L’evolució dels tanatoris de Barcelona: “És un pont simbòlic per retre homenatge i facilitar el trànsit i l’acompanyament en el procés de dol”

Mémora ha desenvolupat un model centrat en les necessitats de les famílies

Els tanatoris de Sancho de Ávila, Collserola i Les Corts s’han renovat posant el focus en els canvis socials dels darrers anys.

Tanatori Sancho dÁvila de Barcelona

Tanatori Sancho dÁvila de Barcelona / Cedida

4
Es llegeix en minuts
Xavier Oliva

“El tanatori és un pont simbòlic per retre homenatge i facilitar a les persones el trànsit i l’acompanyament en el procés de dol que comporta qualsevol pèrdua”, afirma Xavi Munt, gerent de Serveis Funeraris de Barcelona (SFB) – Mémora. Els tanatoris són, per tant, espais de comiat que compten amb equips professionals al servei de les famílies per ajudar-les a afrontar un moment tan delicat.

El primer tanatori d’Espanya es va inaugurar l’any 1968 i va ser, precisament, el de Sancho de Ávila, a Barcelona, gestionat per l’empresa funerària. En el seu moment va suposar una revolució, ja que va canviar la manera de vetllar el difunt: va ser el primer pas per traslladar aquest procés de les llars particulars a un espai dissenyat específicament per a aquest fi.

“Abans, moltes famílies feien la cerimònia de comiat a casa, però això comportava incomoditats, problemes logístics i, sobretot, dificultats emocionals. Ara, aquest suport emocional l’oferim des del tanatori, amb un equip professional i especialitzat, en un entorn pensat perquè la família es pugui centrar en el seu procés de dol”, apunta Munt.

L’evolució dels tanatoris barcelonins

Els tanatoris han anat evolucionant per adaptar-se a les noves demandes de la societat i a la seva diversitat. El mateix tanatori de Sancho de Ávila va ser renovat integralment per Mémora el 2018, amb unes instal·lacions que van transformar completament els seus espais, funcionament i fisonomia.

“S’ha convertit en un tanatori que destaca per la seva arquitectura moderna, i que compta amb espais pensats per a la tranquil·litat i el descans de les persones que hi acudeixen, com la seva gran plaça central i les zones enjardinades”, explica el gerent de SFB – Mémora.

L’arquitectura hi juga un paper essencial. En aquest sentit, Munt destaca que els espais més acollidors ajuden a “vèncer el tabú de la mort”. “Així facilitem la manera d’afrontar la pèrdua”, afirma. Actualment s’està treballant en la reforma del tanatori de Les Corts, millorant els espais de vetlla, la insonorització de les zones comunes i habilitant una suite amb més intimitat.

Un dels espais del tanatori de Les Corts /

Cedida

Tanatoris adaptats a les famílies

“El tanatori era un espai que, per la seva concepció, generava por a causa del tabú i l’ocultisme associats a la mort. Es considerava únicament un lloc de comiat. Avui, en canvi, celebrem l’homenatge i el record del camí viscut”, assegura Munt.

En aquest sentit, el gerent de SFB – Mémora explica que les famílies demanen cada cop més personalització en les cerimònies, incorporant elements vinculats a la persona difunta, com fotografies, vídeos, música o discursos.

“Avui dia, la gent vol adaptar el seu acte de comiat de manera única, i això pren sentit quan podem incorporar tots els detalls que ens demanen, segons les seves necessitats i la seva relació amb la persona estimada”, assenyala.

Josep Anton Díaz prepara el material audiovisual per a una cerimònia en el Tanatori Sancho d'Àvila de Barcelona /

Àngel García

Entre els serveis que s’han incorporat destaquen la transmissió per streaming per a qui no pot assistir-hi presencialment, l’ús de música personalitzada i l’acompanyament emocional i espiritual. “La música és un element conductor que ajuda a gestionar millor les emocions. Per això procurem que sempre tingui un paper rellevant en la cerimònia. Són elements que reforcen i visibilitzen el record i la connexió amb la persona que es deixa anar, una cosa que sovint no es pot expressar només amb paraules”, afirma Munt.

Un altre aspecte destacat en els darrers anys, molt relacionat amb els canvis socials, és la incorporació de la globalització i la diversitat religiosa. “Això ens obliga cada cop més a estar preparats per acollir i oferir espais, temps i formats diversos que responguin a aquestes diferents necessitats”, explica Munt.

Acompanyar les famílies

Mémora aposta per un model que acompanya les famílies tant durant la seva estada al tanatori com posteriorment. “Agraeixen l’acompanyament que prestem al llarg de tot el servei. Emocionalment, estem més presents en el trànsit del dol”, afirma el gerent de SFB – Mémora. En aquest sentit, Munt destaca que des de l’empresa funerària això es fa “amb discreció, però amb proximitat. Acompanyem, però no dirigim. El nostre objectiu és transmetre serenitat i pau interior”.

Notícies relacionades

La Fundació Mémora disposa d’un programa gratuït d’atenció al dol, disponible presencialment, per telèfon i en línia. En destaca el servei telefònic d’atenció les 24 hores del dia amb suport professional; els grups de suport moderats per psicòlegs, on compartir experiències, recursos i estratègies; així com l’acompanyament virtual a través de la comunitat “Tu apoyo en red” i les sessions presencials d’atenció psicològica.

“El més important d’un tanatori no és la seva arquitectura ni els seus serveis, sinó les persones, la calidesa del tracte i l’acompanyament”, conclou Munt.

Els grups de dol són un espai on els familiars poden compartir la seva experiència /

Cedida