Assetjament a la universitat

La UB suspèn el catedràtic Flecha i obre una investigació

La institució acadèmica ha rebut una denúncia formal que recull greus acusacions contra ell i altres membres del grup CREA.

La UB suspèn el catedràtic Flecha i obre una investigació
2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

La Universitat de Barcelona (UB) ha suspès cautelarment el catedràtic emèrit Ramón Flecha, de 73 anys, i ha obert una investigació interna per aclarir les greus acusacions que aboquen sobre ell 11 dones en una denúncia formal. Els fets, suposadament, van passar fa anys quan elles eren becàries, estudiants o doctorandes i ell era el seu superior jeràrquic en el grup d’investigació CREA, especialitzat en violència masclista. Les afectades van patir, sempre segons la seva versió, coerció sexual, abús de poder i control emocional. El seu relat és esgarrifós i inclou des de massatges corporals i trobades sexuals, així com situacions de servilisme i sectarisme i una tèrbola intromissió de Flecha en la seva vida íntima.

Fa un parell de setmanes, un grup de 14 dones –la seva identitat està protegida– van enviar una carta al rector de la UB, Joan Guàrdia, explicant el cas i demanant mesures per aclarir-lo. Flecha, que ja no fa classes al campus i està a punt de jubilar-se, assegura que tot és un complot i un acte de venjança per haver liderat, precisament, el feminisme i la lluita contra l’assetjament i la violència sexista als campus. El catedràtic està avalat per la comunitat CREA, on moltes investigadores el defensen a capa i espasa.

El cas ha provocat durant aquestes dues últimes setmanes un remolí al campus. A la Facultat d’Economia i Empresa van aparèixer cartells en contra del CREA i animant el rectorat a creure les presumptes víctimes i a sospitar d’un grup del qual molts universitaris opinen que funciona com una secta. Dies abans, més de 30 col·lectius, entre els quals hi ha grups d’investigació de campus de Barcelona, Madrid i Euskadi, i més de 250 professionals universitaris, bàsicament professors, van firmar el comunicat de l’Assemblea Feminista de la UB en el qual demanaven una investigació independent i mesures cautelars. Entre aquestes, apartar de tota funció de poder la jerarquia del CREA. Per exemple, la seva directora, Marta Soler, cap del Departament de Sociologia de la UB. Soler, de fet, va rebre un prestigiós premi universitari concedit per la Generalitat i, una vegada publicat per aquest diari, la Generalitat va optar per suspendre el guardó de manera cautelar.

Notícies relacionades

"Intolerables"

Segons el comunicat oficial emès per la UB ahir a la tarda, 11 persones han declarat, a través de les seves advocades, haver sigut víctimes de comportaments que la institució qualifica d’"intolerables i contraris al codi ètic", i que, de confirmar-se, "podrien ser constitutius de delicte". La setmana passada es va celebrar una trobada confidencial entre els advocats del campus i les advocades de les dones. Segons fonts coneixedores de la reunió, les advocades van sortir satisfetes tant amb la reunió com amb la disposició de la UB a protegir la identitat de les víctimes i estudiar tota la informació disponible per valorar obrir –o no– una investigació. Finalment, la UB ha posat en marxa una investigació interna mitjançant l’obertura d’un procediment d’informació prèvia, que està destinat a aclarir els fets amb les màximes garanties de confidencialitat i protecció de les víctimes.