"El millor és tenir sempre el mateix metge de capçalera"

Amb el nou model de primària, cada pacient tindrà un administratiu de referència que s’encarregarà, entre altres coses, de fer els triatges previs a l’atenció assistencial. Tindran una formació sobre "alfabetització sanitària".

"El millor és tenir sempre el mateix metge de capçalera"
2
Es llegeix en minuts
B. P.

Maribel Álvarez té 90 anys i fa dècades que és pacient del centre de salut integral de referència (CSIR) Encants de Barcelona, un dels triats per la Conselleria de Salut, de la mà del seu comitè d’experts CAIROS, per iniciar la reforma de l’atenció primària de Catalunya. La Maribel explica que l’altre dia es va clavar un ganivet en un dit i que ara té rampes. "Em va passar a la nit i vaig pensar: ‘¿Què faig ara?’ No aniré a l’hospital per aquesta tonteria...", li pregunta a la seva doctora, Rocío Nadal, que, a més, és la directora del CSIR Encants. "El que hauries d’haver fet és anar a un centre d’urgències d’atenció primària (CUAP)", respon Nadal.

"¿Veus? Ara tenim un exemple preciós del que sovint ens passa. Els metges dediquem molt temps a explicar als nostres pacients els diferents dispositius, l’atenció que tenen a la seva disposició", intervé Maria Antonia Pou, també metge de família del CSIR Encants. "Hem de ser capaços d’explicar-los que, per a un cas molt greu, han d’anar a l’hospital, i que les altres coses han de distribuir-se a través del sistema. Aquesta seria una funció més de l’administratiu que de la infermera i un dels objectius d’ampliar la seva funció".

Eduardo Moratilla és administratiu al CSIR Encants. Celebra que el nou model de l’atenció primària incrementi el valor d’aquesta figura. "Ens exigeix saber què està passant, en què podem ajudar el pacient, saber fer un triatge" explica Moratilla. Així, el projecte CSIR inclou no només un augment del sou dels administratius (tots els auxiliars passaran a ser administratius, és a dir, pujaran de categoria), sinó una formació sobre "alfabetització sanitària", amb una durada de dos anys, per fer aquests triatges i saber derivar el pacient per la via més adequada.

Aquesta formació ajudarà els administratius a saber quan enviar el pacient a un determinat especialista o a l’hospital, per exemple. "Ens permetrà donar una informació més precisa al pacient", afegeix Moratilla.

La Maribel és pacient del CSIR Encants des de fa 26 anys. "Feia anys que estàvem en un impàs. Ens costava més aconseguir visites amb el metge de capçalera", reconeix aquesta dona, que s’ha plantat en els 90 anys com si en tingués 20 menys. "El que em sembla més interessant és tenir sempre el mateix metge de capçalera. No m’agrada gens venir i que em diguin que no està la meva metge", explica, referint-se a la doctora Nadal. "La comunicació entre metge i pacient ha de ser sempre longitudinal. Nosaltres som els que els coneixem al llarg dels anys", intervé aquesta metge.

Notícies relacionades

"Amb la meva doctora, per exemple, vaig tenir molta confiança per plantejar-li el meu desig de fer el testament vital. Abans es feia davant el notari", valora la Maribel. "Per a mi va ser molt important, un pas que necessitava fer. I un senyal de confiança", postil·la. Aquesta dona visita poc la seva metge perquè té la sort de no necessitar gaires cures. "Només vinc trimestralment o semestralment a fer-me anàlisis de control. Perquè en realitat no em passa res. ¡És meravellós! Només tinc això del dit", celebra.

"És meravellós seguir un pacient durant tota la seva vida. És el punt àlgid d’un professional de l’atenció primària. He arribat a tenir tres generacions de famílies i entendre la seva evolució vital", diu Nadal.