

Cinc nanos assassinats fins al maig

La violència masclista ha deixat, a més, 169 nens orfes des del 2013. Des de començament d'any 24 dones han mort assassinades pel company o excompany (un dels casos encara està en investigació) i nou menors han quedat òrfenes.

La mare del menor mort havia denunciat la seva desaparició diumenge passat a la nit a la comissaria de Lonzas, després que la seva exparella i pare del nen se l’emportés per passar el cap de setmana i no el tornés a l’hora convinguda. El detingut havia tingut fins a l’any 2013 una ordre d’allunyament de la mare de la criatura.

La Policia Nacional va iniciar llavors el procediment per trobar-lo i va localitzar el pare en un hostal del barri corunyès de Labañou, on ahir al matí va participar en la reconstrucció dels fets amb agents de policia. Ahir estava a l’espera de passar a disposició judicial.

DENÚNCIES

La regidora d’Igualtat i Diversitat de l’Ajuntament de la Corunya, Rocío Fraga, va lamentar el «fet dramàtic» de la mort del menor. Va subratllar que es tractava d’un «cas clar de violència masclista» exercida per «alguns pares que utilitzen els nens per atacar les mares».

La mare del nen havia presentat dues denúncies contra la seva exparella i pare del menor mort. La primera, realitzada el 2008, va finalitzar amb una sentència condemnatòria per un delicte de coaccions, mentre que la segona es va interposar el 2013 per amenaces a través de les xarxes socials, però va ser sobreseguda al no ser possible acreditar qui havia sigut l’autor dels fets denunciats.

El Jutjat d’Instrucció número 7 de la Corunya, en funcions de guàrdia quan la mare del menor va presentar la denúncia de la desaparició, s’ha encarregat de les diligències, que en aquests casos es consideren urgents, i va decretar el secret de les actuacions.

CONSTERNACIÓ

Notícies relacionades

L’alcalde de la localitat d’Oza-Cesuras (Pablo González Cacheiro), situada a uns 30 quilòmetres de la Corunya, va assistir a les tasques de rastreig i recerca de proves per part de cinc policies, i va traslladar la consternació que viu aquest municipi corunyès, on el pare del nen té família i d’on és originària la mare.

«Conec la família i soc aquí amb ells», va indicar l’alcalde, que va lamentar profundament el que havia passat. «És una pena tot, la gent està malament», va afegir sobre els fets. El consistori va acordar decretar dos dies de dol oficial després de la mort del nen.