TURISME INTERIOR

Un viatge cap a l'aventura i la cultura per camins del Quixot

Castella-la Manxa ofereix al visitant una experiència pròxima i amable

criptana-113

criptana-113

3
Es llegeix en minuts

«El camí és la vida», ho diu Jack Kerouac a la seva imprescindible obra ‘A la carretera’, i també és història, descobriment i aventura. El viatger podrà comprovar-ho a Castella-la Manxa, que ofereix un vast i ric patrimoni històric i artístic que la converteix en una destinació imprescindible, pròxima i única.

Castella-la Manxa és el centre neuràlgic de la història de la nostra terra. Els pobles prehistòrics, els romans, visigots, musulmans, l’esplendor cristiana i l’imperi que va dominar el món conegut durant segles han convertit els seus pobles i ciutats en una destinació inoblidable amb una envejable riquesa.

Part d’aquesta riquesa és reconeguda de forma universal, com és el cas de les urbs de Toledo i Conca. La primera és una de les ciutats més boniques del món, un portentós centre històric que tanca més de 2.000 anys d’història i una riquesa artística incomparable. Per la seva banda, Conca, que mira cap a les gorges del Xúquer i el Huécar, penjada a la paret que la sustenta, convida des del seu penjador a transitar-la amb calma, degustar-la i endur-se-la per sempre en la memòria. Totes dues són Patrimoni de la Humanitat, com ho són també el Parc Miner d’Almadén i les pintures rupestres de l’Arc Mediterrani.

El primer ofereix un excitant viatge als secrets de les mines més antigues del món. Per la seva banda, les pintures rupestres de l’Arc Mediterrani se succeeixen per coves i abrics a les muntanyes de les províncies de Conca, Albacete i Guadalajara. Les més recents a unir-se a aquest selecte grup Patrimoni de la Humanitat han sigut les ceràmiques de Talavera de la Reina i Puente del Arzobispo –una tradició assentada des de fa sis segles i que manté actius encara avui més de 40 tallers a les dues localitats toledanes; i les tamborades de Tobarra, Hellín i Agramón, que configuren un ambient sonor, festiu, fascinant i carregat d’emoció.

Ventall de destinacions

Al costat d’aquestes destinacions imprescindibles, el viatger pot i ha de buscar els pobles i ciutats amb encant que esquitxen la geografia. Des de les serres més agrestes fins a les planícies manxegues, el ventall de destinacions és fascinant, ampli i variat. Tots aquests llocs són autèntics viatges en el temps que es converteixen en petites aventures històriques en el cas dels castells i les fortaleses que s’aixequen en paratges per tots els racons.

I si de patrimoni parlem no podem oblidar les històries sorprenents que ens transmeten les seculars pedres dels parcs arqueològics de la regió: Segóbriga, una de les ciutats més ben conservades del que va ser la Hispània romana; Carranque, amb una impressionant col·lecció de mosaics romans; Alarcos-Calatrava, entre els murs de la qual encara hi ha el ressò de la Reconquesta; i Recópolis, un tresor de la cultura visigoda.

Per terres de Dulcinea

Notícies relacionades

Menció a part mereix el viatge per la Ruta del Quixot. Amb les aventures narrades per Miguel de Cervantes a la seva obra i la comarca de la Manxa ha arribat a fama universal. Molins blancs, planes d’horitzons infinits, antigues vendes, pobles emblanquinats, vinyes sense fi i singulars aiguamolls ofereixen al viatger un variat i ric ventall de possibilitats per fer del camí una experiència inoblidable.

La riquesa d’aquesta ruta es descobreix a l’alcàsser de Toledo; a les planícies i cel blau retallat pels molins de Consuegra, Mota del Cuervo o Campo de Criptana; als blancs murs d’El Toboso, terra de Dulcinea; a la Cueva de Montesinos d’Ossa de Montiel; a les boniques Lagunas de Ruidera; en posades com la de Puerto Lápice; als Campos de Calatrava i Montiel; a les terres pròximes a Sierra Morena. El millor per conèixer a fons aquests racons és portar un exemplar de la novel·la més universal. En serà la millor guia. I després de la ruta, al viatger l’espera la sorprenent gastronomia de la terra, els seus excel·lents vins, i una oferta hotelera pròxima, variada i de qualitat.