possible reobertura del cas

L'Audiència de Las Palmas estudia la mort del primer marit de l'Angie, l'assassina del 'crim perfecte'

La seva mort es va tancar com un suïcidi el 1996, però nous indicis incriminen la dona, a presó per matar una amiga per cobrar assegurances de vida

Mari Ángeles Molina, que va cobrar una herència de 40 milions de pessetes, va declarar com a investigada el 2017, però un jutjat canari va arxivar després el cas

asset-2596553angeles-molina alta

asset-2596553angeles-molina alta

4
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Compleix condemna de 18 anys a la presó de Brians (Barcelona) per un dels assassinats més perversos, conegut a Catalunya com el ‘crim perfecte’. Amb una perruca i un DNI, Mari Ángeles Molina, àlies ‘Angie’, es va fer passar per la seva amiga Ana Páez per firmar en nom seu préstecs i assegurances de vida per gairebé un milió d’euros a Barcelona. Després, el 19 de febrer del 2008, la va asfixiar amb una bossa de plàstic en un pis llogat per hores al barri de Gràcia i va simular un crim sexual: va pagar dos gigolós perquè ejaculessin en un recipient i després va introduir aquest semen al cos sense vida de la seva amiga. Aquests dies, segons ha sabut EL PERIÓDICO de fonts del cas, l’Audiència de Las Palmas investiga l’Angie per una altra mort estranya, la del seu marit, Juan Antonio Álvarez Litben, ocorreguda el 1996 a les Canàries.

L’home, un hoteler argentí de 41 anys, va morir a casa seva, a Maspalomas (Gran Canària), el 22 de novembre del 1996 després de jugar un partit de pàdel. Va ser l’Angie, la seva dona llavors, qui va descobrir el cadàver l’endemà, després de tornar amb l’única filla del matrimoni d’un dels seus viatges a Barcelona. El cadàver de l’empresari va ser trobat nu, al costat d’una tovallola humida, com si acabés de sortir de la dutxa. L’autòpsia va revelar que va morir enverinat amb ió fosfat, un tòxic present en productes de neteja i fertilitzants. La mort es va tancar llavors com un suïcidi.

«Indicis incriminatoris»

L’Audiència de Las Palmas estudia ara el cas després que el Jutjat número 3 de San Bartolomé de Tirajana (Gran Canària) l’arxivés provisionalment el setembre del 2018. Un any abans aquest mateix jutjat havia obert una investigació per l’aparició de noves proves que apuntaven que la mort de l’empresari hauria pogut ser en realitat un assassinat. Llavors, la policia i la justícia sí que van veure múltiples «indicis incriminatoris» contra l’Angie. De fet, el jutge va imputar la dona, que va haver de declarar com a investigada des de la presó de Brians 1 (Barcelona) l’octubre del 2017. Poc després, com va avançar EL PERIÓDICO, el procediment es va sobreseure, però l’acusació va recórrer aquesta decisió criticant que «ni tan sols s’havien practicat totes les proves previstes».

El 10 de febrer passat, el president de la Secció Primera de l’Audiència de Las Palmas, Miguel Ángel Parramon, va dictar una providència, a la qual ha accedit EL PERIÓDICO, per demanar que remetessin al tribunal «les actuacions originals connectades amb la mort d’origen violent» del marit de l’Angie. El magistrat advertia: «El testimoni remès és incomplet» i «es precisa d’un coneixement exhaustiu de tota l’actuació per poder resoldre el recurs d’apel·lació plantejat per l’acusació».

Un robatori o un accident

Després de l’estranya mort de l’empresari, la família i els amics ja van dubtar que s’hagués tret la vida i van apuntar a la seva vídua, que va especular davant de la policia amb la possibilitat que la seva parella hagués patit un robatori a casa o fins i tot un rocambolesc accident: «Quan es prenia un medicament, ho feia de cop. A casa meva hi havia Calgon [un producte que elimina la calç de les rentadores]. Si en quedava poc, es traspassava a un pot de vidre. Ell no ho sabia i pot ser que, com que estava al costat de la torradora, es confongués [i se’l prengués] pensant-se que era sal de fruites», va explicar l’Angie.

Vint anys després dels fets, amb l’Angie ja condemnada per l’assassinat de la seva amiga a Barcelona, l’informe forense presentat pel criminòleg Félix Ríos, president de l’associació Laxshmi, que exerceix l’acusació particular, va fer que el jutjat es replantegi la investigació. El seu treball apuntava que pot ser l’Angie «omplís almenys una de les càpsules vitamíniques que prenia el seu marit per fer esport».

Volia separar-se

Notícies relacionades

La policia va prendre declaració de nou al que llavors era l’entorn de la parella i va descobrir que, dos mesos abans de la mort del seu marit, l’Angie ja havia matriculat la seva filla en una escola de la capital catalana. Totes dues es van traslladar allà poc després que l’home morís. També, que l’empresari havia decidit separar-se, segons la declaració d’una amiga del matrimoni: «Juan em va comentar que ella era una compradora compulsiva i que es gastava els diners al casino. Discutien cada dia. Poc abans de morir, ell va contractar un detectiu perquè investigués l’Angie i va descobrir que tenia trobades amb altres homes i que es prostituïa. Em va dir que tenia pensat anar a veure un advocat i que l’arruïnaria per haver-li sigut infidel».

Amb la mort de l’empresari, l’Angie es va embutxacar més de 40 milions de pessetes per l’herència i la venda de propietats i accions. El que no va poder cobrar, segons els investigadors, va ser l’assegurança de vida que l’argentí tenia al seu nom i que excloïa el pagament en casos de suïcidi. Però ho va intentar. Després dels fets, l’Angie va atribuir el que havia passat al fet que el seu marit havia patit un robatori i va assegurar que la cartera negra de l’home, un rellotge Rolex i una mascota de la família havien desaparegut de casa seva. La cartera de l’home va aparèixer, dotze anys després, al pis de l’Angie a Barcelona, quan va ser detinguda per l’altre crim.

Temes:

Assassinats