Premis al talent

Elionor elogia els joves que agafen un "camí difícil" pel bé comú

El Rei valora que la Fundació Princesa de Girona contribueixi a estrènyer els llaços entre Catalunya i la resta d’Espanya, en una cerimònia celebrada al Gran Teatre del Liceu.

El president Illa va rebre els Reis al Liceu, un fet que no passava des del 2018

Elionor elogia els joves que agafen un "camí difícil" pel bé comú
3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Periodista

Especialista en medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

L’entrega dels premis Princesa de Girona va tornar ahir a la ciutat de Barcelona en la gala més gran de la història d’aquests guardons. L’espai escollit va ser el Gran Teatre del Liceu, que el rei Felip VI va definir, "igual que Montserrat" –lloc que va visitar ara fa un mes–, com un "punt de trobada de la cultura catalana, espanyola i europea" i "un símbol de Catalunya". "Es tracta de llocs que tenen l’extraordinària capacitat d’unir-nos", va afirmar el Rei.

Després de dues edicions celebrades a les comarques de Girona, els guardons van tornar a Barcelona, on el president de la Generalitat, Salvador Illa, i quatre dels seus consellers van rebre els Reis, un fet que no passava des de l’any 2018. Els Reis, la Princesa i la Infanta van saludar les autoritats a l’entrada del Liceu, amb el lleuger soroll de fons de la protesta convocada a la Rambla per col·lectius independentistes.

El Rei, en el seu discurs, en què va alternar el català i el castellà, va assegurar que aquests premis contribueixen a estrènyer els llaços entre Catalunya i la resta de terres espanyoles: "Són llaços que es nodreixen de l’afecte i que s’enriqueixen amb el coneixement mutu, la solidaritat i els propòsits compartits, especialment entre els joves".

Sis talents

L’acte, dirigit per Hansel Cirera, fundador de La Fura dels Baus, va seguir la narrativa visual i sonora de l’estructura molecular de l’aigua i es va obrir i tancar amb la música d’Alba Ventura i Gonzalo Villarruel. Però el principal protagonista va ser el jovent. I, en concret, el talent dels sis premiats. "Confio que el talent que hem celebrat aquesta nit animarà els joves a creure en ells", va dir el Rei.

Els guardons van reconèixer la feina de l’enginyer civil Andreu Dotti, que destaca per haver "revolucionat l’aprenentatge de les matemàtiques" amb Innovamat. Dotti va fer una crida a "disfrutar de les matemàtiques" i a no patir-hi. També es va premiar l’emprenedor Pablo Sánchez, fundador de Medicina Oberta al Món, que va demostrar que la innovació pot salvar vides amb unes incubadores neonatals de baix cost. L’acte també va premiar l’arquitecte gallec Manuel Bouzas, per la seva capacitat d’unir sostenibilitat, disseny i pedagogia. Bouzas es va definir a si mateix com un fill de les crisis: "La del totxo, la climàtica i la de l’habitatge".

També es va premiar Gabriela Asturias, científica guatemalenca, per haver convertit la seva formació mèdica en una eina d’impacte social; la colombiana Valentina Agudelo, que va crear una start-up que fa servir la intel·ligència artificial per detectar precoçment malalties oncològiques, i l’enginyer químic Antoni Forner-Cuenca, que impulsa tecnologies per fer possible la transició energètica. "¿Us imagineu un món que deixés d’emetre contaminants?", va preguntar Forner-Cuenca. I després d’una breu pausa va assegurar als assistents que sí: "És el gran repte de la nostra generació, i la tecnologia i la ciència ens donaran les solucions".

Camí sense dreceres

Notícies relacionades

La princesa Elionor, que està augmentant la seva implicació en la Fundació Princesa de Girona, va remarcar l’entusiasme dels premiats i la seva "ètica del treball": "Abordeu la complexitat del món i heu escollit el camí difícil per fer-ho, amb una mirada que no busca dreceres i que té l’objectiu de millorar la vida de les persones".

La gala, en la qual es va estrenar una cançó d’homenatge per als municipis afectats per la dana, va tenir com a convidat especial Andrés Iniesta, que, impressionat pel Gran Teatre del Liceu, va respondre a les preguntes de les conductores, Georgina Arnau i Agnès Marquès. Iniesta va afirmar que "amb il·lusió" és més fàcil aconseguir els reptes que et proposes. "És meravellós que hi hagi referents joves amb valors com el compromís", va sostenir l’exfutbolista, que també va fer un al·legat a favor de la salut mental. "He passat per moments foscos i convido a tothom a abordar la part psicològica i a anar a teràpia: no s’ha d’esperar a estar malament per poder ser ajudats", va assenyalar finalment l’exjugador.