LA PERIODISTA HA DENUNCIAT EL CAS

L'estafa de les mascaretes amb la imatge de Susanna Griso

La Guàrdia Civil localitza més de 2.000 persones que van caure en la trampa de comprar EPIs a un 'influencer' gallec. Li van pagar més de 200.000 euros

Utilitzava la cara de la periodista catalana per guanyar credibilitat. Metges, residències d'avis, ajuntaments i particulars van ser enganyats

zentauroepp54528091 mascarillas200817133825

zentauroepp54528091 mascarillas200817133825
whatsapp-video-2020-08-17-at-133117

/

7
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Susanna Griso anunciava preocupada l’escassetat de mascaretes per lluitar contra el coronavirus a Espanya. Eren els primers dies de l’estat d’alarma, el mes de març passat, i una web mostrava sota el rostre de la presentadora d’Antena 3 un rètol esperançador: «Mascareta FFP3 en estoc». Més de 2.000 persones van acudir a aquesta pàgina, que va anar canviant de nom, per comprar aquestes mascaretes. Més de 150 han denunciat ja davant la Guàrdia Civil haver sigut víctimes d’un engany per part de l’home que era rere aquestes ofertes, un ‘influencer’ gallec expert en motor investigat ara per un suposat delicte d’estafa.

Les dades de la investigació conegudes per EL PERIÓDICO indiquen que aquest home va recaptar més de 200.000 euros oferint mascaretes que ell realment no tenia i utilitzant per guanyar credibilitat la imatge de la presentadora de televisió sense el seu consentiment ni el seu permís. Susanna Griso ha confirmat a aquest diari que ella també ha denunciat el responsable de la pàgina web

Residències d’avis

Tot va començar quan dues residències d’avis de la província de Burgos van alertar la Guàrdia Civil. Van explicar que havien demanat, i pagat, mascaretes quirúrgiques contra el coronavirus i no els arribaven. «No hi havia mascaretes enlloc i allà les oferien en quinze dies, incloses les de màxima seguretat i protecció», recorden fonts de la investigació. El cert és que les mascaretes promeses a la web anomenada Corprotect i després Sanitize no arribaven. Una d’aquestes residències rebria després «una bossa de plàstic amb les mascaretes a granel, sense ni tan sols instruccions d’ús». La directora del geriàtric es va negar a entregar aquell material a les seves treballadores.

whatsapp-video-2020-08-17-at-133117 / periodico

Així va arrencar l’operació Medical Shield Mascar, que dirigeix un jutge de Salas de los Infantes (Burgos). Les investigacions de la Guàrdia Civil han trobat que més de dues mil persones van caure en la trampa i van pagar «més de dos-cents mil euros, tot i que la quantitat pot ser superior». Entre els enganyats hi ha, segons fonts del cas alguns ajuntaments, metges, residències d’avis, dentistes, empreses càrnies i ciutadans particulars. De tot Espanya, però també de diferents punts d’Europa i fins i tot d’Alaska, segons consta a les diligències del cas. Molts dels compradors s’han unit en una plataforma d’afectats.

Enganyats

Una d’elles és una biòloga que viu a Barcelona. Així ho recorda a EL PERIÓDICO. «La meva veïna em va dir que havia trobat una pàgina on hi havia existències de mascaretes i que havia fet una comanda per internet. Em vaig ficar a la web i vaig demanar un pack de mascaretes FFP2 i un altre de les quirúrgiques. Eren per a mi i per a la meva família, em vaig gastar 80 euros que vaig pagar per PayPal». Les mascaretes no arribaven i la dona va saber per la seva veïna que allò podia ser una estafa. Quan va intentar contactar amb la pàgina web, ja no existia, havia canviat de nom.

Un mes i mig després, la dona va rebre un paquet de correus. «Estàvem confinats, així que el carter no va pujar a casa, em va posar l’enviament a l’ascensor. Vaig veure que tenia un remitent xinès, això no era el que jo havia demanat. Ja pintava malament». La dona va acudir als Mossos, que van remetre la seva denúncia a la Guàrdia Civil, i assegura que «dono per perduts els meus diners, però em fa molta ràbia. A més de topar amb un estafador, vaig topar amb aquest monstre de PayPal, que no m’ha tornat l’import». En aquest temps, tant ella com el seu marit van emmalaltir de coronavirus: «Vam agafar el bitxo, ens vam infectar, tot i que afortunadament els dos l’hem superat bé».

De la Xina i amb pudor

El que feia l’influencer gallec que deia tenir estoc de mascaretes era buscar-les entre empreses xineses, segons fonts del cas. Es va aprofitar així de la «por i la necessitat de seguretat «de la gent davant la pandèmia. Al principi, el seu enorme èxit de vendes va generar un bloqueig que va fer que comencessin les denúncies contra ell. Ara, l’investiguen també per un possible frau, perquè oferia equips de protecció amb homologació de la Unió Europea i moltes arribaven de la Xina sense garanties.

