Santuarios de vino
Un passeig entre vinyes. Són museus, hotels i grans joies de l’arquitectura, però, sobretot, són cellers. Tradició i modernitat conviuen entre vinyes de les quals surten alguns dels millors vins del món. A Espanya el turisme enològic té els seus propis temples i palaus. En triem tres, situats entre La Rioja i Àlaba, en una ruta pels paradisos del vi que promet fer les delícies del visitant i ofereix moltíssim més que una bona copa.
La ciudad del vino Elciego (Àlaba)
Ull de llebre, morastell, cabernet sauvignon i carinyena. Són les varietats de raïm utilitzades en l’elaboració dels vins Marqués de Riscal, que donen nom a un dels cellers amb més tradició de La Rioja alabesa i a un espectacular hotel, amb spa de vinoteràpia inclòs, obra de l’arquitecte Frank O. Ghery. La seva coberta en sortint, tota en titani i acer, acaricia el cel. Però aquí també s’ha de mirar cap a la terra, on s’amaga La Catedral, una fosca cova en la qual dormen, entre silenciosos passadissos, ampolles procedents de 156 anys de veremes. marquesderiscal.com
Museu Vivanco de la Cultura del Vi Briones (La Rioja)
Notícies relacionadesEntre els meandres del riu Ebre emergeix la medieval Briones, als voltants de la qual s’alça un dels millors museus del món en el seu gènere, pertanyent als cellers Dinastía Vivanco. A través d’una important col·lecció de peces arqueològiques i artístiques relacionades amb el consum del vi podem viure un apassionant, i diferent, viatge per la història. Hi ha bronzes egipcis, ceràmiques gregues, marbres romans, pintures de Sorolla i Picasso... i tot un mostrari de tirabuixons, alguns del segle XVIII. A l’exterior espera el Jardí de Bacus, amb més de 220 varietats de raïm. vivancoculturadevino.es
Bodegas Muga Haro (La Rioja)
Sorgit en plena Revolució Industrial, el Barri de la Estación és una de les zones del món amb més concentració de cellers. Assentada sobre un edifici bicentenari, Muga continua fidel als mètodes tradicionals: és l’única a Espanya amb un mestre cuber i tres boters propis, encarregats de treballar la fusta de roure. A quatre sales es distribueixen 90 tines en les quals el vi fermenta abans de passar a les botes, en les quals estarà entre 24 i 36 mesos. Ull de llebre, carinyena i morastell conviuen a la seva vinya, protegida dels vents freds del nord que bufen a penes a uns quilòmetres. bodegasmuga.com
- ChatGPT La IA aposta per aquest barri de Barcelona per viure: "On tradició i modernitat es troben"
- Previsió meteorològica El Nadal arribarà amb pluges, nevades i molt fred a Catalunya: aquestes són les previsions per a les pròximes setmanes
- La duresa d’una malaltia El pitjor moment en la vida de Jordi Cruyff
- Apunt Camí de l’urinari
- L’Hospitalet Illa i Quirós firmen el soterrament de la Granvia
- Envelliment i salut mental: acceptar-se, empoderar-se, créixer
- Tecnologia i psicologia Un de cada vuit adolescents recorre a la IA en moments de malestar emocional
- El Barça fregeix l’Olympiacos amb defensa i 13 triples
- Tsygankov ressuscita un Girona que aconsegueix sortir del descens
- El PSOE, a la baixa en plena crisi i el PP s’estanca, segons el CIS
