Santuarios de vino
Un passeig entre vinyes. Són museus, hotels i grans joies de l’arquitectura, però, sobretot, són cellers. Tradició i modernitat conviuen entre vinyes de les quals surten alguns dels millors vins del món. A Espanya el turisme enològic té els seus propis temples i palaus. En triem tres, situats entre La Rioja i Àlaba, en una ruta pels paradisos del vi que promet fer les delícies del visitant i ofereix moltíssim més que una bona copa.
La ciudad del vino Elciego (Àlaba)
Ull de llebre, morastell, cabernet sauvignon i carinyena. Són les varietats de raïm utilitzades en l’elaboració dels vins Marqués de Riscal, que donen nom a un dels cellers amb més tradició de La Rioja alabesa i a un espectacular hotel, amb spa de vinoteràpia inclòs, obra de l’arquitecte Frank O. Ghery. La seva coberta en sortint, tota en titani i acer, acaricia el cel. Però aquí també s’ha de mirar cap a la terra, on s’amaga La Catedral, una fosca cova en la qual dormen, entre silenciosos passadissos, ampolles procedents de 156 anys de veremes. marquesderiscal.com
Museu Vivanco de la Cultura del Vi Briones (La Rioja)
Notícies relacionadesEntre els meandres del riu Ebre emergeix la medieval Briones, als voltants de la qual s’alça un dels millors museus del món en el seu gènere, pertanyent als cellers Dinastía Vivanco. A través d’una important col·lecció de peces arqueològiques i artístiques relacionades amb el consum del vi podem viure un apassionant, i diferent, viatge per la història. Hi ha bronzes egipcis, ceràmiques gregues, marbres romans, pintures de Sorolla i Picasso... i tot un mostrari de tirabuixons, alguns del segle XVIII. A l’exterior espera el Jardí de Bacus, amb més de 220 varietats de raïm. vivancoculturadevino.es
Bodegas Muga Haro (La Rioja)
Sorgit en plena Revolució Industrial, el Barri de la Estación és una de les zones del món amb més concentració de cellers. Assentada sobre un edifici bicentenari, Muga continua fidel als mètodes tradicionals: és l’única a Espanya amb un mestre cuber i tres boters propis, encarregats de treballar la fusta de roure. A quatre sales es distribueixen 90 tines en les quals el vi fermenta abans de passar a les botes, en les quals estarà entre 24 i 36 mesos. Ull de llebre, carinyena i morastell conviuen a la seva vinya, protegida dels vents freds del nord que bufen a penes a uns quilòmetres. bodegasmuga.com
- Investigació oberta Mossos rastreja el GPS del mòbil de Jonathan Andic per reconstruir els seus passos
- Festes Aquests són els regals de segona mà més sol·licitats pels catalans: una opció més sostenible que triomfa a Nadal
- Meteorologia adversa Catalunya s’endinsa en el Nadal més turbulent des de l’any 2008
- Sorteig Extraordinari de Nadal 2025 Comprovar Loteria Nadal 2025: consultar si el meu dècim té premi
- ¡Que deixis de plorar, nen!
- Festes Aquests són els regals de segona mà més sol·licitats pels catalans: una opció més sostenible que triomfa a Nadal
- Ruta Un encreuament de camins
- Regal nadalenc La gran sèrie sobre el futbol americà i la vida
- Cata mayor Entre l’ou farcit i el cubanito
- Taules amb un toc brillant Els millors plats festius de BCN
