Milers d'afectats

L'Audiència de Madrid obliga a reobrir el cas Funnydent

La jutge veu indicis de delicte per part del propietari de les clíniques dentals, denunciat per estafar 8,8 milions a més de 2.400 pacients

Pancartes de protesta a la clínica Funnydent de Mataró.

Pancartes de protesta a la clínica Funnydent de Mataró.

2
Es llegeix en minuts

L’Audiència Provincial de Madrid ha obligat la jutge de Navalcarnero que va arxivar el cas Funnydent a tornar-lo a obrir i a practicar una sèrie de diligències, a l’entendre que hi ha indicis de delicte per part del propietari de les clíniques dentals, Cristóbal López Vivar, denunciat el 2016 per estafar 8,8 milions d’euros a més de 2.400 pacients.

Així ho ha acordat la Secció 13a en una interlocutòria, a la qual ha tingut accés l’agència Efe, en què accepta el recurs que van presentar els afectats contra el tancament del cas per part del Jutjat d’Instrucció número 4 de Navalcarnero (Madrid), que només va apreciar «una pèssima gestió empresarial». L’Audiència de Madrid «discrepa» del criteri de la jutge Teresa Álvarez de Sotomayor, «almenys en el moment actual».

En l’escrit, aquest tribunal argumenta que el fet que la majoria dels comptes vinculats a López Vivar, l’administrador únic de Funnydent, presentessin «saldos negatius o a zero» i que a diversos pacients se’ls derivés a altres clíniques per continuar els seus tractaments «no vol dir que no hi hagi delicte». 

Així mateix, destaca que, al contrari que altres empreses d’aquest mateix sector, Funnydent ha tingut «una gestió molt personalista i sense cap mena de control o contrapès» i posa en dubte les conclusions d’un informe de l’administració judicial en què no es detecten irregularitats en els comptes de López Vivar.

Segons la sala, aquest «concís» informe té «a tot estirar un full i mig» i al mateix document s’assenyala que s’ha redactat sense haver tingut accés a tota la informació comptable i financera. 

La investigació seguirà

També recorda que Funnydent va obrir clíniques quan ja es trobava en situació deutora i que els tractaments dels nous clients es van finançar amb préstecs que demanava la cadena, cosa que per a l’Audiència Provincial obliga a prendre declaració a les dues persones nomenades administradors judicials abans de donar per acabada la instrucció del cas.

A més a més, per al tribunal «no deixa de resultar curiós que el mateix López Vivar denunciés davant de la Guàrdia Civil de Navalcarnero el dia 17 de gener del 2016, això és, 11 dies abans del tancament abrupte i sobtat de les seves clíniques, el robatori de material informàtic que contenia els servidors i programes comptables». 

Notícies relacionades

«Per això igualment s’ha de practicar, si l’administració judicial no pot determinar aquests punts, pericial comptable sobre els mateixos punts amb la traçabilitat dels ingressos percebuts per l’investigat i/o el seu grup d’empreses», dictamina l’Audiència de Madrid. Per tot plegat, acorda revocar la resolució de sobreseïment de la causa i la torna al jutjat de Navalcarnero perquè practiqui aquestes diligències i continuï investigant el cas. 

El tancament inesperat de les clíniques Funnydent, que concentrava la seva activitat sobretot a la Comunitat de Madrid, va deixar a l’estacada centenars de pacients de Sabadell i Mataró, on també tenia establiments.