Atrapats en el temps cannàbic

El dia de la marihuana a Catalunya

  • Els policies han informat aquest 2 de febrer, Dia de la Marmota, de cinc noves aprehensions tan habituals que corren el risc de no ser notícia

  • Amb casos com el d’un conductor que llança marihuana per la finestreta o un ramader que descobreix una plantació a la seva granja surt una realitat tan rutinària com inquietant

ACOMPAÑA CRÓNICA: PARAGUAY NARCOTRÁFICO PAR102- SAN JOSÉ DEL NORTE (PARAGUAY), 5/09/2015.-Fotografía del 3 de septiembre de 2015 de un hombre muestra una flor d marihuana del cultivo que quedó tras el paso de la Policía paraguaya por una plantación ilegal de marihuana en San José del Norte (Paraguay) el pasado jueves 3 de septiembre de 2015. El cultivo de marihuana a gran escala es una realidad cotidiana en algunas de las comunidades campesinas más pobres de Paraguay, donde la yerba se ha convertido en el único producto de renta que permite a los labriegos obtener carne y otros alimentos básicos. EFE/SANTI CARNERI

ACOMPAÑA CRÓNICA: PARAGUAY NARCOTRÁFICO PAR102- SAN JOSÉ DEL NORTE (PARAGUAY), 5/09/2015.-Fotografía del 3 de septiembre de 2015 de un hombre muestra una flor d marihuana del cultivo que quedó tras el paso de la Policía paraguaya por una plantación ilegal de marihuana en San José del Norte (Paraguay) el pasado jueves 3 de septiembre de 2015. El cultivo de marihuana a gran escala es una realidad cotidiana en algunas de las comunidades campesinas más pobres de Paraguay, donde la yerba se ha convertido en el único producto de renta que permite a los labriegos obtener carne y otros alimentos básicos. EFE/SANTI CARNERI / SANTI CARNERI (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Des que Bill Murray es va quedar atrapat en el temps, el Dia de la Marmota (2 de febrer), més que al·ludir a la cita amb el rosegador de Punxsutawney que prediu el final de l’hivern, s’ha convertit en la manera més simple de descriure la monotonia del calendari. I en la informació de successos no hi ha res més rutinari que la marihuana. Concretament, aquest 2 de febrer del 2021, els serveis de premsa dels tres principals cossos policials que operen a Catalunya –Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil i Policia Nacional– han informat sobre cinc noves aprehensions. Són cinc casos semblants als d’ahir i als de demà. Tan habituals són aquests comunicats que corren el risc de no ser notícia. Tot i que a través d’aquesta reiteració floreix en tota la seva esplendor el ‘boom’ del cànnabis i la rendició d’una porció preocupant de la societat a la temptació del diner negre. A continuació, l’informe ‘marihuanístic’ del Dia de la Marmota a Catalunya.

Primer. Un conductor de 39 anys circula per l’AP-7 –sense carnet de conduir, parlant per telèfon mòbil i pel carril de l’esquerra ignorant que els altres dos eren lliures– amb 36 quilograms de marihuana al maleter. Una patrulla dels Mossos li ordenen aturar-se, però fuig. Acaba arrestat després d’haver xocat contra un altre vehicle al municipi de Mollet del Vallès.

Segon. Tres homes –de 38, 39 i 44 anys– es barallen a crits a Mediona (Alt Penedès) per emportar-se la marihuana d’un domicili. Tal és l’escàndol que els veïns truquen a la policia. Els Mossos localitzen el cotxe en el qual han fugit al cap de pocs minuts i ordenen al conductor que s’aturi. Tampoc no obeeix i prem l’accelerador. Són detinguts poc després a Vilafranca del Penedès. Al turisme apareixen els 5 quilograms de marihuana carregats a Mediona.

Tercer. Al topar amb un control policial ubicat a Roda de Ter (Osona), un cotxe maniobra matusserament, canvia el destí de la seva marxa i, com els dos anteriors, fuig Diversos vianants han d’apartar-se del seu camí per evitar ser atropellats. Durant la fugida, els policies que els persegueixen s’adonen que el copilot va llançant bossetes per la finestra. El cotxe acaba xocant contra una rotonda. Els Mossos arriben a detenir només un dels sospitosos, que resulta tenir només 18 anys. Al vehicle queden quatre bossetes que no han tingut temps de tirar: marihuana preparada per distribuir. Els agents, desfent a peu el recorregut, recuperen 28 bossetes més.

Quart. Un ramader d’Almenar (Lleida) descobreix que en una de les naus de la seva granja ha brollat un cultiu ‘indoor’ de 300 plantes de marihuana. Avisa la Guàrdia Civil, els agents comproven que la descripció de l’ocorregut és exacta: en una de les instal·lacions de la granja d’animals uns traficants han muntat una instal·lació per cultivar marihuana a l’esquena del ramader. Té de tot: 121 llums de cultiu, 6 aires condicionats, 10 filtres d’aire, 38 ventiladors, 14 garrafes de fertilitzants, 17 pots de ph, material elèctric i de reg i 50 sacs de terra. Ni rastre dels jardiners del viver clandestí.

Notícies relacionades

Cinc. La Policia Nacional deté i inspecciona un tràiler porta-vehicles a la Jonquera. Transporta tres furgonetes robades a empreses de lloguer i a l’interior d’aquestes, repartits en tres maletes de viatge, hi ha 160 quilograms de cabdells de marihuana envasats al buit. El conductor forma part, presumptament, d’un grup criminal que exporta el cànnabis a Alemanya, on multiplica el seu valor al mercat negre.

A Punxsutawney (Estats Units) aquesta vegada la marmota ha pronosticat que el temps hivernal es prolongarà almenys sis setmanes més. El dia de la marihuana a Catalunya es repetirà molt més temps.