INVESTIGACIÓ

Un veí de Barcelona seguidor de la Legió va difondre les dades i la cara de la víctima de 'La manada'

La policia localitza l'Eric, de 40 anys i que viu amb el seu pare, a la seva casa del districte d'Horta-Guinardó

L'home va utilitzar la wifi d'una veïna per connectar-se i humiliar la jove

rjulve43262056 valencia 10 5 2018 sociedad  la manada  protesta estudiantes181022161707

rjulve43262056 valencia 10 5 2018 sociedad la manada protesta estudiantes181022161707 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

La Unitat Central de Ciberdelinqüència de la Policia Nacional ha localitzat la persona que va difondre la imatge i les dades personals de la víctima de La manada i ha detectat l’ordinador amb què ho va fer, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. En un informe entregat al jutjat número 38 de Madrid, encarregat del cas, els investigadors responsabilitzen un home de 40 anys i veí de Barcelona de ser el primer autor d’aquesta filtració contra la intimitat i l’honor de la jove que va ser agredida sexualment per 'La Manada' durant els sanfermines del 2016.

Tot va començar el 26 d’abril passat, quan l’Audiència de Navarra va enviar un resum de la sentència contra els cinc integrants de ‘La Manada’ en la qual els condemnava a nou anys de presó per a cada un per un delicte d’abusos sexuals amb prevalença. Allà no hi havia dades personals, però poc després, el nom, cognoms, imatge i fins i tot una còpia del DNI de la víctima van ser publicats en xarxes socials i mitjans digitals.

Dos ordinadors

L’advocat de la jove va presentar una denúncia i la policia investiga el cas des d’aleshores. Les indagacions van permetre descobrir que l’atac informàtic a la víctima s’havia iniciat des de dos ordinadors, dues adreces IP. L’informe policial conclou que una d’aquestes dues connexions estava "vinculada a una VPN (xarxa privada virtual) d’un servidor estranger", de manera que no s’ha pogut seguir la pista del seu responsable.

Més sort van tenir els agents amb l’altra IP des de la qual es van difondre les primeres dades de la víctima. En aquesta ocasió, l’ordinador era al districte barceloní d’Horta-Guinardó. Els policies es van entrevistar amb la dona propietària de l’ordinador, i també amb el seu marit. Van comprovar que cap dels dos té res a veure amb el cas.

La veïna de l’Eric

Les investigacions van portar els agents a localitzar un veí de la dona, que viu paret amb paret amb ella, i que, segons les investigacions, hauria punxat la connexió wifi de la seva veïna i l’hauria utilitzat per difondre les dades personals de la jove víctima de ‘La manada’.

Aquest home, que utilitza el pseudònim d’Eric, és solter, té 40 anys i viu amb el seu pare. La policia el considera el primer responsable de la filtració de les dades de la víctima de 'La manada'. En el seu perfil de Facebook, ara tancat, l’Eric havia fet nombrosos comentaris elogiosos sobre les activitats de la Legió espanyola.

Com que el presumpte culpable de difondre per primera vegada les fotos i dades de la víctima viu a Barcelona, el jutge encarregat del cas ha dictat un acte d’inhibició perquè sigui un magistrat de la capital catalana el que s’encarregui de la investigació contra l’acusat.

Manada virtual

Notícies relacionades

A més de l’Eric, 18 homesmés  van fer els primers comentaris ofensius contra la víctima i van contribuir a difondre les seves dades personals, formant una verdadera Manada virtual. La policia ja ha localitzat també un d’ells, anomenat Alberto i veí de Valladolid. El jutjat de Madrid ha declarat la causa complexa i prova de localitzar la resta dels responsables.

El ple del Tribunal Superior de Justícia de Navarra començarà el 7 de novembre les deliberacions sobre els recursos presentats contra la sentència de l’Audiència Provincial, que condemna els cinc integrants de ‘La Manada’ a nou anys de presó per abús sexual amb prevalença (aprofitant una situació de superioritat). Les acusacions que exerceixen la víctima, l’Ajuntament de Pamplona i el govern navarrès demanen que s’augmentin les penes i que siguin condemnats per agressió sexual (violació). Els advocats dels cinc condemnats defensen la seva absolució.