Detingut a Móstoles el propietari de les clíniques dentals Funnydent

Els afectats pel tancament dels nou centres de Madrid i Catalunya s'organitzen per defensar els seus interessos

L'associació de consumidors Facua crea una plataforma per informar i assessorar milers de clients

icoy32583370 clinicas dentales cerradas en madrid funnydent co160128205433

icoy32583370 clinicas dentales cerradas  en madrid funnydent co160128205433
img 2935

/

5
Es llegeix en minuts
RAFAEL MORALES / ALBERT SEGURA / BARCELONA / SABADELL

Agents del Cos Nacional de Policia han detingut aquest divendres el propietari del grup de clíniques dentals Funnydent, Cristóbal López Vivar, pel tancament inesperat dels set centres que té a la Comunitat de Madrid i els que hi ha a Catalunya. Es desconeixen les acusacions i els detalls sobre la detenció, però fonts de la investigació han assenyalat que López Vivar és a la comissaria de la població madrilenya de Móstoles.

L'associació de consumidors Facua ha organitzat aquest divendres una plataforma d'afectats "davant l'allau de queixes" que han rebut pel tancament sobtat de les clíniques dentals Funnydent. El grup té set clíniques en diferents poblacions madrilenyes i dos a Catalunya, una a Sabadell (Vallès Occidental) i l'altra a Mataró (Maresme). Treballadors i milers de pacients, en una xifra que encara s'ha de concretar, s'estan organitzant per emprendre accions legals davant l'assistència interrompuda i els pagaments que en molts casos han de seguir fent després de finançar el tractament.

EL CAS DE SABADELL

"Una estafa en tota regla" és com defineixen els afectats el tancament de la clínica de Sabadell, que ha deixat a l'estacada unes 300 persones entre empleats i clients. Isabel Parrón veu en la persiana abaixada de la clínica, situada a la ronda de Zamenhof, com la seva dentadura està encara lluny de recuperar l'aspecte original. "Vaig tenir un càncer i pel tractament vaig perdre tota la boca, així que em vaig proposar fer un tractament per tornar a tenir l'aspecte que tenia abans de les operacions", explica visiblement enfadada.

Més enllà de la pèrdua dels diners, li sap greu haver confiat en un equip que va posar totes les facilitats per finançar part del tractament. “El cost pujava als 7.000 euros, però tan sols en vam finançar la meitat, uns 3.500, la resta ho vam pagar bitllo-bitllo, i d'aquests ja estic convençuda que no tornaré a veure'n ni un cèntim”, lamenta.

Un cas semblant li ha passat a Dolors García, però en aquest cas van intentar que financés el cost total del procediment, que s'elevava a uns 12.000 euros. “Una mala experiència anterior em va frenar a finançar-ho tot, només ho vam fer amb 2.000 euros, però em consta que hi ha qui va picar i ha finançat 6.000, 8.000 i fins als 12.000 euros que demanaven”, explica García. En el 'pack' hi entraven ella, el seu marit i el seu fill, i fins aleshores havien abonat cinc mensualitats de 60 euros cadascuna.

ASSEMBLEA A MATARÓ

Un centenar d'afectats han assistit aquest matí a l'assemblea informativa que s'ha celebrat a l'oficina municipal d'informació al consumidor de Mataró. Joan Vinzo, regidor de Sanitat, Salut, Consum i Gent Gran Activa, ha informat que l'ajuntament està fent de mediador davant els afectats per informar dels passos que poden fer. Una de les mesures que ha aconsellat és enviar un burofax a l'empresa per comunicar que han deixat de rebre assistència i, seguidament, dirigir-se a l'entitat financera per deixar de pagar el servei que no han rebut.

Els Mossos i la Guàrdia Civil protegeixen les seus del grup

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil han hagut d'intervenir per protegir algunes seus de les clíniques de Funnydent. Un grup de treballadors afectats van intentar aquest dijous sense èxit entrar a les oficines centrals que té l'empresa a la població madrilenya de Navalcarnero. També els Mossos van aplicar ahir a Mataró un dispositiu de seguretat a la clínica situada al carrer del Camí Ral.

Una de les pacients de la clínica de Mataró és una dona de 73 anys que viu a Barcelona i a qui l'any passat van fer un pressupost de gairebé 5.000 euros per al tractament de fer un pont dental a la mandíbula superior i un altre a la inferior. "Em van convèncer perquè ho pagués a través d'una financera de Madrid perquè em feia un bon descompte, però ara no sé què em passarà", ha explicat aquesta afectada, que ja ha pagat quatre terminis de 125 euros cadascun d'un finançament que finalitza el setembre del 2018.

DENÚNCIES PRÈVIES

El Col·legi Oficial d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) ha denunciat aquest divendres que les clíniques Funnydent de Sabadell i Mataró no disposaven del registre d'activitat que concedeix el Departament de Salut de la Generalitat. El COEC assenyala que a Catalunya hi ha altres clíniques en la mateixa situació irregular i en culpa la "negligència de l'Administració". També informa que fa dos mesos ja va denunciar a la Generalitat Funnydent per fer publicitat enganyosa en uns anuncis que oferien una garantia de 10 anys als seus pacients. El COE de Madrid considera que el cas de Funnydent és conseqüència de la legislació vigent, que permet obrir una clínica a "qualsevol empresa privada o particular sense cap vincle amb l'Odontologia".

L'Agència Catalana de Consum (ACC) de la Generalitat aconsella als afectats que recopilin tota la documentació que posseeixin i presentin una reclamació per correu o presencialment a l'organisme de consum més pròxim al seu domicili. En el cas que hagin finançat el tractament, els pacients s'han de dirigir a l'entitat financera i sol·licitar l'anul·lació del crèdit per incompliment de contracte; si paguen mitjançant targeta de crèdit, han de sol·licitar l'anul·lació del càrrec i el reemborsament. 

Els treballadors també tenen motius per queixar-se pel tancament de les clíniques. "No cobrava des de l'agost i al desembre vaig decidir marxar i posar el cas en mans d'advocats", explica Sara García, exempleada de Funnydent a Sabadell. Assegura que va rebre pressions, insults i amenaces per part de Luís Casta, el director a Sabadell, per evitar que portés el cas a la justícia. "El propietari ja va fer una cosa semblant a les Balears, on va crear una xarxa de clíniques de depilació i d'un dia per l'altre va desaparèixer", denuncia García.

ACCIONS CONTRA EL PROPIETARI

Notícies relacionades

L'associació de consumidors Facua ha organitzat una plataforma d'afectats amb l'objectiu d'assessorar-los sobre els seus drets. L'equip jurídic de Facua també s'ha posat a treballar per preparar accions contra el grup empresarial de López Vivar. L'associació de consumidors ha informat que Funnydent, les nou clíniques dentals afectades, són propietat del Grupo Éxito Dental 2015. Set dels centres són a la Comunitat de Madrid (Alcalá de Henares, Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada i Leganés) i dos a Catalunya (Sabadell i Mataró). Les clíniques de Madrid estan agrupades en la societat Dental Salud 2012 i les catalanes a Catalunya Dental 2014.

Els empleats i clients de Sabadell han decidit fer un front comú de la mà de Resposta Solidària, una xarxa de suport mutu en temes d'àmbit laboral, sobretot en aquells treballs que tenen una situació més precària. Dilluns que ve faran una nova trobada per rebre assessorament jurídic i plantejar una acció comuna per reivindicar que se'ls torni l'import abonat i, especialment, trobar la manera de finalitzar els tractaments iniciats.

Temes:

Consum