Set detinguts

Cop a la venda de medicaments il·legals com a suplement nutricional

Desmantellats dos laboratoris i intervinguts productes que podria haver generat als detinguts un benefici de milions d'euros

ced0036f-0cef-433c-9d49-497a3ee77522-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Policia Nacional, la Guàrdia Civil i l’Agència Tributària han desarticulat un grup que produïa i venia medicaments il·legals com a suplements nutricionals en una operació en què han detingut sis espanyols i un belga i han practicat registres a Barcelona, Toledo i Madrid.

Els detinguts, tres homes i quatre dones d’entre 32 i 64 anys, als quals s’atribueix delictes de pertinença a grup criminal, contra la salut pública, defraudació de fluid elèctric i falsedat documental, utilitzaven un laboratori clandestí a Huecas (Toledo) i realitzavenl’envasament final i l’emmagatzematge a Arroyomolinos (Madrid), per a la posterior distribució.

En aquesta operació conjunta s’han dut a terme set registres a les localitats toledanes Fuensalida i Huecas, a la madrilenya Arroyomolinos i a la barcelonina Sant Boi de Llobregat, i s’hi han intervingut productes la venda dels quals podria haver generat als arrestats un benefici de milions d’euros, informen la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

Milers de càpsules

En concret, 10,5 quilos de principi actiu tadalafil, amb què presumptament s’han fabricat al voltant de dos milions de càpsules, més de cent mil càpsules amb medicament preparades per a la venda, milers de càpsules i capses buides de diferents marques, màquines de barrejar, capsular i termosegellar, un compressor i tres mil euros en efectiu.

Igualment, s’ha desmantellat una plantació interior de marihuana i s’han intervingut 533 plantes i la infraestructura necessària per al seu cultiu, assecat i processat, vint-i-cinc transformadors de llum, tres filtres de carboni, catorze ventiladors, vint-i-quatre làmpares, tres aparells d’aire condicionat i un quadre de llum.

L’operació es va iniciar el mes de febrer passat quan es va detectar a l’aeroport Madrid-Barajas Adolfo Suárez l’entrada de diversos paquets procedents de la Xina que contenien tadalafil, principi actiu d’un medicament per tractar la disfunció erèctil, que pot representar un perill per a la salut pública sense el preceptiu control sanitari.

Els investigadors van comprovar que els enviaments tenien com a destinatari un entramat familiar ubicat a Fuensalida i Arroyomolinos, que també rebien blísters i cartonatge per a medicaments.

Risc per a la salut

Durant el segon semestre de l’any passat els sospitosos van vendre a través d’una empresa aparentment legal com a producte nutricional un vigoritzador que va ser retirat del mercat perl’Agència Espanyola del Medicament perquè tenia concentracions del principi actiu sildenafil no declarat en la seva composició, el que el convertia en il·legal i suposava un greu risc per a la salut.

Els implicats no tenien autorització sanitària per produir i distribuir medicaments i productes medicamentosos, i les instal·lacions que utilitzaven no eren les adequades per a la seva elaboració.

El grup havia creat un entramat d’empreses, com Bepharma Supplies i d’altres, que comptaven amb diverses marques que, sota l’aparença de productes naturals, venien medicaments amb el principi actiu tadalafil, susceptibles d’ocasionar greus danys a la salut.

Algunes de les marques utilitzades pel grup per a la comercialització dels seus productes són Gobilor, Gobilor Gay, Fly, Titan Pils, Supermen, Camaleón, Vigonatur, Natural Lovers, Bufalo Peals, Toofort, Bicogrem Haiz, Bormeo i Bambú.

Notícies relacionades

Els detinguts planejaven amagar els beneficis de la venda d’aquests productes a través d’una empresa donada d’alta alRegne Unit motiu pel qual utilitzaven un testaferro i direccions falses, amb què pensaven generar factures falsificades per justificar l’entrada de diners i simular la compra dels productes a països de l’est asiàtic.

Entre els clients i distribuïdors dels productes elaborats pel grup n’hi ha una gran quantitat a Espanya, però també en altres països d’Europa