"Va començar sense dir un mot i ja taral·leja cançons"

José Manuel Crespo, pare de l’Axel, de 4 anys i amb TEA, és una de les famílies amb un infant amb TEA tractat a Sant Joan de Déu. El pare diu que el menor ha aconseguit avenços després d’un any de tractament.

"Va començar sense dir un mot i ja taral·leja cançons"
1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El petit Axel té 4 anys. Tot i que el seu creixement era normal, a nou mesos va tenir una "regressió": va deixar de balbotejar i tampoc mantenia contacte visual amb els pares. A més, tenia uns disgustos "molt desregulats", explica el pare, José Manuel Crespo. No va ser fins a 17 mesos quan li van diagnosticar un trastorn de l’espectre autista (TEA): una doctora de capçalera va observar símptomes i va derivar la família al Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) de l’Hospital Sant Joan de Déu. En aquest centre va rebre el diagnòstic.

Axel i els seus pares són una de les famílies que participen en l’estudi pioner fet per Sant Joan de Déu. Aquest assaig posa el focus en la necessitat d’intervenir durant les edats més primerenques (entre els 0 i els 4 anys). I va molt més enllà: veu necessari involucrar les famílies en l’estimulació cognitiva del menor. És a dir, aposta per aplicar a l’infant les teràpies necessàries a través de pares i mares.

Notícies relacionades

"Nosaltres vam començar en aquest estudi una miqueta abans que Axel fes 3 anys. Primer et fan una avaluació per veure de quin punt parteix el nen. L’estudi consistia en dues visites setmanals amb la psicòloga", explica José Manuel. El pare d’Axel exposa que l’estudi consisteix en una part teòrica (la que es feia d’una manera telemàtica, en què els pares donaven el seu punt de vista) i una altra de pràctica, la presencial, en què es treballa el joc amb Axel. "Era jo qui jugava amb el nen, no la psicòloga. Ella em guiava partint de la sessió teòrica anterior", explica José Manuel.

Aquesta teràpia va durar en total un any. I els pares reporten la millora del petit. "L’Axel va començar la teràpia sense dir un mot, mentre que ara ja taral·leja cançons, fa repeticions i té més contacte visual. Hem après a comprendre’l i a connectar-hi. Hi ha hagut molta millora", celebra el pare, agraït. El menut, a més, no solament ha millorat la comunicació, sinó també la conducta.

Temes:

Focus