A MADRID

Els assassins masclistes s'acarnissen amb els fills de les seves parelles

Un home mata amb un ganivet la seva companya i el fill de 12 anys d'ella a Alcobendas

Quatre menors i una noia de 18 anys han mort des de començament d'any en crims de violència de gènere

jgblanco38271923 madrid 02 05 2017  violencia de genero   un hombre mata a su170502150649

jgblanco38271923 madrid 02 05 2017 violencia de genero un hombre mata a su170502150649 / JUAN MANUEL PRATS

4
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

Els agents van entrar ahir al matí al domicili d’Alcobendas sabent que potser a dins hi trobarien dues persones que acabaven de ser assassinades: una dona de 44 anys i el seu fill de tan sols 12.

Ho sabien perquè un familiar de les dues víctimes acabava de rebre una trucada de la persona que havia comès el crim. L’homicida, l’home amb qui sortia la dona assassinada, va contactar amb aquest parent a les 10.30 hores per explicar-li que els havia apunyalat a tots dos. Després de fer-ho, va penjar el telèfon i va fugir. Els policies van arribar a la casa acompanyats d’equips mèdics que no van poder fer res per salvar la vida de cap dels dos. Els dos cossos presentaven nombroses ferides d’arma blanca. Tal com havia dit l’assassí masclista.

No és nou que els homes maltractin les dones. És una plaga. Solament a Catalunya es presenten més de 30 denúncies cada dia per violència masclista. A Espanya, des de l’1 de gener, han sigut assassinades per les seves parelles o exparelles almenys 22 dones. Tampoc és nou que els homes que maltracten les dones també facin mal als fills d’elles per ampliar el càstig. Aquest any, però, l’estadística del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat és preocupant: quatre menors han perdut la vida en crims masclistes. Aquesta és la xifra que es va donar per tot el 2014 i el 2015. I el 2016 només hi va haver una mort en aquestes circumstàncies. 

LES VÍCTIMES INNOCENTS

El 3 de gener un home de 27 anys, embrancat en una discussió amb la seva dona, va agafar la filla de tots dos –que només  tenia 1 any– i es va llançar amb ella per la finestra de la quarta planta de l’hospital de La Paz. La mare va haver de ser atesa per una crisi d’ansietat. Abans de saltar li va dir: «Et pegaré on més mal et faci».

El 13 de febrer, Ana Belén Ledesma, de 46 anys, i la seva filla Ana María Pérez Ledesma, de 18, van ser assassinades pel marit de la primera, un home de 57 anys. Les va apunyalar al seu domicili de Daimiel (Ciudad Real). Després de l’homicidi, es va entregar a la Guàrdia Civil, en possessió de l’arma del crim. Aquesta mort no està comptabilitzada en l’estadística del Govern espanyol perquè la filla ja havia fet els 18 anys.

El 29 de març, un home va matar  la seva dona i els seus dos fills, un nen i una nena de 5 i 8 anys, respectivament. Les tres víctimes van ser estrangulades. Després del crim, perpetrat a l’interior d’una vivenda a Campo de Criptana (també a Ciudad Real), l’agressor es va treure la vida llançant-se al buit per la finestra. Els fets van tenir lloc a les nou del matí al carrer del Convent d’aquell poble. L’home, de 44 anys, era un treballador de l’ajuntament de la localitat.

Amb la mort del nen de 12 anys apunyalat ahir a Alcobendas i, si  també es compta la noia de 18 anys, en total ja són cinc els fills que han mort en atacs comesos per homes que pretenien fer mal a les seves parelles o exparelles.

MÉS MORTS DE MENORS

El 10 de març, una dona de 31 anys que estava embarassada de 7 mesos va ser apunyalada per la seva parella a Barcelona. Les ferides la van deixar en estat crític i van provocar la mort del nadó que esperava.

El 9 d’abril, un dentista de Mataró, Mario César Deus Yela, de 48 anys, es va desplaçar fins a Sud-àfrica i va matar els dos fills bessons de 3 anys que residien en aquest país amb la seva mare, de la qual ell s’havia divorciat el 2015.

Cap dels dos crims anteriors no s’inclou tampoc en el registre espanyol perquè el nadó no va arribar a néixer i perquè els dos nens assassinats per un odontòleg català eren sud-africans.

Notícies relacionades

Alba Alfageme, psicòloga experta en violència masclista, explica que els maltractaments que reben els menors dins de la llar a vegades es desvinculen erròniament de la violència masclista, però que formen part del mateix tipus de violència que pateixen elles.

«Hi ha homes que fan mal als fills perquè saben que és la manera de ferir més la mare», aclareix Alfageme. També els utilitzen per intimidar-los. Les amenacen de fer mal als nens per aconseguir que elles s’oblidin de tallar la seva relació sentimental o simplement per augmentar «el control» sobre seu. Quan els menors entren en el radi d’acció d’un maltractador masclista, «no s’ha de parlar de violència domèstica», s’ha de parlar de «violència masclista». 

La policia busca l'assassí d'Alcobendas

L’Ajuntament d’Alcobendas, després de tenir notícia del crim, ha suspès la presentació de les festes de Sant Isidre 2017, prevista per avui, en senyal de dol pel doble assassinat. No es farà ni la presentació als mitjans de comunicació ni el tradicional recorregut de l’alcalde i els regidors pels principals carrers del districte Centre per repartir el programa entre els veïns. L’alcalde d’Alcobendas, Ignacio García de Vinuesa, va condemnar les dues morts. «Lamento moltíssim la pèrdua. Tota la meva solidaritat», va escriure al seu compte de Facebook.