No és un delicte d’odi

Els Mossos investiguen un foc amb dos ferits en un campament de sensesostre de Montjuïc

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra investiguen un incendi que s’ha declarat la passada matinada en un campament de persones sensesostre que viuen al parc del Mirador de Poblsec, un espai ubicat a la falda de la muntanya de Montjuïc, a Barcelona. Segons les fonts policials consultades per aquest diari, els investigadors han descartat que es tracti d’un intent d’abrasar les dues persones que es trobaven en aquell instant dins de la tenda de campanya que ha cremat lligat a motivacions racistes –queda encara recent l’intent de cremar viva una persona que pernoctava davant la seu del gimnàs de Ronda de Sant Pau– ni tampoc un veí que mirés d’espantar la comunitat d’unes dotze persones que des de fa temps habita aquest racó de la ciutat. Segons les mateixes fonts, l’incendi l’hauria iniciat una altra persona indigent en el marc d’una discussió amb les víctimes.

Els fets van succeir a les 02.00 hores d’aquesta passada matinada. A la tenda afectada hi dormia una parella de subsaharians, possiblement procedents de Nigèria, que s’havien instal·lat a la zona des de fa alguns mesos, segons fonts veïnals. El sospitós, relaten aquestes fonts, ha fugit instants després i altres persones que formen part del campament han acudit a socórrer-los i han demanat a crits que algú avisés la policia. Un dels veïns, testimoni dels fets, ha trucat al 112. L’incident ha activat diverses patrulles dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana que han començat una recerca pels carrers de Poblesec amb la descripció que ha facilitat el col·lectiu del parc del Mirador. Hores després, tot i que encara no ha sigut arrestat, ja està identificat. Les dues víctimes han sigut ateses en un primer instant per una ambulància del parc de Bombers de Barcelona, situat molt a prop de l’incident. Traslladats finalment a un hospital, tots dos han rebut l’alta al cap de poques hores.

Un campament a Montjuïc

El campament en el qual hi ha hagut l’incendi el formen una desena de persones que adorm en tendes de campanya adquirides en establiments Decathlon. El del Mirador de Poblesec és un lloc a què bona part de la comunitat veïnal ha donat l’esquena en els últims mesos i en el qual resideixen des de fa temps diverses persones sense llar. En els últims mesos, la majoria dels inquilins són africans que es dediquen a la ferralla, expliquen fonts veïnals.

La Guàrdia Urbana de Barcelona els desperta a través del megàfon cada dia a les vuit del matí i els obliga a aixecar-se i a desmuntar el campament, tal com mostra la fotografia que acompanya aquest text. Quan pleguen les tendes, funcionaris de Parcs i Jardins higienitzen la zona. Tret de quan plou, si això succeeix, les tendres poden quedar-se muntades per donar-los empara.

La calor afegeix estrès

Notícies relacionades

Ferran Busquets, director de la Fundació Arrels, una entitat que fa més de 30 anys que atén persones que viuen al carrer, recorda que les elevades temperatures que s’estan donant en els últims dies afegeixen un nou factor estressant al col·lectiu. «Habitualment es pensa només en el fred però el cert és que altres elements, com la pluja o l’excés de calor, també poden complicar molt la vida a les persones sense llar. El 2019, recorda Busquets, dues persones van morir a Catalunya a causa d’onades de calor. Les baralles entre indigents han de ser interpretades, demana Busquets, com una conseqüència més de la tensió que suporten diàriament pel fet d’estar a la intempèrie.

Només a Barcelona, segons el cens d’Arrels, més de mil persones pernocten al ras a la ciutat. L’Ajuntament de Barcelona, en el seu últim recompte, ha rebaixat aquesta xifra a unes 900 persones. Des del començament de la pandèmia, els sensesostre han afrontat el període més complicat: han sigut l’objectiu d’un assassí en sèrie que va matar a cops tres persones durant l’estat d’alarma, dos d’ells van morir durant el temporal de fred de l’últim hivern i tots han sigut els únics que s’han quedat exposats a la nit solitària que el toc de queda ha imposat durant sis mesos per contenir l’avenç de la pandèmia. La setmana passada, Salut va vacunar les persones sense sostre desplaçant unitats medicalitzades als llocs que freqüentaven i sense tenir en compte la seva edat. Els Mossos mantenen actiu des d’abans de la Covid un pla perquè les persones sense llar els avisin en cas de patir algun delicte, tal com han demanat a crits alguns dels membres del campament de Montjuïc que han vist l’ocorregut.