18 DETINGUTS

Cau una banda georgiana de lladres de pisos de Barcelona

Els delinqüents es desplaçaven gairebé sempre en metro i en tren

Han sigut detingudes un total de 17 persones relacionades amb els assalts i un recaptador. / POLICIA NACIONAL MOSSOS D'ESQUADRA

2
Es llegeix en minuts

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional han detingut 18 membres d'una organització criminal especialitzada en robatoris en domicilis de Catalunya que es desplaçava en transport públic. La investigació va començar l'octubre del 2016, a partir d'un robatori amb força perpetrat a Terrassa (Barcelona) per tres persones, que van ser identificades com a integrants d'un grup d'origen georgià ubicat al districte barceloní de Sant Martí i que actuava a l'àrea metropolitana de Barcelona, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat i la ciutat de Madrid.

La investigació va constatar que el grup de lladres s'havia separat formant altres grups amb persones reclutades en organitzacions que s'havien desfet, tant a Catalunya com en altres ciutats espanyoles, d'Europa o que havien vingut directament des de Geòrgia, encara que compartien informació i s'intercanviaven eines i integrants.

Els Mossos van saber que l'organització havia enviat un grup a Madrid, on ja havien realitzat diversos robatoris, per la qual cosa van crear un equip de treball conjunt amb la Policia Nacional, que va avortar un robatori i va detenir quatre persones que van ingressar al CIE de Madrid.

ESTRUCTURA I FUNCIONS

En la banda hi havia un grup dedicat a visitar els possibles objectius que assaltarien per fer un estudi de la porta d'entrada de la finca, el nombre de veïns que hi havia per escala, la situació de les portes de cada planta i la marca dels panys, darrere els quals col·locaven marcadors en funció del grau de vulnerabilitat de cada vivenda.

Un altre grup es dedicava a la vigilància de la zona seleccionada desplaçant-se al lloc el dia del robatori i observant mentre altres entraven a l'edifici per comprovar quins pisos estaven buits en aquell moment, llavors altres persones obrien la porta i consumaven el robatori.

Els membres de l'organització criminal es desplaçaven gairebé sempre en transport públic i usaven el tren fins a poblacions de l'àrea metropolitana --especialment Terrassa i Sabadell-, mentre que el cap de setmana anaven en metro a robar a Barcelona.

DETENCIONS

Els Mossos van desplegar un dispositiu policial el 27 de febrer per desmantellar quatre grups ubicats a l'àrea metropolitana i es van realitzar vuit entrades i registres: sis a Barcelona, un a l'Hospitalet de Llobregat i un altre a Sant Adrià del Besòs (Barcelona).

Als 18 arrestats se'ls atribueixen 46 robatoris amb força: un a Cornellà de Llobregat, un a Vic, dos a Badalona, 11 a Barcelona, 13 a Sabadell, 15 a Terrassa (Barcelona) i tres a Madrid.

Notícies relacionades

L'operatiu va detenir 17 persones de nacionalitat georgiana --set a Barcelona, quatre a Sabadell, dos a l'Hospitalet i quatre a Madrid-- i en una segona fase es va detenir una altra persona d'origen armeni a la qual el grup venia gran part dels objectes robats.

Els arrestats van passar a disposició del Jutjat d'Instrucció 12 de Barcelona, que ha decretat l'ingrés a la presó per a 16 dels detinguts --entre ells el receptor dels objectes-- i el reingrés al CIE de Madrid d'un altre.