Diversos denunciants han declarat a la Guàrdia Civil que quan per fi els van arribar les EPIs «feien molt mala olor». Per això ara s’està investigant si va poder cometre delictes de publicitat fraudulenta i contra la salut pública. Algunes d’aquestes mascaretes s’han enviat al laboratori de la Guàrdia Civil perquè les analitzin.

«Vam fer molt bé»

L’home, que té antecedents per delictes contra el patrimoni i falsedat, va ser detingut el mes d’abril passat per la Guàrdia Civil i va quedar a llibertat després de declarar. Poc després, va gravar i va publicar un vídeo en el seu compte d’Instagram, on té 70.300 seguidors: «Vam fer molt, però molt bé als espanyols que no podien anar a una farmàcia i comprar una mascareta perquè estaven esgotades. Tinc milers o no sé quants d’‘e-mails’ de clients contents, donant les gràcies perquè van aconseguir un producte que no han aconseguit d’una altra manera», assegurava.

Va crear la pàgina web el 12 de març, dos dies abans que es declarés l’estat d’alarma a Espanya, assegura que «els clients en tot moment van tenir el ‘link’ de seguiment de la seva comanda» i defensa que «amb el tema de la saturació dels transports, amb el tema que la meitat de la gent està aturada i comprant coses per internet, va començar a anar més lent. Llavors, en el punt en el qual vam veure que s’estaven alentint els enviaments, vam tancar la web, però mentrestant vam donar suport a tots els clients, tots sabien en cada moment on era la seva comanda i es van anar rebent les comandes».

El muntatge amb Griso

Anabel Paulano, una dona de Sòria, és una altra de les denunciants del cas i no comparteix aquesta versió del seu venedor. Pateix hipertensió intracranial i hepàtica i havia passat nou vegades pel quiròfan quan van arribar el coronavirus i el confinament. Recorda que a mitjans de març «estava desesperada perquè no trobava mascaretes a les farmàcies del meu barri i vaig decidir mirar per internet».

Allà va trobar la pàgina de Corprotect, que «estava molt ben feta i oferia mascaretes homologades i certificades per la Unió Europea. Prometien enviar-les ràpid en una setmana o 15 dies, així que vaig dir, faré una compra petita i quan la rebi ja en faig una altra més gran per al meu marit, el meu fill...». També va veure a Facebook un «anunci amb la imatge de Susanna Griso. Ella sortia subjectant unes mascaretes i ell li havia afegit un missatge per anunciar la marca».

Una mascareta d’AliExpress

La dona es va adonar de l’engany molt ràpidament, quan no va rebre el típic correu de confirmació de la seva compra. L’endemà, quan va entrar a la pàgina va veure que li havien canviat el nom i la IP. Va posar la denúncia ‘online’ a la Guàrdia Civil i va aconseguir que li tornessin el que havia pagat.

Dos mesos i mig després, va rebre un paquet amb remitent de la Xina. «Quan el vaig obrir i vaig veure aquell trosset de tela... em va fer una ràbia... Vaig escriure un ‘e-mail’ al venedor exigint que em reemborsés els meus diners. Em va respondre dient que li enviés fotos del paquet i ja estudiaria el meu cas... No va tornar a respondre’m». En realitat, tant temps després, l’Anabel va rebre una mascareta d’AliExpress: «A ell li costaria tres euros i a mi me la va vendre per trenta», explica.

«Tenim estoc»

Notícies relacionades

També ha denunciat l’engany el Jesús, un professor de Múrcia. «Estava navegant per Facebook i em va saltar un anunci patrocinat. En una imatge sortia Susanna Griso amb un missatge escrit a baix: tenim estoc. Vaig comprar sis mascaretes de tela i 40 filtres per a la meva família». Dotze dies després, encara no havia rebut resposta. Va escriure a la web, i va rebre una resposta: «Estem saturats, treballem moltes hores per donar sortida a les comandes».

Dos mesos després, li va arribar un paquet de la Xina amb unes mascaretes. «A més que era tard, no estaven homologades», denuncia. Ha aconseguit recuperar els diners, però se sent enganyat i no només pel presumpte estafador. «Aquest home no només va jugar amb nosaltres, també l’hi va colar a un gegant com Facebook. Utilitzava la imatge de famosos però tot era un muntatge. Pensava que Facebook tenia un millor control dels anuncis que posen a la seva xarxa». Susanna Griso coincideix amb aquesta víctima i expressa la seva «frustració» davant la resposta d’algunes plataformes com Facebook o Instagram: «Els he demanat diverses vegades que retirin la meva imatge perquè s’està utilitzant en algun frau i ells no fan res».