INFORME DEL SEPRONA

Un buldòzer que treballava il·legalment podria haver destapat el pou del Julen

La Guàrdia Civil investiga l'amo de la finca per un possible homicidi imprudent

David, que és nòvio d'una cosina del pare, no sap si la màquina va desplaçar les pedres que tapaven la cavitat

undefined46701173 operativo de rescate en el pozo de total n    mlg  total n  190125223823

undefined46701173 operativo de rescate en el pozo de total n mlg total n 190125223823 / lex Zea

2
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

La investigació de la Guàrdia Civil i el jutjat número 9 de Màlaga sobre la mort del nen Julen Roselló se centra ara en la figura de l’amo de la finca de Totalán (Màlaga) on va tenir lloc l’accident mortal. David, conegut entre els seus amics com a Moe, és el nòvio de la cosina del pare del Julen, i està sent investigat després que un informe del Seprona de la Guàrdia Civil entregat al jutjat hagi ratificat que no tenia permisos per obrir un pou a la seva parcel·la ni tampoc per fer moviments de terra i obres per construir-hi una casa, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO de fonts de la investigació.[Segueix les últimes notícies del cas Julen en directe.]

El dia de l’accident, el 13 de gener, quan la família del Julen celebrava la inauguració de la parcel·la amb un dinar al camp, el pou ja estava obert i per allà va caure el nen. Per això, la Guàrdia Civil i el jutjat han iniciat una investigació penal per saber qui va ser el responsable de treure les pedres que en teoria tapaven la cavitat. L’amo de la finca va assegurar en la seva primera declaració que no sabia què o qui podia haver tret les pedres de la boca del pou, ni tan sols si va ser el buldòzer (excavadora) utilitzat a les obres de la parcel·la la que va deixar el forat al descobert.

La llei espanyola castiga l’homicidi imprudent amb fins a quatre anys de presó 

Les dues infraccions comeses per David estan castigades legalment amb sancions administratives (multes) que haurà d’afrontar com a amo de la parcel·la. L’informe del Seprona compta amb eltestimoni del pouater, Antonio Sánchez, que ha declarat que el pou per on després cauria Julen es va obrir el 18 de desembre passat a la recerca d’aigua i no va obtenir resultats. El pouater insisteix que ell va deixar el pou bensegellat amb pedres i amb “una cobertura” que feia impossible que les pedres es moguessin.

El pou, tapat il·legalment

Notícies relacionades

Una dada més complica la seva situació legal. El Julen va caure fins al fons del pou, però era només de 71 metres, quan la construcció inicial superava els 100 metres de profunditat. La Guàrdia Civil creu que, una vegada descobert que no hi havia prouaigua, tampoc es va tapar el pou legalment, sinó que s’hi va anar llançant la runa de les obres de la casa fins a omplir uns 30 metres del fons del pou, fet que explica que el Julen hi topés al caure.

Per tots aquests motius, la investigació determinarà si David, la parella de la cosina del pare del Julen, és responsable d’un possible delicte d’homicidi imprudent. La legislació espanyola castiga amb una multa de fins a 18 mesos si considera que una persona ha comès aquest delicte en el seu grau lleu ifins amb quatre anys de presósi considera que es va tractar d’una imprudència greu.