nova publicació

Viatge d'una jove espanyola al centre d'una secta sexual al Perú

El llibre 'Hágase tu voluntad' recull la història de Patrícia Aguilar, que va deixar la seva família per seguir un guru que la va explotar i va abusar d'ella

La seva família va aconseguir rescatar-la 18 mesos després i avui està de tornada a Espanya amb la seva filla, un nadó que va tenir en plena selva peruana

zentauroepp55103055 patricia aguilar200925131035

zentauroepp55103055 patricia aguilar200925131035

4
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

«Em dic Patrícia Aguilar. Tinc 19 anys i diuen que he estat en una secta». Així comença el llibre que explica la història d’una adolescent d’Elx (Alacant) que va deixar casa seva i la seva família per seguir els passos d’un guru, Félix Steven Manrique, que l’havia convençut que repoblarien el món. ‘Hágase tu voluntad’, escrit per la reportera d’EL PERIÓDICO Vanesa Lozano, explica com la noia espanyola va ser captada i seduïda per internet, maltractada i esclavitzada pel líder de la secta i rescatada per la seva família i la policia peruana en plena selva, un any i mig després.

El 2015, la Patrícia, llavors una jove de 16 anys, es va ficar en un fòrum d’internet buscant respostes a la traumàtica mort del seu tiet, un germà gran per a ella, i a alguns somnis estranys que tenia quan aconseguia dormir. En un d’aquests fòrums tirava les seves xarxes Félix Steven Manrique, que es va oferir a ser el seu guia espiritual. El paio deia que havia conegut el dalai-lama, que havia llegit més de 5.000 llibres...

Inquieta, intel·ligent, trista, enfadada amb la seva família, amb el món i amb Déu per la mort del seu tiet, la Patrícia es va refugiar a la seva habitació i en les converses per ordinador amb Manrique. Cada vegada més freqüents, cada vegada més llargues. Traduccions de vídeos, salms de la Bíblia, pregàries de l’Alcorà, missatges apocalíptics, Vladímir Putin, Donald Trump, la guerra de Síria. Després d’un temps, ell va començar a demanar que li enviés imatges sexuals. L’home, 15 anys més gran que ella, la va anar convencent que quan fes 18 anys havia d’agafar diners dels seus pares i reunir-se amb ell al Perú. Llavors la Patrícia ja seria major d’edat i no podrien impedir-los estar junts. En aquesta novel·la de no-ficció es reprodueixen alguns dels missatges que es van enviar el guru i l’adolescent en aquell període.

Altres ‘dones’

El 7 de gener del 2017, acabats de complir els 18 anys, la Patrícia se’n va anar de casa dels pares amb 6.000 euros, el telèfon mòbil i dues maletes. Quan va arribar al Perú es va trobar que no era l’única ‘dona’ del guru, que mantenia relacions i explotava dues dones més, amb qui havia tingut cinc fills. Al Perú i amb el seu capturador, la Patrícia tindria la primera experiència sexual de la seva vida. També patiria per primera vegada abusos i maltractaments.

El llibre narra l’odissea de la noia espanyola amb aquest grup i la lluita de la família de la Patrícia per rescatar-la. Els constants canvis de casa, d’un apartament a Lima a una barraca a la selva, que va anar ordenant el líder del grup que es feia anomenar el Príncep Gurdjieff. Les dones treballen per a ell, que passava el dia dormint i meditant. Cada nit, el guru elegia una dona perquè compartís llit amb ell. Les altres dormien al terra, amb els nens.

Sense llum ni aigua corrent

La Patrícia va complir una altra de les missions que el Príncep Gurdjieff tenia encomanades. Es va quedar embarassada. La seva família l’estava ja buscant al Perú i el guru va decidir apartar-la i deixar-la sola en una granja, a la selva, a cura dels altres nens. La resta de dones van continuar treballant per a ell en restaurants o botigues. Allà, en un vell estable de San Martín de Pangoa, una zona de selva i cultius de coca, sense aigua corrent ni electricitat, amb la presència de la resta de nens del grup, la més gran, de 10 anys, la jove espanyola va acabar donant a llum una nena, la Naaomi. Els seus crits punyents van fer que una veïna d’un poblat pròxim anés a ajudar-la.

Notícies relacionades

Dies després, els policies peruans van irrompre a la selva on ja havien tornat Manrique i les altres dones de la secta. Van detenir l’home i van alliberar les dones i nens. Desnodrits, malalts, amb polls, van ser portats a una comissaria. Al principi, la Patrícia no se’n va fiar, va defensar el seu capturador. L’havia convençut que la seva família la posaria en un psiquiàtric i li prendria el nadó.

Félix Steven Manrique compleix actualment 20 anys de condemna en una presó peruana. La Naaomi ja té dos anys i viu amb la seva mare i amb la seva família a Elx. A ella va dedicada la carta manuscrita per la Patrícia que tanca aquest llibre: «Vaig escapar-me d’on molts diuen que mai es pot escapar per donar-te un futur millor», escriu la noia a la seva filla. La Patrícia estudia un mòdul de formació professional i va a teràpia amb un psicòleg. Ja no dubta que va estar en una secta. Ha lluitat i ha vençut contra el que deia Mark Twain, aquell paio del qual es publicaven exagerades notícies sobre la seva mort: «És més fàcil enganyar algú que convèncer-lo que ha sigut enganyat».