Temporada d’hivern

Pirineu de Lleida, unes muntanyes plenes d’història

A més de la temporada d’esquí, les comarques del Pirineu lleidatà destaquen a l’hivern per la seva oferta cultural, tradicional, termal i fins i tot astronòmica

Pirineu de Lleida, unes muntanyes plenes d’història
1
Es llegeix en minuts

Les grans protagonistes de l’hivern al Pirineu de Lleida són les sis estacions d’esquí alpí (Baquèira Beret, Boí Taüll, Espot, Port Ainé, Port del Comte i Tavascan) i les set de nòrdic (Aransa, Lles de Cerdanya, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa i Virós-Vallferrera), que sumen entre totes més de 500 quilòmetres esquiables. I a aquesta oferta s’han de sumar les propostes de les 140 empreses especialitzades en tota mena d’esports d’hivern i activitats complementàries.

Cultura i tradició

No obstant, una vegada s’han guardat els esquís, hi ha moltes altres maneres de disfrutar d’unes muntanyes en les quals la naturalesa més pura es fusiona amb la cultura, la història i la tradició. Potser un dels elements culturals més identificables són les esglésies romàniques. De fet, ara es compleixen 21 anys des que el conjunt romànic de la Vall de Boí –format per vuit esglésies i una ermita– va ser inclòs a la llista del Patrimoni Mundial de la Unesco. També cal tenir en compte l’oferta museística del Pirineu, que mostra diferents aspectes relacionats amb la vida de muntanya.

Aigües termals

Notícies relacionades

Una altra parada obligatòria són els balnearis, herència directa de l’època romana. L’oferta termal és àmplia i de qualitat, gràcies a espais com el Balneari de Caldes de Boí, els Banhs de Tredòs, les aigües termals d’Arties, les termes de Les i el balneari de San Vicenç. 

La naturalesa ofereix un altre espectacle meravellós quan es pon el sol: l’observació astronòmica. El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, així com la Serra del Montsec, estan reconeguts amb la certificació de Reserva Starlight. A Espot, Vilaller i la Vall de Boí han habilitat miradors astronòmics per quedar-se perplexos observant l’univers.